DUYARLILIK

DEVLETİN DÎNİ ADALETTİR!

OECD'nin Yayımladığı “Bir Bakışta Hükümet 2023” Raporuna Göre, Türkiye'de Yargıya Güven 2020 Yılında % 37’ye, 2022 Yılında İse ½33’e Kadar Geriledi.

Türkiye, 38 OECD ülkesi arasında yargıya güven sıralamasında 36’ncı sırada yer aldı. Vatandaşların sadece yüzde 15’i yargının bağımsız olduğunu düşünürken, yargıya güvenenlerin oranı yüzde 18’de kaldı. (Merak Eden, Bilgi Edinmek İsteyenler Link:https://www.oecd.org/turkiye/publicationsdocuments/reports/ Türkiye İle İle İlgili Raporlara Bakabilir.

ADALET DEVLETLERİN VARLIĞINI SÜRÜDÜRMESİ VE İTİBARI ADINA " GEREK ŞART" OLAN BİR ÖZELLİKTİR, ADALETİ OLMAYAN DEVLETLERİN VARLIKLARI BİLE TARTIŞILIR HALE GELMEKTEDİR.DEVLETLERİ KABİLELERDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK ADALETTİR.

ADALETİNİZ VARSA DEVLET, YOKSA DÜNYA DA HİÇ BİR İTİBARI OLMAYAN, ANTATTIĞI HİKAYELERE KENDİSİ BİLE İNANMAYAN  KÖLELER VE KAHYALARIN SAHİPLERİNE KÜFÜRLE HİZMET ETMEK ZORUNDA KALDIĞI EN KISA ZAMANDA DA TERK ETMEYİ KAFALARINA KOYDUĞU TOPRAKLARDAN İBARET BİR KABİLE ÇİFTLİĞİSİNİZ...

YARGIYA GÜVENDE HER YIL GERİYE GİDİŞ
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘Bir Bakışta Hükümet 2023’ raporunda çarpıcı sonuçlar yer aldı. Üye ülkelerdeki vatandaşların sağlık, eğitim ve adalet sisteminden duydukları memnuniyet ya da memnuniyetsizliğe ışık tutan rapora göre Türkiye yargıya güvende 38 üye ülke arasında 36’ncı, sıralamaya 7 aday ülke dahil edildiğinde ise 40’ıncı oldu. 2010’da yüzde 59 olan yargıya güven 2020’de yüzde 37, 2022’de ise yüzde 33’e kadar geriledi.

140 ÜLKE ARASINDA 116’NCI SIRADAYIZ
Türkiye, 45 ülke arasında sadece Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geride bıraktı. Dünya Adalet Projesi’nin 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde de Türkiye, 0.42 puanla 140 ülke arasından 116. sıraya yerleşti. Türkiye; Zambiya, Kenya, Sierra Leone, Lübnan, Rusya, Nijer, Guatemala, Angola, Mali ve Meksika gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde yer alan Türkiye, buradaki 14 ülke içerisinde de sonuncu sırada.

TÜRKİYE YARGIYA GÜVEN KARNESİNDE YİNE ‘SIFIR’ ÇEKTİ

OECD ‘Bir Bakışta Hükümet 2023’ raporunda Türkiye’ye ilişkin çarpıcı sonuçlar yer aldı. Rapora göre Türkiye yargıya güvende 38 üye ülke arasında 36’ncı oldu. 2010’da yüzde 59 olan yargıya güven 2020’de 37, 2022’de ise 33’e kadar geriledi. Sadece Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geride bırakan Türkiye Dünya Adalet Projesi’nin 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde de 0.42 puanla 140 ülke arasından 116. sıraya yerleşti. Vatandaşların sadece yüzde 15’i yargının bağımsız olduğun söyledi.

ADALET HEYKELİNİ VE SEMBOLÜNÜ YAKINDAN TANIYALIM!

Adalet sembolündeki kadının gözleri neden kapalıdır? Adaletin sembolü olan kadın figürü iki şekilde kabul edilir. Bunların birincisi Yunan mitolojisindeki adalet tanrıçası Themis’dir ve diğeri de Roma mitolojisindeki adalet tanrıçası Justitia’dır. Bu iki tanrıça da adaletin sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu iki tanrıçada birbirine benzemektedir. Bu iki tanrıçadan Themis’in gözleri kapalıdır ve Justitia’nın ise gözleri bağlıdır. Peki neden...
Adalet sembolündeki kadının gözleri neden kapalıdır?
Adaletin sembolü olan kadın figürü iki şekilde kabul edilir. Bunların birincisi Yunan mitolojisindeki adalet tanrıçası Themis’dir ve diğeri de Roma mitolojisindeki adalet tanrıçası Justitia’dır. Bu iki tanrıça da adaletin sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu iki tanrıçada birbirine benzemektedir. Bu iki tanrıçadan Themis’in gözleri kapalıdır ve Justitia’nın ise gözleri bağlıdır.Peki neden gözleri kapalıdır.
Bu adalet tanrıçalarının gözlerinin kapalı olmasının nedeni tarafsızlığı simgelemek içindir. Adaleti dağıttığı kişileri görmeyerek tarafsız kalabilir ve etkilenmemiş olur. Taraflı olmasını önlemiş olur. Böylece bağımsız, tarafsız, adaletin dengeli şekilde dağıtıldığı, caydırıcılığı olan hukuk düzeninin ifadesi olarak tüm dünyada kullanılıyor.
Kısaca belirtmek gerekirse; adaletin sembolü heykelinin elindeki “Kılıç” adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü, “Terazi” adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler. “Kadın” ve “Bakire” olması bağımsızlığı ifade eder. Ayrıca kadının gözü bağlıdır. bu da tarafsızlığını simgeler. Hukukun evrensel ilkelerini simgesel olarak taşıdığı için Themis heykeli adaleti en iyi şekilde ifade etmektedir.