Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'nin ÖSYM Başkanlığındaki yapılanmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 şüpheliden 18'inin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Bu süreçte etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan şüphelilerden 6'sının ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir'in de aralarında bulunduğu şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüpheliler hakkında ek gözaltı talebinde bulunulacağı öğrenildi. Şüpheliler hakkında ek gözaltı süresi alındı.

34 GÖZALTI KARARI VAR, GÖZALTI SÜRELERİNİN UZAMASI BEKLENİYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından silahlı terör örgütü FETÖ/PDY'nin ÖSYM Başkanlığındaki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 8 Nisan'da Ankara merkezli İstanbul, Adana, Eskişehir, İzmir, Nevşehir ve Trabzon'da eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.

Operasyonda haklarında gözaltı kararı verilen 34 şüpheliden 24'ü Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmıştı. Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ise Bursa Kestel'de Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir tekstil firmasında yakalanmıştı. Gözaltına alınan şüpheliler arasında ÖSYM'de bilişim personeli, uzman ve tekniker olarak görev yapan 6 kişinin de yer aldığı belirtilmişti.

Haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerden 9'unun örgütün haberleşme programı ByLock'u kullandıkları, şüphelilerin bir kısmının ankesörlü telefonlardan ardışık ve periyodik olarak değişik tarihlerde örgüt yetkilileri tarafından arandıkları tespit edilmişti.

Ali Demir Eylül 2010’da ÖSYM başkanı olarak atanmış ve süresinin dolduğu 29 Mart 2015’e kadar bu görevi yürütmüştü. Halen ÖSYM'de aktif olan 6 kişi ve Ali Demir'in gözaltına alınmasıyla o dönemde yaşanan skandallar bir kez daha gündeme geldi.

Ali Demir Döneminde Yaşanan ve Gündeme Yansıyan Bir Kısım Skandallar:

2011: 1 milyonun üstünde öğrencinin katıldığı YGS’de şifre skandalı yaşandı. Matematik sorularında yanıtlarının bir şifrelemeyle verildiği ortaya çıktı.

2011: YGS soru kitapçıklarında Fen Bilimleri Testi olmayan kitapçıklar 8 cezaevine dağıtıldı.

2011: ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi.

2011: YGS’ye giren mahkûm adaylara yeni sınav düzenlendi.

2011: ALES’te eksik kitapçıktan mağdur olan adaylar için sınav yeniden düzenlendi.

2011: STS 2011 sınav soruları geçen yılki sorularla aynı çıktı. Sınav iptal edildi, 3 Temmuz’da yeniden yapıldı.

2011: YGS’ye giren Diyarbakır’dan 4 öğrencinin cevap kâğıtlarının kayıp olduğu ortaya çıktı. Bu 4 öğrenci için ‘özel YGS’ yapıldı.

2012: 1589 kişinin katıldığı avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavında AKP Merzifon belediye meclis üyesi karı koca, birinci ve ikinci olarak kazandı. Bir başka evli çift de sınavın 16 ve 17'incisi oldu.

2012: KPS'de 2. oturum devam ederken iki farklı kaynaktan sabah oturumunda sorulan sorular internete düştü.

2013: Sapanca'da 2013 SBS'ye giren bir öğrencinin soru kitapçığı ve cevap kağıdı çöp kutusunda bulundu.

2013: SBS'de Mersinli Gizem Gül Türkkan'ın ilk sonucu açıklandığında sistemde 485.291 olan SBS puanı sonradan 337.291'e düştü.

2013: Ankara 18. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013'te son kez 8. sınıflar için yaptığı Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yürütmesini durdurdu. SBS yabancı dil testinde 718 adayın sonuçlarının yanlış hesaplanması üzerine yapılan başvuruyu değerlendiren 18. İdare Mahkemesi kararında, "Seviye Belirleme Sınavı'na katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır" denildi.

2013: Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün birlikte düzenlediği 2013 Komiser Yardımcılığı Sınavı'ndaki soruların önceden bazı kişilere verildiği, sınav salonlarına soru kitapçığı kutularının açılmış olarak getirildiği, süreye uyulmadığı iddiaları gündeme geldi.

2014: Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ni bitiren ve 2014-2015 eğitim sezonunda sınavsız ön lisans programına yerleşmek isteyen 39 öğrenci, ÖSYM'de okulun tür kodunun farklı yer alması nedeniyle bu haktan yararlanamadıklarını açıkladı.

2014: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) ilk dönem sonuçları açıklandı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf gayrimüslim öğrenciler e-okul sistemine 'G' yani "Sınava girmedi" diye kodlanıp sıfır almış gibi işlem gördüler ve 33.34'e varan puan kaybı yaşadılar.

2014: Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay kararı üzerine TEOG 2014 birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarda kopya tespiti nedeniyle bütün öğrencilerin yüzdelik dilimlerinin yeniden hesaplandığını açıkladı.

GENÇLER SOKAĞA ÇIKIP PROTESTO ETMİŞTİ

YGS'de yaşanan şifre skandalından sonra Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporu, ÖSYM’de soru hazırlayan personelin aynı zamanda dershanelere de soru hazırladığını belirtmişti. ÖSYM Başkanı Ali Demir'in “sehven şifreleme” yapıldığını söylemesinin ardından, Türkiye genelinde protestolar başlamış ve emekleri çalınan yüz binlerce genç sokağa çıkmıştı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Ali Demir’e Destek Açıklaması Yapmıştı.

Ahmet Hakan da, Ali Demir’in kelepçeli fotoğrafını köşesine koyarak, “Ey kul hakkı yiyenler! Bu fotoğrafa iyi bakın!” diye yazdı. “Bir zamanlar üniversite sınav sorularının kendisine emanet edilen kişiyi görüyorsunuz bu fotoğrafta...”diye yazısına devam eden Hakan, “Benim davam nasıl olsa öteki dünyaya kalır falan demeyin. Öteki dünyada sizi yargılayacak olan yüce iradenin, aynı iradeyi bu dünyaya da yansıtmayı tercih edebileceğinin farkına varın” şeklinde yazısına devam etti.

Lakin; Bugün Ali Demir’in kelepçeli fotoğrafını paylaşarak, “İbret alın” diyen Ahmet Hakan’ın da 2011 yılındaki sosyal medya mesajları ortaya çıktı. Ahmet Hakan 2011 yılında attığı mesajlarda, “Ben ÖSYM Başkanı'nda bir katakulli çevirecek potansiyel göremedim. Ama yine de ÖSYM Başkanı'nın özünde iyi bir insan olduğunu düşünüyorum. ÖSYM Başkanı'nda haklı olsa bile haksızmış gibi duran bir imaj var. Ya da bana öyle geldi” diye yazmıştı.

İşte O Mesajlar:

Editör: Haber Merkezi