T.C.Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDD), "Golden Global Yatırım Bankası A.Ş." adıyla bir bankanın kuruluşuna izin verildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu geçtiğimiz yıl Mayıs ayında kurulan Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.'ye dün (31/01/2020) itibarıyle faaliyet izni aldı.Söz konusu bankanın kurucu ortakları arasında Emir Kaya, Salih Berberoğlu, Recep Kaba, Ahmet Dağlı ve Mustafa Akın yer aldı. Bankanın sermayesi ise 150 milyon lira oldu.

Golden Global Yatırım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu

Mustafa AKIN (Yönetim Kurulu Başkanı)

1963 yılında Erzincan’da doğan Mustafa AKIN, Anadolu Üniversitesi, İİBF/Ekonomi Bölümünden mezun oldu.

Meslek yaşamına 1986 yılında Pamukbank T.A.Ş.’de başladı. 1994-2011 yılları arasında Pamukbank ve Halkbank’ta çeşitli şubelerde şube yöneticiliği yaptı. 2011 yılında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’de Kurumsal Krediler Grup Başkanlığına atandı. 2015 yılına kadar bu bankada Kurumsal Krediler ve Perakende Krediler Grup Başkanı olarak görev yaptı. Bu sürede ayrıca Ziraat Sigorta A.Ş.., Ziraatbank Moscow JSC ve Ziraatbank Montenegro AD şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu.

2015 yılında Ziraat Katılım Bankası A.Ş. kuruluşunda Genel Müdür Yardımcısı unvanıyla yer aldı. Sırasıyla Kredi Tahsis ve Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.’nin kuruluşunda aktif olarak yer aldı.

Recep KABA (Yönetim Kurulu Başkan Vekili)

1959 yılında Samsun’da doğan Recep KABA, iş hayatına 1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığında Sınıf Öğretmeni olarak başladı. Daha sonra Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çalıştı.

1982 yılında Garanti Bank A.Ş.’de aktif bankacılık hayatına adım attı. 1998-2005 yılları arasında sırasıyla Koç Bank A.Ş.’de Portföy Yöneticiliği, Toprak Bank A.Ş.’de ve Deniz Bank A.Ş.’de Şube Yöneticiliği görevlerinde bulundu.

Bankacılık sektöründen ayrıldıktan sonra yaklaşık on beş yıl boyunca uluslararası ticaret firmalarında finansal danışmanlık ve proje koordinatörlüğü yaptı. Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.’nin kuruluşunda aktif olarak yer aldı.

Özay BALTA (GenelMüdür)

1980 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Özay BALTA, Galatasaray Üniversitesi, İİBF/Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu.

Kariyerine 2004 yılında Halk Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. 2009 yılında Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığından sonra 2011-2012 yıllarında Hazine Yönetimi Orta Ofis ve Ticari Krediler Tahsis Daire Başkanlıklarında Bölüm Müdürü olarak görev yaptı. 2012-2016 yılları arasında Kobi ve Ticari Şube Yöneticiliği görevlerinde bulundu.

Kurucu Genel Müdür olarak Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.’nin kuruluşunda yer aldı.

Bedri SAYIN (Yönetim Kurulu Üyesi)

1956 yılında Siirt’te doğan Bedri SAYIN, Çukurova Üniversitesi, İİBF/İşletme Bölümünden mezun oldu.

İş hayatına 1974 yılında Milli Eğitim Bakanlığında Sınıf Öğretmeni olarak başladı. 1983 yılında T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’de bankacılık hayatına başladı. Burada 5 sene çalıştıktan sonra, Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.’de 1988-1996 yılları arasında çeşitli pozisyonlarda yöneticilik yaptı.

1996-2014 yılları arasında Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini icra etti. 2014-2020 yılları arasında Adabank A.Ş.’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendi.

2020 yılbaşından itibaren Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı.

Salih BERBEROĞLU (Yönetim Kurulu Üyesi)

 1968 yılında Güney Kıbrıs’ın Baf şehrinde doğan Salih BERBEROĞLU, üniversite eğitimini Macalester College’inde tamamladı ve ardından Purdue University’de Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans yaptı.

İş hayatına 1994 yılında İnter Yatırım A.Ş.’de başladı. 1998–2001 yılları arasında Bayındır Bank A.Ş.’de Kurumsal Finans Biriminde Yönetici, Yaşar Holding’te Finans ve Dış İlişkiler Biriminde koordinatör olarak çalıştı. 2001 – 2004 yılları arasında HC İstanbul Menkul Değerler A.Ş.’de Kurumsal Finans Biriminde Direktör olarak çalıştıktan sonra, 2004-2014 yılları arasında Limak Holding’te Finans Direktörü (CFO) olarak görev yaptı.

2014 yılından itibaren yerel/uluslararası firmalara finansal danışmanlık yapmaktadır. Uluslararası büyük ölçekli bir çok firmanın birleşme ve satın alma projelerinde koordinatörlük görevlerinde bulundu. Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.’nin kuruluşunda aktif olarak yer aldı.

YATIRIM BANKACILIĞI VE GÖREV ALANLARI NELERDİR?

Yatırım bankacılığı devlet ya da kamu şirketlerine uzun vadeli kredi sağlayarak, ticari faaliyetlerini sürdürmelerini sağlar. Kredi sağlamak için ise yatırım bankası menkul kıymet ihraç ederek kaynak oluşturur. Bu şekilde fonlamayı gerçekleştirirler. 

Yani kendilerine uzun vadeli kaynak sağlamak isteyen işletmeler için tasarruflarını menkul kıymetlerle değerlendirmek isteyen yatırımcılar arasında alışveriş yapılmasını sağlar. Buradan yatırım bankacılığının aracılık görevi üstlendiğini rahatlıkla anlayabiliriz. Bu tür bankalar ilk olarak ABD’de kurulmuştur. Ülke ekonomisine bulunan katkılarından dolayı tüm dünyaya yayılmış ve hemen hemen her ülkede yatırım bankaları kurulmaya başlanmıştır.

Yatırım bankalarının kurulabilmesi için gerekli olanlar ise sermaye piyasasının oluşturularak işletilmesidir. Çünkü tasarruf sahiplerinin bankaya yatırdığı kaynakların işletmelerinin kullanabileceği düzeye gelmesi için sermaye piyasasının kurulmuş olması gereklidir. Bu işleyiş genelde şu şekildedir; kendilerine kaynak sağlamak amacıyla tahvil çıkartan şirketlerin bu araçları, yatırım bankaları tarafından satın alınır. Daha sonra paralarını değerlendirmek ve yatırım yapmak isteyen kişilere satılarak hizmetlerini gerçekleştirirler. Buradan anlayacağımız ise yatırım bankalarının finansal piyasalarda işlemlerin yapılması için bulunan aracı kurumlar gibi hizmet vermesidir. İşlemleri gerçekleştirirken de kendilerine, arada bulunan komisyon ve ücretlendirme gibi tutarlarla kazanç sağlarlar.

Yatırım bankalarının gerçekleştirdiği en büyük faaliyet aracılık hizmetidir. Bunları yaparken de şirketlere uzun vadeli fon sağlarlar. Bunu ise sermaye piyasasının kanalıyla birlikte çeşitli kredi türleri ile gerçekleştirirler. Aynı zamanda özelleştirme, şirket satın alma, birleştirme işlemlerini de gerçekleştirirler. Ticari şirketler, özellikle ithalat ve ihracat yapan kurumlar için mal kabulü, kontrgaranti, vesaik, akreditif gibi hizmetler de sunarlar. Böylelikle uluslararası ticaretin yapılmasında kolaylığın yanında ekonomik gelişmeye de katkı sağlarlar.

Ayrıca yurt içi ticaretin gelişmesine ise teminat mektubu, referans mektubu, doğrudan borçlandırma sistemi, toplu ödeme sistemleri, çeşitli sigortalar, gayri nakdi krediler ile yardımcı olurlar. Bu tür hizmetler ticari sürekliliğin sağlanması için oldukça önemlidir. Durum böyle olunca ticari faaliyette bulunan bütün şirketlerin yatırım bankalarında hesapları bulunur ve onların hizmet için sunduğu birçok faaliyetten yararlanırlar.

Resim

Editör: Haber Merkezi