Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun Cuma günü Beyrut'taki Hizbullah karargahına düzenlediği saldırıda öldürülmüş fakat uluslararası basına akıbeti ile ilgili çeilşkili bilgiler servis edilmişti.

İsrail hava kuvvetleri, istihbarat kanadı ve savunma sisteminden gelen hassas istihbaratı kullanarak Hizbullah'ın merkez karargahını vurdu. Karargah, Lübnan'ın başkentindeki bir konut binasının altında, yeraltında bulunuyordu.

Medya, İsrail ordusunun Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurmasının ardından "İran Dini Lideri Ali Hamaney'in güvenli bir yere nakledildiğini ve sıkı güvenlik önlemleri alındığını" bildirdi.

İsrail Hava Kuvvetleri, onunla birlikte Hizbullah'ın Güney Cephesi komutanıAli Karki'ye ve diğer Hizbullah komutanlarına da suikast düzenledi  Kudüs Gücü Komutanı Abbas Nilfrushan da saldırıda öldürüldü. Devrim Muhafızları bugün öğle saatlerinde Devrim Muhafızları operasyonlarının komutan yardımcısı ve Lübnan'daki Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilfrushan'ın öldürülmesi durumunu teyit etti.

İsrail Ordu Radyosu, eldeki bilgilerin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yardımcısı Haşim Safi el-Din'in Nasrallah'a yönelik suikast saldırısında ölmediğini gösterdiğini duyurdu.

İbrani medyası, parti lideri Haşim Safi el-Din'in İsrail saldırısında öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Nasrallah'ın kızı Zeynep'in Cuma günü Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah'ın kalelerini hedef alan aynı İsrail hava saldırısında öldürüldüğü bildirildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü ayrıca, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın adı bulunana kadar her birinin resmini ve bir Hizbullah liderinin adını taşıyan domino taşlarının birbirlerinin üzerine düştüğünü gösteren bir video yayınladı.

IDF, suikast düzenlediği Hizbullah liderlerinin isimlerini ve fotoğraflarını yayınladı

Videoda Ölenlerin "Ali Karkar, Ebu Ali Reda, Muhammed Nima Nasır, Sami Talib Abdullah, Fuad Şükr, Muhammed Hüseyin Sorur, İbrahim Akil, Ebu Hasan Samir, Cevad el-Taweel ve İbrahim Muhammed Kubeissi" olduğunu söyledi.

GÖZLER ONA ÇEVRİLDİ...

Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından, örgütün yeni lideri olarak Haşim Safiyüddin’in ismi gündeme geldi.

Safiyüddin, Nasrallah’ın kuzeni olup, Hizbullah’ın İcra Konseyi başkanlığını yürütüyor ve örgütün hem siyasi hem de askeri operasyonlarını yöneten Cihad Konseyi’nde önemli bir rol oynuyor.

Hamas, Dahiya'da düzenlenen saldırıda Nasrallah ve diğer üst düzey Hizbullah figürlerinin öldürülmesinin yasını tuttu. Örgüt yaptığı açıklamada, Dahiya'da konut olarak adlandırdıkları "barbar Siyonist saldırganlığı" kınadı ve bunu "terörist ve korkakça" bir eylem olarak nitelendirdi.

İran, Hasan Nasrallah'ın suikastı için yas işareti olarak Meşhed'deki Razavi Tapınağı'nın kubbesine bayrak dikti.

Irak Nasrallah'ın suikastını anmak için üç günlük yas ilan etti.

Arouri, Ismail Haniya, Hassan Nasrallah (Fotoğraf: Arap ağları, bölüm 27a kapsamında kullanım)

Hasan Nasrallah ve Ali Karaki Kimlerdi

Hasan Nasrallah 1960 yılında doğdu ve babası Abdül Kerim'in küçük bir sebze dükkanına sahip olduğu Beyrut'un Burj Hamud semtinde büyüdü. Dokuz çocuğun en büyüğüydü.

Genç bir adam olarak, Lübnan'ın 1975'te iç savaşa girmesinden sonra popüler hale gelen bir Şii milis gücü olan Emel hareketine katıldı. Nasrallah daha sonra Lübnan'a dönmeden ve Amal'a yeniden katılmadan önce Irak'ın kutsal şehri Necef'te bir Şii seminerine katıldı. 

Hasan Nasrallah, siyasi yolculuğuna 1976'da 16 yaşındayken Irak'a gidip Şii İslami hareket olan Dava Partisi'ne katıldığında başladı.

1982'de Emel Hareketi'nden ayrıldıktan sonra İran'ın desteğiyle Hizbullah'ı kurdu, kısa sürede üst düzey bir pozisyon elde etti ve 22 yaşına kadar Bekaa bölgesini denetledi.

1985 yılına kadar Beyrut Konseyi Başkan Vekili oldu ve şehrin askeri lideri oldu. 1987'de Operasyonel Yürütme Konseyi Başkanı olarak atandı ve Hizbullah Yüksek Konseyi'nin bir üyesi oldu. Abbas Musavi'nin öldürülmesinin ardından Nasrallah, 1992'de Hizbullah'ın liderliğini üstlendi.

32 yıllık görev süresi boyunca, İsrailli sivillere ve askerlere karşı çok sayıda terör saldırısı düzenlemekten sorumluydu ve Hizbullah'ın önemli bir terör örgütü olarak rolünü sağlamlaştıran stratejik kararlar aldı.

Ali Karki, 2007'den bu yana Hizbullah'ın Güney Cephesi'ne komuta ediyordu ve grubun güney Lübnan'daki askeri faaliyetlerini denetliyor. Kapsamlı silah stokları oluşturmaktan ve İsrail sınırı boyunca binlerce ajanı konuşlandırmaktan sorumluydu.

‘Küflü Çikolata’ Olayında Son Gelişmeler ‘Küflü Çikolata’ Olayında Son Gelişmeler

Nasrallah'ın posterini taşıyan ve Hizbullah'ın açıklamasının ardından sloganlar atan bir grup, Beyrut sokaklarında toplandı

Kaynak: ONGUN HABER