Ülke genelinde 174 ayrı noktada çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürerken,profesyonel ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor, duyarlı vatandaşlar da canlarını dişlerine takarak yangınları söndürmeye çalışıyor.
Ahlak yoksunu kriz fırsatçıları her durumda olduğu gibi yaşanan yangın felaketinin ardından da sahneye çıktı. Eldivenden maskeye, yangın tüpünden yanık kremine birçok ürüne son bir haftada yapılan zamlar içinde bulunduğumuz toplumdaki "Genel Ahlaksızlık" olgusu hakkında kaygı verici düşüncelere sebep oldu.
Eldivenden maskeye, yangın tüpünden yanık kremine kadar birçok ürüne, son bir haftada yüzde 633'lere varan oranlarda zamlar yapıldı. 2 Ağustos gününe kadar olan ısıya dayanıklı eldiven 44 TL iken, bir günde fiyatı 330 TL'ye çıktı.
YANGIN SÖNDÜRME TOPUNUN FİYATI % 130 ZAMLANDI
Yangın söndürme toplarına yangınlardan dolayı talepler arttı. Talebin artması yine fırsatçıları harekete geçirdi. Bir ay öncesine kadar tanesi 170 ile 200 lira arasında satılan yangın söndürme topları şu anda online alışveriş sitelerinde 500 lira kadar satılıyor. Yüzde 130'ın üzerinde yapılan zam sosyal medyada da tepkilere neden oldu.
EN YÜKSEK ZAM ISIYA DAYANIKLI YANMAZ ELDİVENE
En yüksek zammın ısıya dayanıklı yanmaz eldivene yapıldığı görüldü. 2 Ağustos tarihine kadar 44 TL olan ısıya dayanıklı eldiven bir günde yüzde 633 artarak 330 TL'ye çıkartıldı.
YANIK VE YARA İZİ GİDERİCİ KREMLERİNE ZAM
Yangın sonrası olası kazalar için en temel ihtiyaçlarından biri de yara-yanık kremleri. Fırsatçılar bu oranlara da yüzde 180'lere varan oranlarda zam yaptı. 5 Temmuz'da 25 TL olan yanık kremi yangının başladığı hafta olan 29 Temmuz itibarıyla ikiye katlayarak 49 TL'ye çıktı. Yine yara-yanık izi giderici krem 5 Temmuz'da 100 TL'den satılırken, 2 Ağustos itibarıyla fiyatı yüzde 180 artışla 280 TL'ye çıkartıldı.
YANGIN SÖNDÜRME HORTUMU VE TÜPÜNE ZAM
20 metrelik yangın söndürme hortumları 5 Temmuz'da 426 TL iken 1 Ağustos itibarıyla yüzde 15 artışla 490 TL'ye çıktı. 28 Temmuz'da 165 TL olan tozlu 6 kg'lık yangın söndürme tüpünün fiyatı yüzde 21 artışla 200 TL, 60 TL olan 1 kg'lık yangın söndürme tüpü de 2 Ağustos itibarıyla yüzde 17'lik artışla 69 TL'ye yükseldi.
DUMANI ÖNLEYEN MASKEYE DE ZAM
Yangınla mücadelede vatandaşların dumandan etkilenmesini önlemek için en önemli gereçlerden biri de maske.1 Ağustos'a kadar 215 TL olan aktif karbon filtreli maskenin fiyatı yüzde 11 artışla 241 TL'ye çıkarıldı. 31 Temmuz'a kadar 85 TL olan çelik burunlu iş ayakkabılarının fiyatı ise yüzde 10 artarak 90-95 TL'ye kadar yükseldi. 5 Temmuz'da 65 TL olan baret lambasının fiyatı yüzde 14 artışla 75 TL'ye, 28 Temmuz'a kadar 180 TL olan uzun görüşme mesafeli el telsizi ise yüzde 8'lik artışla 195 TL'ye çıktı.
GIDAYA ZAM
Fırsatçıların, sadece yangın müdahale araçlarına değil bölgedeki insanların temel gıda ihtiyaçlarına da göz dikmesi pes dedirtti. Yangın bölgelerinde bulunan insanlara gıda desteği sağlamak için gönderilen konserve fiyatlarındaki artış dikkat çekti. 200 gramlık 48 adet nohut pilaki fiyatı, 28 Temmuz'a kadar 172 TL iken bu tarihten itibaren yüzde 77'lik artışla 306 TL'ye yükseldi.
TİCARET BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yangın söndürme topu, yangın tüpü, yangın söndürme kıyafetleri gibi ekipmanlarda fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddiaların Bakanlık tarafından incelemeye alındığını belirtti.
"SUİSTİMAL CEZASIZ KALMAYACAKTIR"
Muş, "Ülkemizin yangınlarla mücadele ettiği bu dönemde, çalışmaları sekteye uğratacak olan her türlü suistimal cezasız kalmayacaktır ve fırsatçılar cezalandırılacaktır. Bu çerçevede Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerekli denetimlere başlanmıştır." dedi.
TÜKETİCİ OLARAK HAKLARINIZ VAR MUTLAKA KULLANIN
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmalarını aktararak "Yangın malzemelerinde, yangınla mücadele için kullanılan araç gereçlerde, yangın merhemlerinde fiyat artışı yapılması yasaktır, haksız ticari uygulamadır. Bu konjonktürden istifade ederek haksız kazanç sağlama peşinde olanların yaptığı işler. Sayın Ticaret Bakanımız Mehmet Muş da açıkladı, hepsine ciddi cezalar uygulanacak. Bu noktada tüketicilerin dikkatli olmaları lazım" dedi.
Ağaoğlu, 2018 yılının Ağustos ayında yürürlüğe giren mevzuata göre girdi maliyetinde artış olmamasına, döviz kurundaki artıştan etkilenmemesine rağmen ve haklı bir gerekçeye dayanmadan tüketiciye sunulan ürün, ya da hizmet fiyatlarında artış yapılmasına Ticaret Bakanlığı tarafından her ürün için ayrı ayrı 114 bin 326 lira ceza kesilebileceğini hatırlattı.
Ağaoğlu, "Burada Ticaret Bakanlığı'nın müfettişlerinin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı'nın geliştirdiği mobil uygulama ile yüzbinlerce tüketici Ticaret Bakanlığı'nın fahri müfettişi gibi tespitler yapıp, anında tespitlerini Ticaret Bakanlığı'na aktarabilirler. Çünkü bu mobil tüketici uygulamasına insanlar ücretsiz olarak cep telefonlarından şikayetlerini anında ilgili bakanlığa aktarma imkanına sahip oldular" dedi.
Ağaoğlu, tüketicilerin fiyat artışlarından doğan farkları geri alabileceklerini belirterek, "Tüketici bilinçlendi, tüketici tecrübelendi, tüketicilerden bana buraya şikayetler geliyor. Burada açıkça 'yangın malzemelerindeki fiyat artışlarından haberiniz var mı?' diye tüketici bildiriyor. Ben 50 liralık eldivenin 140 lira olduğunu nereden bildim, oradan geliyor şikayetler. İnternet ortamında bunları bildirirse fahiş fiyatlı ürünlerin daha önceki fiyatını Ticaret Bakanlığı o firmadan alır. Faturalarını, belgelerini muhasebe kayıtlarına girer ve der ki 'sen geçen hafta bunu 44 liraya satmışsın, bu hafta neden 150 lira etiket koydun, bak bana görseli geldi' der ve ceza uygular, böylelikle fırsatçıların yaptıkları yanlarına kar kalmamış olur, diğer taraftan da o tüketici Hazine'ye kaynak sağlanmasına katkı vermiş olur. Çünkü 114 bin 326 lira ceza her bir ürün bazında uygulanacağı için 10 üründe yapıldığı zaman bu rakam milyonun üzerine çıkıyor" diye konuştu.
"Tüketici, geçen hafta 50 lira olan yangınla mücadele ile ilgili bir ürün, bir yanmaz giysi, bot, eldiven, yanık merhemi gibi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışını belgelemek suretiyle hiçbir zahmete katlanmadan ve masrafa girmeden, internet üzerinde Ticaret Bakanlığı'nın Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) sistemini kullanarak, tüketici hakem heyetine şikayet eder ve aradaki fahiş farkın kendisine iadesine karar verilmesini sağlayabilir. Bu karar mahkeme kararı hükmündedir. Satıcı buna uymadığı takdirde tüketici adliyelerdeki icra dairesi kanalıyla cebri tahsil isteyebilir. Yani devlet eliyle o farkı kendisinden alır." sözleriyle açıklamalarına son veren Ağaoğlu;Tüketicilerin haklarını kullanmakta çekinmemeleri gerektiğini vurguladı.