Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim ayı enfglasyon verilerini açıklamasıyla yeniden değerleme oranı (YDO) da belirlendi. 1 Ocak 2025’ten itibaren harç, ceza ve bazı vergiler yaklaşık yüzde 44 artacak.

Ancak  yeniden değerleme oranı (YDO)’nun kesinleşmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de ilan edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, bunun yıl sonuna doğru gerçekleşmesini beklediklerini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiriyle yeniden değerleme oranında indirim sağlanabiliyor. İşte Motorlu Taşıtlar Vergisi, pasaport, kimlik ve trafik cezalarına gelen artış oranı.

Vatandaşların büyük kısmını ilgilendiren yeniden değerleme oranı belli oldu. Her yıl ekim ayı sonunda oluşan 1 yıllık ortalama Üretici Fiyat Endeksi artış oranı, bir sonraki yıl için yeniden değerleme oranı olarak kullanılıyor.

Bugün açıklanan veriler ışığında yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.

Yeniden değerleme, ÜFE'de 12 aylık ortalamalara göre hesaplanıyor.

Ehliyet, pasaport, trafik cezaları, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılması öngörülüyor.

Gelir Vergisi matrahları da 1 Ocak 2025’ten itibaren yeniden değerleme oranında artacak.

Böylece ilk yüzde 20’lik dilime girmek için yıl içinde aşılması gereken toplam ücret, 110 bin liradan 158 bin liraya çıkacak.

Ancak asgari ücret ve Emekli maaşlarının hangi oranlar baz alınarak artırılacağı tartışma konusu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden değerleme oranını yüzde 50 artırma veya yüzde 50 azaltma yetkisi bulunuyor.

Ama Cumhurbaşkanının indirim/artırım müessesesi için kendi kanununda aralıklar verilmiş vaziyette. Örneğin harçları indiremez. Harçlar kanununda böyle bir ifade bulunmuyor..”

BALKANTÜRKSİAD ekonomist Murat Sağman’ı ağırladı BALKANTÜRKSİAD ekonomist Murat Sağman’ı ağırladı

Editör: Cüneyt Diler