Çin'de Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Çin ile Türkiye arasında 2017'de imzalanan fakat TBMM'nin henüz onaylamadığı "Suçluların İadesi Anlaşması"nı oylayarak kabul ettiğini duyurdu.
Euronews'te yer alan habere göre, Çin Parlamentosu'nun internet sitesinde cumartesi akşamı duyurulan haber, Türkiye'de yaşayan Uygur vatandaşlarda endişeye neden oldu.
Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre de; Çin aşılarını temin etmede sıkıntı çeken Ankara'nın, çareyi Uygur hareketinden bazı muhalif isimleri Çin’e iade etmekte bulduğu öne sürüldü. Çin, Türkiye ile Uygurları geri gönderme konusunda anlaşma sağlandığını ilan etti.
Gazete'nin Türk ve Çin hükümetleri içindeki Sağlık Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgiler göre, uluslararası ilaç şirketlerine ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na malzeme temin eden firmalara büyük borcu bulunan devlet, uzun süredir vaat ettiği aşıları bir türlü alamıyor.
BUYRUN İSPATI ALTTAKİ RESİM VE BELGELERDE
Ankara, şu anda Çin’de gümrükte bekleyen aşıları, bazı önde gelen muhalif Uygurluları Çin’e iade etme sözü karşılığında Türkiye’ye getirmeyi planlıyor.
Doğu Türkistan’da milyonları kamplara kapatan, zulümden kaçanlar için de insan avı başlatan Pekin, Ankara ile üç yıl önce imzalanan iade anlaşmasını onayladı. ‘Çin kapanının’ işleyişini kolaylaştıracak mutabakat, TBMM’de komisyon aşamasına gelirken Türkiye’ye sığınan Uygurların endişesi arttı. Türk Milletinin kanaat önderlerinden Ankara’ya ortak sağduyu çağrısı geldi: O metne onay vermeyin.
UYGULARIN SINIR DIŞI EDİLME SÜRECİ HIZLANACAK
Anlaşmaya göre Pekin yönetimi, özellikle Türkiye'ye sığınmış ve "terör suçu" işlediğini ileri sürdüğü Müslüman Uygurların sınır dışı edilme sürecini hızlandırmayı hedefliyor.
Bununla birlikte ikili anlaşma metni birçok ret maddesi de içeriyor. Örneğin sınır dışı isteği gönderilen ülkedeki kişinin bir "siyasi suç" işlediği düşünülüyorsa, kişi isteğin yapıldığı ülkenin de vatandaşı ise ya da iltica hakkından faydalanıyorsa Pekin'in sınır dışı talebi reddedilebiliyor.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi İlyas Doğan, Uygurların Çin'e iade edilmesi anlaşma imzalaması üzerinden önemli bir uyarı yaptı.
" TBMM Uygurları iade anlaşmasını onaylarsa Türk dünyasında inandırıcılığını kaybedecektir. Türk kimliğini en erken oluşturan bir halkı inkar eden TBMM ismindeki ilk kelimeyi kullanırken komik duruma düşer. Bu da sadakasını kabul ettiğimiz Çin için artı kazanç anlamına gelir."
UYGURLAR ARASINDA PANİĞE NEDEN OLDU
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, sınır dışı etme anlaşmasının Çin'den kaçmış ve henüz Türk vatandaşlığı almamış Uygurlar arasında "büyük bir panik" yaratacağını söyledi.
Pekin yönetiminin Ankara üzerinde anlaşmanın kabul edilmesi için ekonomik bir baskı oluşturduğunu ileri süren Raşit, "Türk hükümetine bu anlaşmanın bir zulüm aracı olarak kullanılmasını önleme çağrısında bulunuyoruz" dedi.
TUHAF BİR İADE ANDLAŞMASI
14-15 Mayıs 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çin'de birçok ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının iştirak ettiği "Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu"na katılmıştı. Bu forumdan sadece bir gün önce Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Türk ve Çin heyetleri arasında ikili görüşmelerde bulunuldu.
Görüşmeler kapsamında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Suçluların İadesi Anlaşması” Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından imzalandı.
ANLAŞMANIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ: https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-1798.pdf
TÜRKİYE ÇİN’İ ELEŞTİREN TEK MÜSLÜMAN ÜLKE (İDİ)...
Türkiye, Doğu Türkistan'daki durumdan dolayı endişesini dile getiren tek Müslüman ülke olarak ön plana çıkıyor. Ankara son olarak şubat ayında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde de durumu eleştirmişti.
Çin'in terörle mücadele hakkını tanıdıklarını ve 'Tek Çin' politikasını desteklediklerini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'terörist ile masum insan' arasında ayrım yapılmasının altını çizmişti.
AÇIK TEHDİT “ELEŞTİRİLER DEVAM EDERSE EKONOMİK İLİŞKİLER TEHLİKEYE GİREBİLİR”
Bunun üzerine Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, Türkiye’nin Uygur Türklerinin durumunu eleştirmeye devam etmesi halinde Pekin ile ekonomik ilişkileri tehlikeye atacağı uyarısında bulunmuştu.
ÇİN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İFADELERİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
Çin haber ajansı ise geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında "Şincanlılar refah içinde mutlu" açıklaması yaptığını ileri sürmüş fakat Ankara bu haberin bir çeviri hatası olduğunu açıklamış ve düzeltilmesini istemişti.
ORASI ŞİNCAN DEĞİL,DOĞU TÜRKİSTAN
Fakat Erdoğan'ın açıklaması Çin basınında değiştirilmemişti. Ankara, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu cümle yerine "Türkiye, Şincan'daki (Doğu Türkistan) halkların barış ve refah içinde mutlu bir şekilde yaşamasını ümit ediyor" dediğini açıklamıştı.
Her Milletten uzun süreli misafirleri akın akın kabul ettiğimiz bu zamanlarda bir avuç UYGUR TÜRKÜ Ankara için ağırmı geldi, sorusu vatandaşın tepkileri ile birlikte dillendirilmekte, Böyle bir hataya düşülmemesi,gerektiğini ifade eden vatandaşlar Aksi hâlde, millet ve tarih önünde sorumlu olunacağını ve bu hatayı yapan, buna sessiz kalanlara da Sandığı hatırlattılar.