Ulusal Süt Konseyi (USK), Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) çiğ süt alım fiyatına 1.8 TL zam yaptığını bildirdi.

USK'dan yapılan açıklamada, “18.03.2022 tarihinde 1 Nisan 2022’den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 5,70 TL/Litre olarak belirleyen ESK 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 7,50 TL/Litre olarak belirledi.” denildi.

“Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda önümüzdeki süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır” denilen USK açıklamasında, “Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 10 Kuruş fark uygulanacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 1 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olacak Çiğ Süt Priminin litre başına 0,20 TL olacağı bilgisi edinilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

KIRMIZI ETE YENİDEN ZAM GELİYOR.

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, kırmızı et fiyatlarına pazartesi günü 7 TL daha zam geleceğini söyledi. Cumhuriyet'ten Seda Altuğ'a konuşan Solakoğlu, "Biz bu zammı mayıs ayı içerisinde bekliyorduk ama erken oldu" dedi. Solakoğlu, "Zamlar devam edecektir. Temmuz ayına kadar yüzde 25 zam bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

1 Mayıs'ta yapılan yeni zamla, dana kuşbaşının kilosu 109 TL'ye ulaşırken 9 Mayıs tarihi itibarıyla yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 7-9 TL civarı zam yansıyacak.

RAMAZAN'DA UCUZ ET SATIŞI YAPILMIŞTI

Serbest bölgeler 58 ilin toplam ihracatı kadar ihracat yaptı Serbest bölgeler 58 ilin toplam ihracatı kadar ihracat yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayına günler kala yaptığı açıklamada, "Ramazan geldi, ramazanımızda da istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumu’nda falan eti, kıymayı, kuşbaşını verelim" demişti. Bu kapsamda, Et Süt Kurumu'nda ucuz et satışı yapılmıştı.

CİDDİYE ALINMASI GEREKEN ELEŞTİRİLER VAR

Hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalar ülkeyi büyük bir et-süt krizinin içine doğru sürüklüyor. Uygulanan yanlış politikalar TÜİK tarafından da resmen belgelendi. Türkiye’de 2021 yılında süt üretimi düşerken garip bir şekilde et üretimi arttı. Bu korelasyon düşük süt fiyatından dolayı üreticinin üretimden çekilirken, dişi hayvan kesiminin de arttığını gözler önüne serdi. Dişi hayvan kesiminin artmasıyla birlikte azalan hayvan sayısı, yakında yine ciddi bir hayvan ithalatının başlayacağının da işareti oldu.

TÜİK BELGELİ DİŞİ HAYVAN KESİMİ
TÜİK, 2021 yılına ait çiğ süt üretim istatistikleri ile kırmızı et üretim istatistiklerini yayınladı. Buna göre, 2021 yılında çiğ süt üretimi yüzde 1.3 azalarak 23 milyon 503 bin tondan 23 milyon 200 bin tona düştü. Süt üretimi düşerken, kırmızı et üretimi ise yüzde 9.3 oranında arttı. Buna göre 2020 yılında 1 milyon 785 bin 952 ton olan kırmızı et üretimi, 2021 yılında %9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 ton olarak tahmin edildi.

SÜT FİYATLARINA ZAMANINDA MÜDAHALE YAPILMAYARAK ÜRETİCİNİN ZARARINA ÜRETİM YAPMASINA GÖZ YUMULDU
Süt üretimi düşerken, kırmızı et üretiminin artması hayvancılıkta yaşanan acı tabloyu gözler önüne serdi. Bilindiği üzere yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarına zamanında müdahale yapılmadığı için üretici zararına üretim yapmak zorunda bırakılmıştı.

HÜKÜMET DİŞİ HAYVAN KESİMİNE GÖZ YUMDU!
Çiğ süt fiyatlarının, maliyetlerin altında kalması ve belirlenen fiyatın zamanında açıklanmamasından dolayı süt üreticisi zararına üretim yaparken, bu durumun dişi hayvan kesimlerini artıracağı sektörde yetkilileri tarafından sürekli dile getirilmişti. Ancak hükümet, bu uyarıla dikkate almayarak dişi hayvan kesimlerine göz yumulmuştu.

HAYVANCILIKTA ANAYI KAYBEDEN DANAYI BULAMAZ
Dişi hayvan kesiminin artması, hayvancılıkta ana materyalin azalması anlamına gelirken, bu da kırmızı et tarafında besilik hayvan krizinin de kapıda olduğunu gösteriyor. Et üretimi için yeterli besilik hayvan olmadığı için buradaki açıkta ithalatla kapatılacaktır.

SÜT ÜRETİCİSİNE VERMEDİKLERİ PARAYI İTHALATA VERECEKLER!
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatlarına üreticiyi memnun edecek ve dişi hayvan kesiminin önüne geçecek bir fiyat politikası uygulanmadı. Belirlenen çiğ süt fiyatları ya geç açıklandı ya da açıklanan fiyatlar yem fiyatları karşısında kısa sürede eridi gitti. Enflasyon kaygısı ile yerli süt üreticisi düşük fiyatlarla mağdur edilirken, hayvan sayısı düştüğü için yapılacak ithalatla ise yabancı çiftçi ihya edilecek.

ET VE SÜT KURUMU'NDAN AÇIKLAMA

Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Et fiyatları üzerinde ramazan ayının son günlerinde başlayıp günümüze kadar devam eden spekülatif fiyat hareketleri, kurumumuz tarafından yakından takip edilmektedir. Arz kısıtlaması yaparak piyasada fiyat yükselişi beklentisi oluşturmak, hem üreticiye hem de tüketiciye zarar vermektedir. Kurumumuz kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanacaktır" denildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayına günler kala yaptığı açıklamada, "Ramazan geldi, ramazanımızda da istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumu’nda falan eti, kıymayı, kuşbaşını verelim" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından kırmızı ete yüzde 10 zam gelmişti.

1 Mayıs'ta yapılan yeni zamla, dana kuşbaşının kilosu 109 TL'ye ulaşırken 9 Mayıs tarihi itibarıyla yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 7-9 TL civarı zam yansıyacak.

Et ve Süt Kurumu duyurdu: Kırmızı ette arz güvenliği ve fiyat istikrarı  sağlamak için gerekli araçları kullanacak - Takvim

Editör: Haber Merkezi