EKONOMİ

Benzin ve Elektriğe Dev Zam Yolda

Benzin Kavuracak, Elektrik Çarpacak !

Dolar/TL kuru ile petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Akaryakıt sektörü kaynaklarından alınan kulis bilgilerine göre, benzinin litresi pazartesi gece yarısından geçerli olmak üzere 44 kuruş artacak.

Zam öncesi benzinin litresi Ankara'da ortalama 7,99,  İstanbul'da 7,93, İzmir'de ise 8,01 liraya satılıyor. En son 15 Ekim'de benzinin litre fiyatına 37 kuruş zam yapılmıştı. Artışın 14 kuruşluk kısmı pompaya yansıtılmıştı.

LPG ve motorinde olduğu gibi benzinde de özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor.

LPG 20 GÜNDE 93 KURUŞ ZAMLANDI

2 Ekim’de 71 kuruş zamlanan LPG’ye 21 Ekim’de 22 kuruş daha zam gelmişti.

Fiyat artışının ardından otogazın litre satış fiyatı İstanbul'da ortalama 5,95 liradan 6,17 liraya, Ankara'da 6,03 liradan 6,25 liraya, İzmir'de ise 6,05 liradan 6,27 liraya yükselmişti.

MOTORİNE 10 GÜNDE 87 KURUŞ ZAM GELDİ

Motorinin litre fiyatı 19 Ekim’de 23 kuruş zamlanmıştı. Böylece motorinin pompa fiyatı 9-19 Ekim döneminde toplamda 87 kuruş zamlanmış oldu.

Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 8,20 TL, Ankara’da ve İzmir’de 8,29 TL seviyesinde bulunuyor.

Son zamla birlikte motorinin litre fiyatı Türkiye genelinde benzin fiyatını aşmıştı.

AKARYAKITTA ZAM RÜZGARI DEVAM EDECEK 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, düzenleme yapılmadığı taktirde, benzinin 11 lira olabileceğini, motorine 2 lira, LPG’ye de 1 lira zam gelebileceğini söyledi.

Akaryakıt fiyatları son olarak geçtiğimiz günlerde yeniden zamlandı. Motorin fiyatları zamlarla benzin fiyatlarını geçerken son olarak LPG otogaz fiyatlarına zam geldi. Akaryakıtta ÖTV alanının sıfırlanmasıyla zamlar pompa satış fiyatlarına yansıdı.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, Eşel Mobil Sistemi’ne dikkat çekerek, devletin EMS’yi geliştirmemesi halinde akaryakıt fiyatlarında, benzinde 2 lira 53 kuruş, motorinde 2 lira 5 kuruş ve LPG de litrede 1 lira KDV eklenmek zorunda kalınacağına dikkati çeken Aktaş, “ Bu da benzinde fiyatın litrede 11 liraya çıkması demektir ” diye konuştu.

ÖTV SIFIRLANDI AMA...

Motorin, benzin ve LPG’de eşel mobil sistemi kapsamında ÖTV sıfırlanmış durumda, bu nedenle zamların tamamı pompa fiyatına yansıyor.

Litre başına benzinde 2,53 TL, motorinde 2,05 TL, LPG’de 1 TL olan maktu ÖTV, eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlanmış durumda.

Eylül başında 8,27 olan dolar/TL, enflasyon artarken ve dünyada para politikasında sıkılaşma adımları atılırken Merkez Bankası’nın faiz indirmeye başlamasıyla dün 9,66’yı görerek rekor tazelemişti.

Geçen sene nisanda 20 doların altını gören Brent tipi petrolün varil fiyatı, son günlerde 85 dolar civarında hareket ediyor. Hem petrol hem de dolar/TL’deki yükseliş, akaryakıt fiyatlarında güçlü zamları da beraberinde getiriyor.

ÇİFT HANELİ RAKAMLAR İÇİN YENİ TABELALAR HAZIRLANIYOR

Dolar/TL’de çift haneye yaklaşılırken, akaryakıt sektörü de çift haneli benzin ve motorin fiyatları için hazırlıklara başladı.

Bayiler, litre fiyatlarının listelendiği tabelaları ikisi ana rakam, ikisi de virgül sonrası küsurat olmak üzere dört haneli rakamlara hazırlamaya başladı.

Hem dolar ve petroldeki artış hem de hükümetin sıfır ÖTV uygulamasından vazgeçmesi ihtimali, akaryakıtta çift hanenin yakın zamanda görülebileceği beklentisi oluşturmuş oldu.

SANAYİCİYİ ELEKTRİK ÇARPACAK

EPDK'nın, 2022 yılına ilişkin “son kaynak tedarik tarifesi” tüketim miktarlarına ilişkin kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. Buna göre, 2022 yılında son kaynak tedarik tarifesi tüketim miktarı; konutlar için yıllık 50 milyon kilovatsaat, tarımsal sulama için yıllık 7 milyon kilovatsaat ve diğer tüketici grupları (sanayi) için yıllık 3 milyon kilovatsaat oldu. 

EPDK, 1 Ocak 2019'dan itibaren 1,0938 olarak uygulanan enerji tedarik maliyeti dışındaki diğer tüm maliyetler ile makul kar dikkate alınarak belirlenen katsayıyı (KBK) sabit tuttu.

Sanayide, 2021 yılında 7 milyon kilovatsaat olan tüketim sınırı, 2022 yılı için 3 milyon kilovatsaate çekildi. Uzmanlar, bu sınırın 3 milyon kilovatsaate düşürülmesiyle birlikte son kaynak tedarik tarifesinden elektrik almak zorunda olan sanayici sayısının belirgin biçimde artacağını vurguladı.

Uzmanlar,  “Bir sanayici, diyelim yılda 3 milyon kilovatsaat elektrik tüketiyor. Elektriğini,  son kaynak tarifesi üzerinden satın alacak. Bu sanayici, bugünkü koşullar ve fiyat düzeyi dikkate alındığında elektrik için EPDK tarafından düzenlenen ve kamuoyuna açıklanan tarifeye göre daha çok para ödeyecek. Dolayısıyla enerji tüketim maliyetleri artacak. Bu da doğal olarak üretilen ürünün fiyatına yansıyacak” dedi. 
Uzmanlar, son kaynak tedarik tarifesini oluşturan  bileşenlerden birinin “piyasa takas fiyatı” diğerinin “yenilenebilir enerji maliyeti” olduğunu belirterek,  “Peki, son kaynak tedarik tarifesi nasıl hesaplanıyor? PTF olarak bilinen ‘piyasa takas fiyatı’ ile ‘yenilenebilir enerji maliyeti’ toplanıyor. Çıkan sonuç, ‘diğer maliyetler’ + ‘operasyonel maliyetler’ ile çarpılıyor. Sanayicinin kullanacağı elektrik fiyatı ortaya çıkıyor” diye konuştu. 

EPDK’nın kısa süre önce de PTF’de birim elektrik üretim tavan fiyatını,  71 kuruştan 1.07 kuruşa çıkardığını anımsatan uzmanlar, “Bu karar sonrasında serbest piyasada ortalama birim elektrik fiyatları arttı. Dolar kurundaki artışla birlikte yenilenebilir enerji maliyetleri de yükselmeye devam ediyor. Çünkü, bu kapsama giren güneş, rüzgar gibi santrallara dolar üzerinden alım garantisi verildi. Bu oluşan maliyeti, son kaynak tarifesi üzerinden sanayici üstlenecek” dedi.