Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde meydana gelen patlamayla beraber tartışmalar da alevlendi. Patlamaya ilişkin pek çok video servis edilirken kiminde patlama anında bina içinde ufak patlamalar görülürken kimisinde ise binaya hızlıca bir cisim düşüyor.
Patlamaya ilişkin videolar kafa karışıklığına neden olurken Cumhurbaşkanı Michel Aoun (Mişel Avn), 2.750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu olayın yaşandığını açıkladı.
Patlamaya ilişkin henüz net bir bilgi olmamasına karşın pek çok iddia da ortaya atılmaya başlandı. O iddialardan en çok öne çıkanı ise saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğiydi. İddiaların reddedilmesine karşın İsrail Başbakanı Netanyahu'nun iki yıl önceki konuşması sosyal medyada yeniden gündem oldu.
Eylül 2018'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda elinde Beyrut Havalimanı'nın uydu görüntüsüyle genel kurula seslenen Netanyahu, İran ve Hizbullah'a meydan okumuş ve bu bölgede Hizbullah'ın silahlarının olduğunu iddia etmişti. Netanyahu konuşmasında "Bugün Hizbullah'a bir mesajım var. İsrail ne yaptığınızı biliyor, nerede yaptığınızı biliyor ve bu olaydan kurtulmanıza izin vermeyecek" demişti.
Genel kurulda havalimanının uydu görüntüsüyle olan fotoğrafını Twitter hesabından paylaşan Netanyahu "İran Hizbullah'ı hassas güdümlü füzeleri dönüştürmek için gizli siteler inşa etmeye yönlendiriyor" diyerek paylaşmıştı.
İkiİhtimal Gündemden Saklanıyor Ama Biz Yazalım: Resmi bakanlarının açıkladığı üzere 2750 ton amonyum nitratın bulunduğu bölgede bir patlama meydana geliyor. Bunu da kendi ifadeleriyle 6 yıldır bir Afrika ülkesine göndermek üzere bekletiyorlar. Diğer bir ihtimal ki çok konuşulan, bu da Hizbullah'ın kontrolünde olan bir liman bölgesi. Burada da İsrail'in bir saldırıda sabotajda bulunduğu. Bu iddia neden ortaya atılıyor? 2018 yılında Netanyahu BM Genel Kurulu'nda Lübnan'ı göstererek bu depoları "Hizbullah ve İran burada silah üretiyor, füze üretmeye çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz" diyor. Dünkü patlama ile birlikte de bu iddialar ortaya atıldı. İsrail saldırıdan çok kısa süre sonra patlama ile ilgileri olmadığını açıkladıç Hizbullah da ardından saldırıya uğramadıklarını açıkladı. Ancak şu var ki İsrail hala şüpheli görünüyor"
İSTİHBARAT NOTU: HER NE KADAR RESMİ MAKAMLARCA DİLLERDİRİLMESE DE İRAN'DA ŞÜPHELİLER LİSTESİNDE... (3 Ocak 2020 tarihinde; İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşti Şabi'nin Genel Kurmay Başkanı El Mühendis ABD'nin Bağdat havalimanına düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Hamaney, intikam sözü vermişti...)
Avrupa Birliği’nin yeryüzü gözlem ve izleme programı Kopernik, Beyrut patlamasının etki alanını gösteren bir harita yayımladı.
ÖLÜ SAYISI 135'e YÜKSELDİ
Sağlık Bakanı Hamad Hasan, televizyonda yayınlanan açıklamasında, "Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlamada ölü sayısı 135'e yükseldi, ayrıca yaklaşık 5 bin yaralı ve enkaz altında onlarca da kayıp var." dedi.
Öte yandan, Beyrut Valisi Mervan Abbud da gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın meydana geldiği yerin yakınındaki Charles Helu Köprüsü'nde çatlaklar oluştuğu yönünde bilgilerin geldiğini söyledi. Abbud, vatandaşlardan köprüden uzak durmalarını istedi. Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama nedeniyle Yüksek Savunma Konseyi, başkent Beyrut'u "felaket bölgesi" ilan etmişti.
ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ,VATANDAŞLARINA ZEHİRLİ GAZ UYARISI YAPTI
Lübnan'daki ABD Büyükelçiliği, Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlama nedeniyle ülkede yaşayan Amerikan vatandaşlarına zehirli gaz uyarısında bulundu.
Elçilikten yapılan yazılı açıklamada, patlamada zehirli gazların açığa çıktığına dair haberlerin olduğu belirtildi ve vatandaşlara evlerinde kalmaları ve mümkünse maske kullanmaları uyarısı yapıldı.
Açıklamada, ABD vatandaşlarından patlamadan zarar gören bölgelerden uzak durmaları ve yerel makamların direktiflerine uymaları istendi.
GÖKYÜZÜNDEN PATLAMA YAŞANAN BÖLGEYE DÜŞEN CİSİM NEYDİ?
Atom bombasını andıran patlamanın ardından birçok komplo teorisi ortaya atılırken, olayın meydana geldiği deponun patlamadan hemen önceki görüntüsü çok konuşuldu. Görüntülerde bir cismin, uçarak depoya doğru yaklaştığı ve ardından patlamanın olduğu net bir şekilde görülüyor.
Birçok isim, uçan cismin bir kuş olduğunu ve saldırı yapılmadığı ifade edildi. Fakat ortaya çıkan bir detay, saldırı iddialarını güçlendirdi.
ABD ordusunun geliştirdiği “Maveric” isimli drone, kamufle olması için kuş şekilde yapıldı. Lübnan’daki patlamada kuş benzeri bir cismin hızlıca depoya yönelmesi dikkatleri çekerken, söz konusu drone’un dün kullanılmış olabileceği belirtildi.
Sosyal medyada olaya ilişkin paylaşılan ve kafa karışıklığına sebep olan cisimin çapması ile ilgili videolardan biri:
Is Israel responsible for Tuesday's massive explosion in Beirut? https://richardsilverstein.com/2020/08/04/breaking-israel-bombed-beirut/?s=08&tztc=1… #BeirutBlast