Birçok roman ve tiyatro eserinin müellifi olan büyük edebiyatçı ve yazar Emine Işınsu, bir süredir muzdarip olduğu Alzheimer hastalığı nedeniyle uçmağa hareket etti. 

Işınsu’nun cenazesi Hacı Bayram-ı Velî Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Gölbaşı mezarlığında toprağa verildi.Cenaze törenine, T.C.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi BELTAş A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Alparslan YILMAZ, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, eski MHP Milletvekili Şevket Bülend Yahnici, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş ve Öksüz'ün yakınları katıldı.İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu cenazeye çelenk gönderdi.

Öğle vakti kılınan cenaze namazı sonrasında tekbirlerle araca taşınan Emine Işınsu Öksüz'ün cenazesi, toprağa verilmek üzere Gölbaşı Mezarlığı'na götürüldü.Cenaze Törenine Vefa Hissi 4 Nisan 1997 de Mezara Koyulmuş MHP Genel Merkezinden Hiç Kimse Katılmadı.

Eşi, akademisyen,yazar Prof. Dr. İskender Öksüz, 83 yaşındaki usta kalemin vefatına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Az önce eşim Emine Işınsu'yu kaybettim" ifadesiyle acı haberi duyurmuştu.

Aralarında "Sancı", "Çiçekler Büyür", "Azap Toprakları" ve "Ak Topraklar"ın bulunduğu 20'yi aşkın eserin sahibi olan Emine Işınsu Öksüz, 17 Mayıs 1938'de Kars'ta dünyaya geldi.

Cumhuriyet döneminin tanınmış şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna'nın kızı olan yazar, annesinden dolaylı sürekli edebiyattan söz edilen ve şiir okunan bir çevrede, babasının görevleri nedeniyle de Sarıkamış, Şanlıurfa ve Karaman gibi yurdun çeşitli yerlerinde yaşayarak büyüdü.Liseden mezun olduğu okul TED Ankara Koleji'dir.

Emine Işınsu Öksüz, annesiyle çıkardıkları "Ayşe Dergisi" ile başlayan dergi yayıncılığın ardından ilk şiir kitabını henüz 17 yaşındayken "İki Nokta" adıyla yayımladı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, aynı fakültenin Felsefe bölümlerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü'nde bir süre okudu.( İlk Gönül Yarası Dursun ÖNKUZU'nun şehit edikmesine dayanamadığı için) İngiliz Dili ve Edebiyatı'nda okurken bir yarı yıl AFS bursuyla ABD'ye gitti. Ankara Hukuk Fakülesi Mezunu olan Işınsu'nun İlk eseri 17 yaşında iken basılan şiir kitabı İki Nokta'dır. 1963'te ödül kazanan Küçük Dünya'dan sonra yoğun şekilde romana yöneldi.

"Küçük Dünya" adlı kitabından sonra da 1960'lı yıllarda yoğun bir şekilde roman yazmaya yönelen usta kalem, fikir ve sanat dergisi "Töre"yi 1971-1981 yılları arasında çıkardı.

1979'da yazdığı ve Türkiye’nin, 1970’lerden sonra içinde bulunduğu öğrenci olaylarını konu alan romanı Sancı, büyük ilgi gördü ve çok sayıda baskısı yapıldı. Esaret altındaki Kırım, Balkan ve Kerkük Türklerinin sorunlarını romanlarına yansıtan Işınsu, 1980’lerden sonra Yunus Emre, Hacı Bayram Veli ve Niyazi Mısri gibi ünlü mutasavvıfların hayatlarını romanlaştırdı.

Emine Işınsu'nun edebî kişiliğine dair yüksek lisans ve doktora tezleri de yazılmıştı. "Bir Yürek Satıldı" (1967), "Bir Milyon İğne" (1967) ve "Adsız Kahramanlar" (1975) oyunlarını da kaleme alan Öksüz'ün TRT'de radyofonik oyun olarak yayınlanan "Bir Yürek Satıldı" eseri ile "Küçük Dünya" romanı televizyon dizisi olarak TRT'de izleyicilerle buluştu.

Birçok dergi ve gazetede de yazıları yayımlanan Öksüz, Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Türk Edebiyatı Vakfı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği gibi birçok kurumdan ödül aldı.

Merhum Yazar Emine Işınsu Öksüz, Prof. Dr. İskender Öksüz ile evli ve üç çocuk annesiydi.

“Ona aşkımla ülkümü birbirinden ayırabildiğimi, bu iki şey için de ayrı ayrı ölebileceğimi anlattım."

Işınsu’nun vefatının ardından baş sağlığı mesajları art arda geldi:

Küçük Dünya (1966) adlı romanıyla Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Sanat Armağanını, Bir Yürek Satıldı (1967) oyunuyla 1969 TRT Radyo Oyunları Yarışması dram dalı birinciliğini, Ak Topraklar ile 1971 Türk Edebiyatı Cemiyeti Malazgirt Roman Armağanını, Cambaz adlı kitabıyla da Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülünü (1982) kazandı. Bir Yürek Satıldı, ayrıca televizyonda gösterildi (1988). Türk edebiyatına katkıları nedeniyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından, 20 Aralık 2003’te “Emine Işınsu’yla 65 Yıl – Roman ve Fikir” adlı bir sempozyum düzenlendi. Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ve Türk Edebiyatı Vakfı üyesidir.

ESERLERİ:

ROMAN: Küçük Dünya (1966), Azap Toprakları (1970), Ak Topraklar (1971), Tutsak (1973), Sancı (1974), Çiçekler Büyür (1978), Canbaz (1981), Kafdağı’nın Ardında (1988), Atlıkarınca (1990), Cumhuriyet Türküsü (1993), Nisan Yağmuru (1998), Havva (1999), Bir Ben Vardır Benden İçeri (2002), Niyazi Mısrî ve Bukağı (2004), Hacı Bayram (2005), Hacı Bektaş Veli (2008), Bir Aile (2013).

ŞİİR: İki Nokta (1965).

OYUN: Bir Yürek Satıldı (1967), Bir Milyon İğne (1967).

ÇOCUK OYUNU: Ne Mutlu Türküm Diyene (1969), Adsız Kahramanlar (radyofonik piyesler, 1973).

HİKÂYE: Bir Gece Yıldızlarla (1991).

DENEME: Dost Diye Diye (1997).

ÖDÜLLERİ:

• "Küçük Dünya" ile T. C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı

• "Ak Topraklar" ile Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü

• "Bir Yürek Satıldı" oyunu ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Radyofonik Oyun Yarışması’nda dram dalı birinciliği.

• "Sancı" ile Türkiye Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü

• "Canbaz" ile Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü

• Türk Ocakları Hamdullah Suphi Tanrıöver Armağanı

• Karaman Türk Dili Ödülleri, “Türkçeyi Doğru ve Güzel Kullanan Yazar Ödülü”

• İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), “Şeref Ödülü”

• Türkiye Yazarlar Birliği- İstanbul Şubesi, “Ömür Boyu Roman Ödülü”

HAKKINDA YAYINLANAN MAKALE VE ÇALIŞMALARDAN BAZILARI : Şerif Aktaş / Tutsak (Töre Dergisi, Eylül 1977), Mustafa Kutlu / Yerli Roman, Çağdaş Nasihatnameler ve Çiçekler Büyür (Fikir ve Sanatta Hareket, Mayıs 1979), Bilge Ercilasun / Geç Kalma! Nereye? (Türk Edebiyatı, Mayıs 1981) - Türk Romanı ve Işınsu (Töre Dergisi, 1982), “Edebiyatımızda Işınsu” (Töre dergisi, Emine Işınsu Özel Sayısı, Aralık 1982), Ahmet Kabaklı / Türk Edebiyatı (c. 3, s. 800-801, 1991), İnci Enginün / Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları (1991), Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1998), İhsan Işık / TEKAA (2006).

Editör: Haber Merkezi