Türkiye Eylül ayına enerji zamlarıyla girdi. BOTAŞ, doğalgaz satış tarifelerini yeniledi. Buna göre konutlar için doğalgaz fiyat tarifesine yüzde 9 zam yapıldı. Doğalgazda sanayi  tarifesi ise yüzde 14 arttırıldı.



Geçen ay yapılan zamlarla birlikte son iki ayda elektriğe yapılan toplam zam yüzde 38-39, doğalgazda ise yüzde 18’i buldu.
Bu arada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik fiyat tarifelerini yayınladı. Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, geçen ay olduğu gibi bu ay da erken davrandı ve 1 Ekim 2018 yerine 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle tarifeleri yeniledi.
Yeni açıklanan tarifelere göre elektrik fiyatlarına yüzde 14.6 ile yüzde 16.2 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Elektrikte tek zamanlı tarife fiyatı yüzde 15 arttırılırken, üç zamanlı tarifede gündüz yüzde 15, gece yüzde 16.2, puant saatler için ise yüzde 14.6 artışa gidildi.
BOTAŞ, doğalgaz satış tarifelerini yeniledi. Buna göre konutlar için doğalgaz fiyat tarifesine yüzde 9 zam yapıldı. Doğalgazda sanayi tarifesi ise yüzde 14 artırıldı.

Elektrik Mühendisleri Odası Tepkili : 4 Kişilik Ailenin Elektrik Faturası 31 Lira Arttı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektriğe yapılan yeni zamla 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 116 liradan 126 liraya çıktığını açıkladı.
EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, elektrik fiyatlarının 1 Ağustos zammının ardından 1 Eylül itibarıyla yeniden artırıldığı kaydedildi.
EPDK’nın dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımladığı tarife tablolarına göre konut kullanıcıları için elektrik fiyat artışı yüzde 9 olurken, sanayi abonelerine yüzde 14 oranında zam yapıldığı belirtilen açıklamada, “Yapılan yeni zamla asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 116 liradan 126 liraya çıktı. Böylece geçen yıla göre toplamda yüzde 33’e ulaşan zam oranıyla 4 kişilik bir aile aynı elektrik tüketimi için 31 lira daha fazla ödemek zorunda kalacak.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerine yapılan zam oranının da yılbaşından itibaren yüzde 44‘ü aştığı aktarıldı. 
“Her Ay Zam” Düzenine Geçildi" İddiası
Enerji fiyatları için üçer aylık dönemler halinde uygulanan maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizmasının fiilen ortadan kaldırılarak, “her ay zam” düzenine geçildiği savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Resmi Gazete`nin dünkü mükerrer sayısında EPDK`nın yayımladığı tarife tablolarına göre 1 Eylül 2018`den itibaren geçerli olan yüksek zamlar; çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelini kapsayan perakende enerji bedellerine yapılan yüksek zamlardan kaynaklandı.
Perakende enerji bedelleri; 1 Ağustos 2018`den açıklanan tarifeye göre 1 Eylül 2018 itibarıyla yüzde 13.26 ile yüzde 20.67 arasında değişen oranlarda artırıldı. Kayıp ve kaçak, iletim hizmeti ve dağıtım hizmeti bedellerini içeren dağıtım kalemine ise yüzde 0.05`lik cüzi bir artış uygulandı.
Bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saat elektrik harcadığı dikkate alındığında, fon ve vergi kesintileri de eklendiğinde konutların aylık faturası 126 liraya çıkacak. Geçen ay yapılan zamla aynı faturanın 115 lira olduğu göz önüne alınırsa, 1 ay içinde gelen zam 10 lirayı bulmuş oluyor. Geçen yıla göre ise konutların elektrik faturalarındaki artış 31 TL`ye ulaştı.”
Normalden 1 Ay Önce Zam  Ne Sebeple Geldi?
Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, Ekim 2018 yerine 1 Eylül 2018 tarihi itibarıyla tarifeleri yeniledi.
“Elektrik faturasının yüzde 40’ı haksız şekilde vatandaştan alınıyor”
chp Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Mart 2018’de TBMM’ye verdiği soru önergesinde elektrik faturasının yüzde 40’ının haksız bir şekilde vatandaştan alındığını açıklamıştı.
Elektrik faturalarındaki bedelin yaklaşık yüzde 40’ının kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız bir şekilde vatandaştan alındığını belirten Pekşen şunları söylemişti:
“Ülkemizdeki kayıp kaçak oranı yüzde 28. Evet dağıtılan elektriğin yüzde 28’i çalınıyor. Bu miktar 6 tane Atatürk Barajı’nın ürettiği elektriğe denk. Yani 6 tane Atatürk Barajı elektrik üretiyor ve bu kadar elektrik çalınıyor. Ama bedelini vatandaş ödüyor.
Elektriğin dağıtımı kayıp kaçağı azaltmak için özelleştirildi ama gelin görün ki durum hiç de öyle olmadı. Kayıp kaçak devam ettiği gibi özel dağıtım şirketleri paralarını tıkır tıkır alıyorlar.
Elektriği çalan hırsızın üzerine gitmeyen ve kayıpları önlemek için yatırım yapmayan elektrik dağıtım şirketleri korunuyor. Ne pahasına tabi ki vatandaşın sırtına binen yük pahasına.”
Sayın Milletvekili'nin Sorduğu Soruları Tekrarlayalım
2017 yılı içerisinde kullanılan ‘kayıp – kaçak elektrik’ miktarı kaç KW’dır?Devletin kayıp – kaçak kullanım nedeniyle uğradığı zararın bedeli ne kadardır?2017 yılı içerisinde dağıtım şirketlerinin tahsil edemediği kayıp – kaçak bedeli karşılığında ödenen miktar ne kadar?
BU SORULARI DA BİZ SORALIM
2018 yılı içinde kayıp- kaçak bedeli olarak vatandaşın, sanayici'nin küçük esnaf ve sanatkarın, kobilerin ve büyük holding ve kartellerin sırtına kaç TL'sı bir mecburi ödeme yüklenmesi planlanıyor.
Planlana 2018 yılı kayıp- kaçak bedeli iş ve gelir guruplarına ne löçüde yansıtılacak; vatandaşın, sanayici'nin küçük esnaf ve sanatkarın, kobilerin ve büyük holding ve kartellerin ödeme tablosu ve yük oranında adaleti sağlamak gibi bir düşünce varmı?

VATANDAŞTAN HEP AYNI YORUM GELİYOR
Büyük harfler ile yorumlarını yazmamızı isteyen vatandaşlar:"BU DURUMUN DEVAM ETMESİ İKTİDARI ÖNCELİKLE BELEDİYE SEÇİMLERİNDE VE SONRA DEVAMINDA CİDDİ SIKINTIYA SOKAR, SAMİ BİR UYARI KİMSE YANLIŞ ANLAMLAR YÜKLEMESİN,KONU EKMEĞE, GEÇİME,AİLE BİRLİĞİNE DAYANIYOR" şeklinde yorumlar yaptılar.






 

Editör: Haber Merkezi