Merkez Bankasının analitik bilanço ve rezerv verilerinden derlenen rakamlara göre Güney Kore ile 2021 Ağustos ayında yapılan swap anlaşması kapsamında 780 milyon dolar geçen hafta hesaplara geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 30 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 756 milyon dolar azalarak 107 milyar 48 milyon dolara geriledi. Swap hariç net rezervler ise eksi 59 milyar dolar ile rekor düşük seviyeye geriledi.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 3 milyar 283 milyon dolar azalışla 68 milyar 52 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 23 Eylül'de 71 milyar 335 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 473 milyon dolar azalarak 39 milyar 469 milyon dolardan 38 milyar 996 milyon dolara geriledi.

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 30 Eylül haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 756 milyon dolar azalışla 110 milyar 804 milyon dolardan 107 milyar 48 milyon dolara düştü.

Net rezervler de aynı dönemde yatay bir görünümle 9,7 milyar dolarda kalırken, swap hariç net rezervler ise rekor düşük seviyeye geriledi.

Verilere göre 30 Eylül haftası itibariyle swap hariç net rezervler eksi 59 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rezervler eksi 55,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Grafik: BloombergHTGrafik: BloombergHT

Rezervler açısından da takip edilen kur korumalı mevduat ürününde geçen hafta itibariyle 1,37 trilyon TL birikti.

Döviz mevduatlarında ise gerileme izlendi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 85 milyon dolar düşüşle 210,3 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırılmış olarak ise 470 milyon dolarlık gerileme izlendi.

Bu veri setine göre tüzel kişilerin döviz mevduatları 390, gerçek kişilerin 80 milyon dolar azaldı.

GÜNEY KORE İLE 780 MİLYON DOLARLIK SWAP

Güney Kore'nin Türkiye ile yapılan swap anlaşması kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) eylül ayı sonunda 780 milyon dolar transfer yaptı.

Reuters haberine göre; Azerbaycan SOCAR şirketinin Türkiye Merkez Bankası'nda 1 milyar euro, adı açıklanmayan bir başka merkez bankasının da yaklaşık 2 milyar dolar değerinde hesabı bulunuyor.

Rusya'nın Rosatom şirketinin Türkiye'deki nükleer santral inşaatı için yerel bankalara yaklaşık 5 milyar dolarlık kaynak sağladığı ve son aylarda Merkez Bankası'nın rezervlerinde görülen yaklaşık 6,1 milyar dolar artışın bundan kaynaklandığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkez bankası rezervleriyle ilgili "Birçok dost ülke desteklerini veriyor. Onlardan borçlanmamız Merkez Bankası olarak güçlenmemize neden oluyor" demişti.

Türkiye, bu yılın başlarında Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı SWAP anlaşmasının bir benzerini Suudi Arabistan ile de yapmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmüştü.

Güney Kore'nin yanı sıra Türkiye'nin Çin, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle de yaklaşık 30 milyar dolarlık yerel para biriminde swap anlaşmaları bulunuyor.

Türkiye'nin SWAP anlaşmaları için Malezya, Rusya, İngiltere ve Asya'daki başka ülkelerle görüşme yaptığı ve ilk anlaşmayı Azerbaycan ile imzalayacağı iddia edilmişti.

TCMB'nin analitik bilanço ve rezerv verilerinden derlenen rakamlara göre Güney Kore ile 2021 Ağustos ayında yapılan swap anlaşması kapsamında 780 milyon dolar geçen hafta hesaplara geçti. 2 milyar dolar karşılığı lokal para birimleri olarak yapılan ilk anlaşmanın yaklaşık yarısı da hesaplara aktarılmış oldu.

Güney Kore ile Türkiye arasındaki swap anlaşması Ağustos 2021’de imzalanmıştı. TCMB’nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar Dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor.

TCMB’nin tüm swap anlaşmaları lokal para birimleri ile yapılıyor.

MEVDUAT DEPO HESAPLARINDA ARTIŞ

TCMB swap anlaşmalarından çok son dönemde rezerv para birimi cinsi mevduat depo hesapları da artıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da rezervlerde artışın yaşandığı sırada “dost ülkeler destekliyor” demişti.

Azeri Socar’ın TCMB’de 1 milyar euro tutarında mevduat/depo hesabı bulunurken hangi merkez bankası olduğu henüz açıklanmayan yaklaşık 2 milyar dolar mevduat/depo hesabı daha rezerve geçen ay girmişti.

Son dönemde rezervleri destekleyen bir başka öne çıkan işlem ise Rus Rosatom’un nükleer santral inşası için iki defada yaklaşık 5 milyar dolarlık aktarımı olmuştu. Bu işlem aynı dönemde yaklaşık 6.1 milyar dolarlık swap olarak TCMB’ye gelmişti.

Piyasalar 20 milyar dolarlık santral için Rosatom’un önümüzdeki dönemde yeni kaynak aktarımı yapıp yapmayacağını da izliyor.

Editör: Haber Merkezi