İstanbul'da, kurdukları çağrı merkezi üzerinden insanlara 'Kuran ve dini kitap satıyoruz, kitap bedelinin yüzde 10'unu Arakan'a ve Filistin'e yardım için gönderiyoruz' diyen ve siparişleri kağıt parçası olarak gönderen çete çökertildi ve 4 üyesi tutuklandı.

Barış Pınarı Harekatı Resmen Başladı Barış Pınarı Harekatı Resmen Başladı

Polisi harekete geçiren olay Emniyet'e yapılan bir şikayetle ortaya çıktı. Kendisini telefonla arayan bir firmadan Kuran-ı Kerim siparişi verdiğini, ancak kargoyla kağıt parçaları geldiğini söyleyen mağdurun şikayeti üzerine çalışma başlatıldı. Yapılan araştırmalarda şebekenin 0850'li bir numara ile çağrı merkezinden arama yaptığı anlaşıldı. Bunun üzerine İstanbul Emniyeti'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışma başlattı.

Araştırmalarda çağrı merkezinin Bağcılar ve Yenibosna'daki iki adreste olduğu anlaşıldı. Teknik ve fiziki takip çalışmalarından şebekenin elebaşının Adnan S. olduğu anlaşıldı. Şebeke elebaşının kız arkadaşı olduğu iddia edilen Sabriye Ö.'nün de çağrı merkezindeki çalışmaları organize ettiği tespit edildi.

Siber Polisi operasyon öncesi şebekenin çalışmasının detaylarını da ortaya koydu. İddiaya göre şebeke üyeleri, binlerce telefon numarasının bulunduğu bir data üzerinden çalışma yapıyordu.

Aranan kişilere, günün önemi anlatılarak, Kuran-ı Kerim ya da dini kitap tavsiyesinde bulunuluyor. Ardından kitaplarda kampanya olduğu söyleniyordu.

EN KOLAY PARA SIZDIRMA YÖNTEMİ SEVAPLARINI ANLATIYORLAR!

İddiaya göre, şebeke üyeleri önlerindeki bir nottan o dini günde yapılacak ibadetlerin neler olduğunu ve sevaplarını dahi anlatıyordu. Karşıdaki kişiyi ikna etmek için kendisini “Hoca” olarak tanıtan şebeke üyeleri “kitap bedelinin yüzde 10'unu Arakan ve Filistin'deki Müslümanlara gönderiyoruz” diyordu.

TESPİT EDİLEBİLEN KADARI N 2 MİLYON 700 BİN LİRALIK VURGUN!

Polis ekipleri kitap almayı kabul edenlere kredi kartı ve kapıda ödeme şansı sunan şebeke üyelerinin kargo ile kağıt parçaları gönderdiğini de yapılan çalışma ile tespit etti. O kargoların gönderim yerinin ise Esenler'de bir adres olduğu tespit edildi. Araştırmada şebekenin bu şekilde 8 ayda 29 bin 600 kişiyi aradığı tespit edilen şebekenin 2 milyon 700 bin lira vurgun yaptığı ortaya çıkarıldı.

Siber Polisi operasyon için yeterli delilleri toplayınca savcılık talimatıyla harekete geçti. Çağrı merkezleri ve deponun da aralarında bulunduğu çok sayıda adrese baskın düzenlendi. Şebeke elebaşı ile kız arkadaşının da bulunduğu 26 şüpheli gözaltına alındı. Yakalanan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Operasyonda, dini inanç ve duyguları kullanarak ’bağış’ adı altında para topladıkları öne sürülen şebeke liderleri Adnan S., Fatime Sabriye Ö. ve Emrah B. ile birlikte, Birkan A., Dinç A., Hicran K., İmmihan G., Semra E., Şeyma U., Türkan S., Sultan İ., Şükran O., Kader K., Sultan T., Çağla Ö., Nurgül D., Berfin E., Canan E., Güler A., Ercan K., Haşmet Y., Necdet O., Ozan K., Melih K., Evren Ş., Mücahil K., ilahi sanatçısı Mehmet S., Yücel G., Fırat K., Mert Muhammet Y. ve Behzat G. adlı 31 şüpheli gözaltına alındı. Çağrı merkezlerinde yapılan aramada, Türkiye genelinden 30 binin üzerinde vatandaşın kişisel bilgilerinin bulunduğu tespit edildi. Şüphelilerin, bu kişileri telefonla arayıp, dini duygularını istismar ederek Kur’an-ı Kerim kurslarına yardım etme ve ihtiyaç sahiplerine bağış toplama, Arakan, Yemen ve Somali’deki iç savaş mağduru Müslümanlara yardım adı altında 2 milyon liranın üzerinde vurgun yaptıkları tespit edildi. Şebeke üyeleri hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının şikayette bulunduğu iddia edildi.

Şüphelilerin 50 ile 100 lira arasında yapılan bağışlardan, günde 5 ile 7 bin lira arasında kazanç sağladıkları ve bu yöntemle binlerce vatandaştan bağış topladıkları ileri sürüldü. İş yerinde konuşma metinleri, çok sayıda belge ve dokümana el konulurken, 66 dizüstü bilgisayar, vatandaşların kişisel bilgilerinin yer aldığı 12 harddisk, 8 hafıza kartı, 3 harici disk, 49 cep telefonu, değişik GSM şirketlerine ait 50 SİM kart ve çok sayıda fiziki data ele geçirildi.

Gözaltına alınan 16’sı kadın 31 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Dolandırıcılık şebekesine mensup 31 kişi, polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 4’ü tutuklanırken, 26 kişi ‘adli kontrol’ hükümlerince salıverildi.

Ekipler çağrı merkezinde yapılan aramalarda, şebekenin aradıkları kişileri ikna etmek için kullanıkları notları da buldu. Notların çağrı merkezinde çalışanların masalarına yapıştırılmış olduğu belirtildi. Aranan kişilerin bu bu notlarla ikna edildiği dile getirildi. Şebeke elebaşının çalışanlara performans listesi de yaptığı belirlendi.

LÜKS YATTA PARTİLER

İnsanların dini duygularını istismar eden şebekenin elebaşının doğum gününü lüks bir yatta düzenlenen partiyle kutladığı görüntüler de ortaya çıktı. Yatta dans ederek kutlama yapanların çoğunun çağrı merkezi çalışanı olması dikkat çekti. Çete yöneticilerinin elde ettikleri haksız kazançla gece kulüplerinde eğlencelere katıldıkları da öne sürüldü.

Şebeke üyelerinden bir kadının çağrı merkezinde, başına taktığı takke, eline aldığı tesbih ve tefle zikir takliti yaptığı bir görüntü de ortaya çıktı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI ŞİKAYETÇİ OLDU

Gözaltına alınan şüpheliler polisteki işlemlerin ardından adliyeye gönderildi. Şebeke elebaşı Adnan S. ile sevgilisinin de aralarında bulunduğu 4 şüpheli tutuklandı. Diğer şüpheliler hakkında ise adli kontrol hükmü uyulandı. Şebekeden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da şikayetçi olduğu öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi