Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasındaki görüşmede Afrikalı göçmenlerin ele alındığı iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

HaberTürk canlı yayınına katılan Prof.Dr. İlber ORTAYLI'nın, Meloni ile olan görüşmesinden bir kesit olarak sunduğu İtalya'nın Afrikalı göçmen tezi ve zencilerin Türkiye'ye gönderilmesi ihtimalini değerlendiresi sosyal medyada gündem oldu.

Vatikanın faşist kanat vekalet savaşçısı olarak nitelendirilen Meloni'ye İstanbul ziyaretinde eşlik eden Prof. Dr. İlber ORTAYLI da iddiaları doğrularken, katıldığı canlı yayında Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye getirilmek istendiğini anlattı. ORTAYLI "Çiğ et yiyen, sokaklarda işeyen, çıplak gezen kesim var, İnşallah onları göndermezler,Böyle bir adım atılırsa bu vatana ihanettir" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN’LA NE GÖRÜŞTÜLER?

Vatikanın Faşist vekalet Savaşçısı olarak nitelendirilen Meloni’nin Cumartesi akşamı İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenmedi, iki taraftan da görüşmenin içeriğiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Ancak Meloni’yi Türkiye’de takip eden İtalyan gazetecilere başbakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre göç alanında işbirliğinin güçlendirilmesi de görüşüldü.

BBC’de yer alan habere göre, İtalya, Libya üzerinden gelen göçmenlerin durdurulması için Türkiye’nin desteğini istedi.

İtalya’nın sağ koalisyon hükümetine yakın Il Giornale gazetesinde bugün yayımlanan bir haberde göç konusundaki bu işbirliği anlaşmasına odaklanıldı.

Il Giornale bir istihbarat analisti ile hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ‘Libyalı kaçakçıların durdurulması için Türkiye ile anlaşma’ başlığını kullandı.

Gazete, “Başbakan’ın imzaladığı anlaşma, ‘Sultan’ Erdoğan’ın büyük nüfuz sahibi olduğu Libya’dan çıkışları durdurmayı amaçlıyor” diye yazdı.

Il Giornale başbakanlıktan bir kaynağın verdiği bilgiye dayanarak, İtalya’ya gelen göçmenlerin ağırlıkla Trablusgarp bölgesinden denize açıldığını, bu bölgede ‘Türklerle işbirliği içinde sahada etkili olunabileceğini’ belirtti.

Aynı kaynak, “Erdoğan, Libya ile üçlü bir anlaşmayı tamamlama arzusunu teyit etti” dedi.

Habere göre bu yönde bir anlaşma, Meloni ile Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında geçen Eylül’de New York’ta yaptığı görüşmede gündeme gelmişti.

Ardından İtalya ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanları bir araya geldi ve Ekim ayında da İtalya Dışişleri Genel Sekreteri Riccardo Guariglia, içerik üzerinde çalışmak üzere Türkiye’ye gitti.

Guariglia’nın ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ortadoğu ve Afrika’da işbirliği imkanlarının ele alındığı” belirtilmişti.

Il Giornale’ye göre iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları halen yazılı anlaşma üzerinde çalışıyor.

ZAFER PARTİSİ LİDERİ PROF.DR. ÜMİT ÖZDAĞ: YETER ARTIK

Ortaylı'nın sözleri sosyal medyada gündem oldu, yeni göçmen anlaşması iddiası yoğun tepkiyle karşılandı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Ortaylı'nın sözleri üzerine yaptığı paylaşımda iktidara tepki gösterdi; "Umarım doğru değildir. 2017'de Türkiye'de Anadolu Ajansı'nın İngilizce haberinde ülkemizdeki Afrikalı sayısı 1 milyon 750 bin olarak verilmişti. Bugün sayı 2 milyonun ötesinde. 

Mesele sadece Aksaray, Laleli ile sınırlı değil. Kütahya, Karabük gibi Anadolu şehirlerinde bile siyah cemaatler oluştu. Dünya'da azalan AIDS Türkiye'de artıyor. Avrupa'nın çöpünü para karşılığı ülkemize getiren AKP şimdi de ülkemizi daha fazla Asya ve Afrika'nın insan çöplüğü yapmamalı. Yeter artık."

Başbakan Meloni’nin Libya odaklı Türkiye ziyareti, Roma’da yapılması planlanan ‘İtalya-Afrika’ zirvesine bir hafta kala düzenlenmesiyle de dikkat çekti.

29 Ocak’ta Senato’da düzenlenecek “İtalya-Afrika. Ortak büyüme için bir köprü” isimli uluslararası zirveye, çok sayıda Afrika ülkesinin devlet, hükümet liderleri ve bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve başlıca uluslararası kuruluşların temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

İtalya hükümeti, “Avrupa ile Afrika arasında bir köprü olmak” amacıyla ‘Mattei Planı’ adını verdiği bir projeyi devreye sokmayı amaçlıyor. Proje adını, İtalyan enerji devi ENI’nin kurucusu Enrico Mattei’den alıyor.

Mattei Planı’nın amacı resmi belgelerde, “Afrika uluslarıyla işbirliği, kalkınma ve eşit ortaklık modeli yoluyla birlikte büyümek” şeklinde açıklanıyor.

Bu bağlamda ‘yalnızca siyasi ilişkileri güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda halklar arası temaslar ve ticaret-yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal ve ekonomik iş birlikleri’ öngörülüyor.

Yankı Uyandıran "Afikalı Göçmenler" iddiasına Dezenformasyon Merkezi'nden Yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasındaki görüşmede Afrikalı göçmenlerin ele alındığı iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlardaki "İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı, 'İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş' dedi" iddiasının, doğru olmadığını bildirdi.

Yapılan açıklama şöyle: 

"Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı, 'İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş.' dedi" iddiası doğru değildir.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye ziyareti sırasında, "Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine" yönelik herhangi bir anlaşma hatta görüşme dahi söz konusu olmamıştır.

İtalya'nın Afrikalıları Türkiye'ye göndereceği yönündeki iddiaların, İtalya’nın sağ koalisyon hükûmetine yakın Il Giornale gazetesindeki bir haberin ardından ortaya atıldığı belirlenmiştir.

Haber incelendiğinde, "İtalya'nın Afrikalıları Türkiye'ye göndereceği" yönünde herhangi bir ifade veya yorumun bulunmadığı tespit edilmiştir.

Meloni’ye Kapalıçarşı ziyaretinde eşlik eden Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın bir televizyon kanalındaki, "İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş" ifadesinin konuşmanın bütününden kesilerek manipülasyon amacıyla servis edildiği tespit edilmiştir. Bu ifade, Ortaylı'nın Meloni'den aktarımı değil, sosyal medyadaki iddiaların dile getirilmesidir.

Ortaylı'nın bu açıklamayı Meloni'den duyarak aktardığı şeklinde açıkça dezenformasyon yapılmaktadır.

Yayının tamamı incelendiğinde, İlber Ortaylı'nın sosyal medyada dolaşan "Faşist Meloni" ve "Afrikalıların Türkiye'ye gönderileceği" yönündeki iddiaları eleştirdiği belirlenmiştir.

Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."

Kaynak: KULİS