Bakan Göktaş G20 için Brezilya'da Bakan Göktaş G20 için Brezilya'da

Hamas, lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'nin güneyinde İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü doğruladı.

Örgüt adına bir video mesaj yayınlayan Halil el Hayya, Sinvar'ın ölümünün Hamas'ı güçlendireceğini savundu. Hayya, İsrail askerleri çekilene dek rehinelerin serbest bırakılmayacağını da söyledi.

Sinwar, 2017'den bu yana Gazze'deki silahlı gruba liderlik ediyordu ve İsrail, ABD ve İngiltere tarafından 7 Ekim saldırılarının arkasındaki beyin olarak tanımlanıyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas liderinin öldürülmesinin Gazze'de bir yıldır süren savaşın sonu değil, "sonun başlangıcı" olduğunu söyledi.

İsrail ordusu, Sinwar'ın perşembe günü bölgenin güneyindeki Refah'ta öldürülen üç militan arasında olduğunu söyledi.

Sitede rehinelere dair hiçbir işaret bulunmadığını da sözlerine ekledi. Daha önce Sinwar'ın koruma amaçlı olarak İsrailli rehinelerle seyahat ettiği iddia edilmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, üç silahlı adamın evden eve koşan İsrail askerleri tarafından görüldüğünü söyledi. Ateş açıldıktan sonra dağıldılar ve Sinwar tek başına bir binaya girdi.

Hagari, bir drone tarafından bir sandalyede otururken görüldüğünü ve drone'a bir tahta parçası fırlattığını ekledi. Askerler binaya girdiklerinde Sinwar'ı bir yelek, bir silah ve 40.000 şekel (8.240 £) ile bulduklarını söyledi.

IDF şefi Yarbay Hertzi Halevi, "Ona ulaşacağımızı söyledik ve ulaştık. Dünya artık onsuz daha iyi durumda." dedi.

Ölümünün doğrulanması, İsrail'in diş kayıtlarını ve parmak izlerini karşılaştırmasıyla birkaç saat ertelendi. İsrail, İsrail hapishanesinde geçirdiği on yıllar boyunca genetik verilerini dosyalamış olacak.

Daha önce internette dolaşan grafik görüntülerde, Sinwar'a benzeyen bir cesedin enkaz altında, başında ciddi bir yarayla yattığı görülüyordu.

İsrail Ulusal Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Dr. Chen Kugel, Cuma günü New York Times'a verdiği röportajda otopsiyi denetleyen ve bulgularını açıklayan kişi olarak, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın kafasından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Muhtemelen küçük bir füze veya tank mermisinden gelen şarapnel parçasının daha önce Bay Sinwar'ın koluna çarptığını ve elektrik kablosunu doğaçlama bir turnike olarak kullanarak durdurmaya çalıştığı kanamaya neden olduğunu söyledi. "Ama her halükarda işe yaramazdı," dedi Bay Kugel. "Yeterince güçlü değildi ve ön kolu parçalanmıştı."

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), o dönem öldürülmüş olabileceğini belirtmişti; ancak bir yıldan uzun süredir peşinde oldukları bir adamın ölümünü erken doğrulamak istemedi.

Netanyahu, Sinwar'ın öldürülmesini memnuniyetle karşılayarak, "Bu Gazze'deki savaşın sonu değil, sonun başlangıcıdır" dedi.

Hamas'ın silah bırakması ve Gazze'de tutulan rehinelerin geri dönmesi halinde çatışmaların "yarın" sona erebileceğini söyledi.

Netanyahu daha önce rehinelerin ailelerine hitaben yaptığı konuşmada, "İsrail, sevdiklerinizin her birini evlerine geri getirene kadar tüm gücüyle yoluna devam edecek, çünkü onlar bizim de sevdiklerimiz" demişti.

ENGLISH NEWS

Hamas confirms death of leader Yahya Sinwar in Israeli attack
Israeli hostages ‘will not be released until complete cessation of Israeli aggression in Gaza,’ says Hamas official Khalil al-Hayya.

Palestinian resistance group Hamas confirmed on Friday the death of Yahya Sinwar, the head of the movement’s political bureau, in an Israeli airstrike in Gaza.

In a televised statement, Hamas official Khalil al-Hayya praised Sinwar as a “hero who fought the Israeli forces until his last breath.”

He also stressed that Israeli hostages “will not be released until the complete cessation of Israeli aggression in Gaza, the release of Palestinian prisoners, and the complete withdrawal of Israeli forces from the Gaza Strip.”

Hamas, through Hayya, reiterated its “commitment to continuing its struggle until the establishment of a Palestinian state with Jerusalem as its capital.”

The Israeli army said Thursday that it had killed Sinwar in a military operation in the Gaza Strip.


Kaynak: ONGUN HABER