18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümü için Türkiye'nin dört bir yanında törenler vardı. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı 81 ilde okundu. Gaziler, kahramanlık hikayelerini anlattı.

Birinci Dünya Savaşı'nda ittifak devletleri safında Almanya'nın yanında savaşa giren Osmanlı devleti, Çanakkale Cephesi'nde millet olarak varoluş mücadelesi verdi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşları, 19 Şubat 1915’te Çanakkale Boğazı’ndaki deniz savaşıyla başladı. Ardından karada Seddülbahir, Arıburnu ve Anafartalar cephelerinde devam etti. 325 gün süren Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916'da Türk Ordusunun zaferiyle sona erdi.

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferi, Türkiye'nin geleceği için bir dönüm noktası oldu, Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kanıtladı.

Deniz kuvvetlerinin şehitlik resmi geçidinde TCG Anadolu ilk defa yer aldı.

Daha sonra Şehitler Abidesi'nin üstünde SOLOTÜRK'ün gösteri uçuşu izlendi. Deniz Kuvvetleri de gücünü resmi geçitte sergiledi.

Çanakkale'de ilk tören Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler,Türk Bayrağı'na bir kez daha 'Çanakkale Geçilmez' nakışlı altın madalyayı toka etti.

Saygı duruşundan sonra Türk bayrağı İstiklal Marşıyla göndere çekildi.

Törende şehitlerin anısına saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşıyla Türk Bayrağı göndere çekildi.

Mehmetçik adına 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, töreni izleyenlere seslendi.

Şehitlerin hatırasına Kur'an-ı Kerim okundu. Dualar yollandı.

Karada, deniz ve havada… Bir kez daha bu sözler yankılandı. "Çanakkale Geçilmez."

UNUTMA TÜRK!

Balkan Savaşı esnasında Priştine'de Sırp askerler tarafından sokak ortasında aşağılanarak dövülen bir Türk.

Unutma Türk!

Resim

Gelibolu'nun tahliyesinden sonra yayınlanan bir karikatür. (1916) Mısır'daki yaralı İngiliz aslanı Çanakkale'de İslamın kılıcını bileyleyen Enver Paşa'ya ağlayarak bakıyor.

Resim

Muhabir: Editör