Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 20 Türk bankasının notunu düşürürken görünümün negatif olduğunu açıkladı. Fitch ayrıca, 12 bankanın finansal kapasite notunu indirdi. Fitch, not indirimlerine bankaların varlık kaliteleri, preformans riskleri, likidite ve fonlama gibi konularda yapılan değerlendirmelerin neden olduğunu bellirtti.

Fitch daha önceki değerlendirmesinde bankaların döviz likidite risklerinin devam eden piyasa oynaklığı ve kur zayıflığının etkisi ile ciddi şekilde arttığı uyarısında bulunmuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 11 Eylül’de de Anadolubank, Fibabanka, Şekerbank ve Odeabank’ın kredi notlarını indirmişti.

Anadolubank ve Fibabanka’nın uzun vadeli kredi notlarını BB-‘dan B’ye, Şekerbank’ın kredi notunu B+’dan B’ye ve Odeabank’ın notunu BB-‘den B’ye indiren kuruluş, bankaların ‘Yaşayabilirlik Notlarını’ da düşürürken, notları olası bir indirim için izlemeden çıkarmış, görünümlerini ‘negatif’ olarak belirlemişti.

Ficth Ratings 13 Temmuz’da da Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşürmüş, görünümü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti.

EKONOMİK KAYGI ÖLÇÜMÜ DEĞİL,İDEOLOJİK KİNDARLIK...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de, 26 Eylül’de bazı Türk bankalarının uzun vadeli döviz cinsinden mevduat notunu “B1″den “B2″ye düşürmüştü.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, Akbank, Alternatifbank, ING Bank, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı ve Kredi’nin uzun vadeli döviz cinsinden mevduat kredi notunun düşürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, not indiriminin Türkiye’nin döviz cinsinden mevduat notunun düşürülmesinden kaynaklandığına vurgu yapılmıştı.

Moody’s, daha önce de Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden banka mevduatları için ülke tavanı notunu B1’den B2’ye indirdiğini açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi