Samsun’un Canik ilçesinde bulunan 58 yıllık cezaevi yıkıldı. Cezaevinden çıkan hurdalarla ilgili Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak’tan şok bir iddia geldi. Hurdalar kayıp, yeni ihalelere biz giremiyoruz kimler giriyor bunuda bilmiyoruz.
Samsun’un Canik ilçesinde bulunan 58 yıllık cezaevi yıkıldı. Cezaevinden çıkan hurdalarla ilgili Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak’tan şok bir iddia geldi. Kaçak, cezaevinden çıkarılan piyasa değeri yaklaşık bir buçuk milyon lira olan, bin ton civarında hurdanın, 100 ton civarında gösterildiği, ihale yapılmadığı için hurdaların ortadan kaybolduğunu söyledi.
Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, Canik ilçesinde yer alan eski cezaevindeki hurdaların akıbeti ile ilgili açıklama yaptı. Söz konusu alanda zorunlu olmasına rağmen yıkım işlemi yapılırken ihaleye çıkılmadığını ancak yıkım tamamlandıktan yaklaşık 3-4 ay sonra ihale yapılmak istendiğini belirten Başkan Kaçak, “Ne yazık ki burada bulunan eski cezaevi ile ilgili yıkım şartlarının belirlenerek ihale yapılması gerekiyordu. Burası TOKİ’ye ait bir alandır. Ancak Canik Belediyesi’nin uhdesindedir. Esnaf arkadaşlarımız burayla ilgili Canik Belediyesi’ne giderek ihaleye girmek istediler. Yalnız belediyeden, ‘ihale yapmayacağız, burayı biz yıkacağız, satacağız, belediyenin buna ihtiyacı var’ dediler. Bizi ihaleye sokmadılar” dedi.
EY C.T. E (CETEE) UYKU AĞIRMI GELDİ? TONLARCA HURDA NEREDE?
Başkan Nazmi Kaçak, belediyenin cezaevinden çıkan hurdayı az gösterdiğini ileri sürerek, “Yaklaşık 100 ton olduğu belirtiliyor. Bu tür alanlarla ilgili belediyeler ve diğer kamu kurumlarından bize yazı yazılır. Biz buraya gelir ekspertizlik yaparız, buradan da çıkan hurda yaklaşık bin ton ve üzeri.
O zaman itibarı ile hurdanın kilogram değeri 1.8 TL idi. Bu da demek oluyor ki tahmini 1.5 milyon TL civarında bir bedel. 1.5 milyon TL değerinde bir hurdayı aradan 4-5 ay geçtikten sonra bugün 100 ton gibi gösteriyorlar.
Biz buna rağmen dedik ki yayınlanan ihaleye girelim. Ama ortada ne cezaevi var, ne hurda var, ne de belediye tarafından bize verilen bir ihale şartnamesi var. Hiçbiri yok. Başkanvekilim, kendilerine gidip Fen İşleri’nden şartname istiyor. Şartname yok diyorlar. 100 ton hurda var, satışa çıkılacak diyorlar piyasada hurda yok. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu. Dışarıdaki Hırsız, İçerideki Hırsızdan Daha mı Az Tehlikeli? diyen vatandaşlar bu ihalede Cezaevlerinin eli olduğundan, pis bir pazarlık yapıldığından endişe duyuyor.
HEM TOKİ, HEM CEZA TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, HEMDE BELEDİYE'NİN AÇIKLAMA YAPMASI BEKLENİYOR
Canik Belediyesi’nin ihalesine girmeye çalıştığını belirten esnaf Birol Saraçoğlu da, “Biz her resmi kurumun ihalelerini takip ederiz ve gideriz. Bunu da ihale sitesinde ve Canik Belediyesi’nin kendi resmi sitesinde de gördük.
Bu ilanı elimize aldık, Canik Belediyesi’ne gittik. Fen İşleri’nde çalışan arkadaşların bir bilgisi yok ve müdür beyle görüşmemizi söylediler. Ancak müdür beyle de bir türlü görüşme şansımız olmadı.
Yayınlanan ilanda şartnamenin 100 TL karşılığında Fen İşleri’nden temin edilebileceği belirtilmiş. Bu 100 TL’yi yatırıp şartnameyi almak istedik ama şartname ortada yok. İhale günü olarak 30 Ocak 2019 tarihinde ise bize ihalenin iptal edildiğini söylediler” dedi.
Samsun'da geçtiğimiz mayıs ayında Canik'teki yerinden İlkadım ilçesine bağlı Çatkaya Mahallesi'nde yapılan binaya taşınan Samsun Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun yıkılan yerinde görevli 10 işçi, haksız yere işten çıkarıldıklarını öne sürerek, eski cezaevi önünde basın açıklaması yapmışlardı.
İşçiler adına açıklama yapan Eyüp Ceylan, "Toplu Konut İdaresi (TOKİ) bünyesinde 2016 yılında işe başladık. Bu yılın Nisan ayında da çıkışımız verildi. Bunun üzerine işe iade davası açtık ve eski cezaevindeki çalışmalarda görevlendirildik. Ardından şirketin müdürü buraya gelerek, daha önce açmış olduğumuz davadan talep ettiğimiz haklarımızdan feragat etmemizi, hakları kendilerine devretmemizi istedi. Biz de konuyu avukatımıza danıştık. Avukatımız da, 'haklarınız yanar' deyince biz de o isteği kabul etmedik. Aynı gün içerisinde işten çıkarıldığımızı öğrendik. Haksız duruma düşmemek için buraya her gün çalışıyor gibi gelerek, işe alınmadığımızı tutanak tutuyoruz ve asıl işverinimiz olan TOKİ'ye bildiriyoruz. Hepimiz hayatımızı kazanmaya çalışan insanlarız. Kimseyle karşı karşıya gelmek istemeyiz ama hepimiz ekmeğimizin derdindeyiz. Yetkililerden bu konuda bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz" diyerek 1 Ekim 2018 tarihinde yardım istemişti.
YENİ CEZAEVİNDEN DE KORKUNÇ İDDİALAR YÜKSELİYOR
Samsun'un Canik ilçesinde 1967 yılında hizmete giren Samsun E Tipi Kapalı Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin yeni yapılan Samsun T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna taşınması ile ilgili gündeme gelen iddialar büyük ses getirdi. Yatacak yatak, elektrik, su yok iddiaları İddiaya göre yeni cezaevi inşaatı tam olarak tamamlanmadan mahkumlar sevk edildi. Yeni cezaevine taşınalı 6 gün olmasına rağmen henüz elektriklerin ve suların düzenli olarak verilmediği, mahkumların geceleri yatacak yatak bulamadıkları iddiaları durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.