Lübnan'da akıllara durgunluk veren, stratejk bir siber saldırı yaşandı. Lübnan'daki İran elçisi Mojtaba Amanî  yaralandı, Lübnan Parlamentosundan bir milletvekilinin oğlu öldü.

Hizbullah'ın izlenmemek için kullandığı çağrı cihazları bir bir bip sesleriyle birlikte duman çıkardı, ardından havaya uçtu. Patlamaların şiddetiyle 9 kişi hayatını kaybederken ilk belirlemelere göre 2 bin 800 kişi yaralandı.

Beyrut'un güneyindeki Dahiyeh olarak bilinen banliyösünde yüzlerce Hizbullah üyesinin yaralarından kanlar içinde olduğunu gördü.

İran Devrim Muhafızları'na bilgi sağlayan haber kaynakları; "İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin dün geceki saldırıda  bir gözünü kaybettiğini" bildirdi, lâkin Amani'nin durumuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi. 

Picture background

Olay Raporlarına göre, çağrı cihazları, çağrıyı alan kişinin onu alma ve maksimum yaralanma olasılığını artırmak için patlamadan önce birkaç saniye süreyle çağrıldı. Patlamalardan kısa bir süre önce, Mossad Direktörü David Barnea ile Netanyahu arasında özel bir toplantı yapıldığına dair haberler vardı.

Lübnanlı sağlık yetkilileri, İsrail'in Hizbullah çağrı cihazlarına yönelik olası siber saldırısında 200'ü kritik durumda ve sekizi olmak üzere yaklaşık 3.600 kişinin yaralandığını tahmin ediyor.

Haber, Şin Bet'in Hizbullah'ın kısa süre önce Tel Aviv'de üst düzey bir eski İsrail savunma yetkilisine suikast girişiminde bulunduğunu açıklamasından sadece birkaç saat sonra geldi.

Durum net ve gelişmekte olmaktan çok uzak, ancak zamanlama ile İsrail'de Lübnan'la ilgili bir güvenlik durumuna ilişkin son birkaç histerik saatin yan yana geldiği göz önüne alındığında, İsrail, Lübnanlı terör grubunun başarısız suikast girişimine misilleme olarak, yaklaşık bir yıldır süren savaşın Beyrut'ta Hizbullah'a yönelik ikinci saldırısını mı gerçekleştirdi?

İsrail Beyrut'a en son 30 Temmuz'da saldırdı ve teröristlerin Mecdal Şems'te roket saldırılarıyla yaklaşık bir düzine İsrailli-Dürzi'yi öldürmesine misilleme olarak Hizbullah askeri şefi Fuad Şükr'e suikast düzenledi.

Üst düzey bir Lübnanlı güvenlik kaynağı ve başka bir kaynak yaptığı açıklamada, İsrail'in Mossad casusluk ajansının Salı günkü patlamalardan aylar önce Lübnanlı grup Hizbullah tarafından ithal edilen 5.000 çağrı cihazının içine patlayıcı yerleştirdiğini söyledi.

Operasyon, Hizbullah'ın benzeri görülmemiş bir güvenlik ihlaliydi ve Lübnan'da binlerce çağrı cihazının patladığını, dokuz kişinin öldüğünü ve grubun savaşçıları ve İran'ın Beyrut elçisi de dahil olmak üzere yaklaşık 3.000 kişinin yaralandığını gördü.

Lübnanlı güvenlik kaynağı, çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo'dan geldiğini söyledi, ancak şirket yaptığı açıklamada cihazları üretmediğini söyledi. Markasını kullanma lisansına sahip BAC adlı bir şirket tarafından yapıldığını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
İran destekli Hizbullah, ordusu patlamalar hakkında yorum yapmayı reddeden İsrail'e misilleme sözü verdi.

Hizbullah Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "direniş, diğer günlerde olduğu gibi bugün de devam edecek, Gazze'yi, halkını ve direnişini destekleme operasyonları, Salı günkü katliama yanıt olarak suçlu düşmanın (İsrail) beklemesi gereken sert cezadan ayrı bir yol" dedi.

Üst düzey Lübnanlı güvenlik kaynağı, grubun Gold Apollo'dan 5.000 bipleyici sipariş ettiğini ve bu yılın başlarında ülkeye getirildiğini söylediğini" ifade ettiler.

Gold Apollo'nun kurucusu Hsu Ching-Kuang, patlamada kullanılan çağrı cihazlarının, firmanın markasını kullanma hakkına sahip olan Avrupa'daki bir şirket tarafından yapıldığını ve adını hemen doğrulayamadığını söyledi. Şirket yaptığı açıklamada BAC'ı firma olarak adlandırdı, ancak Hsu konumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Türk Ordusu’nun Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdığı iddiasına açıklama Türk Ordusu’nun Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdığı iddiasına açıklama

Gold Apollo tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir açıklamaya göre, AR-924 çağrı cihazları Macaristan'ın başkentinde bulunan BAC Consulting KFT tarafından üretildi.

Açıklamada, "İşbirliği anlaşmasına göre, BAC'a belirlenen bölgelerdeki ürün satışları için marka ticari markamızı kullanma yetkisi veriyoruz, ancak ürünlerin tasarımı ve üretimi yalnızca BAC'nin sorumluluğundadır" denildi.

Gold Apollo başkanı Hsu Ching-kuang Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, şirketinin son üç yıldır BAC ile bir lisans anlaşması olduğunu söyledi, ancak sözleşmeye dair kanıt sunmadı.

Resim

Üst düzey Lübnanlı güvenlik kaynağı, diğer çağrı cihazları gibi kablosuz olarak metin mesajları alan ve görüntüleyen ancak telefon görüşmesi yapamayan bir AR-924 olan çağrı cihazının modelinin bir fotoğrafını tespit etti.

Hizbullah , İsrail'in konum takibinden kaçmak için düşük teknolojili bir iletişim aracı olarak çağrı cihazlarını kullanıyorlar, grubun operasyonlarına aşina olan iki kaynak bu yıl Reuters'e verdiği demeçte; "cihazların İsrail'in casus servisi tarafından "üretim düzeyinde" değiştirildiğini" söyledi.

Bahsi geçen bu kaynaklar; "Mossad, cihazın içine kod alan patlayıcı madde içeren bir kart enjekte etti. Herhangi bir yolla tespit etmek çok zor. Herhangi bir cihaz veya tarayıcıyla bile" dedi.

Bazı Siber Güvenlik kaynakları, çağrı cihazlarından 3.000'inin kendilerine şifreli bir mesaj gönderildiğinde patladığını ve aynı anda patlayıcıları harekete geçirmiş olabileceğinin tahmin edildiğinin altını çzidiler.

Bir başka güvenlik kaynağı, yeni çağrı cihazlarında üç grama kadar patlayıcının saklandığını ve aylarca Hizbullah tarafından "tespit edilmediğini" söyledi.

Çağrı cihazları sabotajdan sonra parçalandı.

Hizbullah militanlarının kanlar içinde kaldığı, hastaneye kaldırıldığı veya öldüğü saldırıdan sarsılıyordu. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, patlamanın İsrail ile Hizbullah'ın müttefiki Hamas arasındaki Gazze çatışmasının 7 Ekim'de patlak vermesinden bu yana grubun "en büyük güvenlik ihlali" olduğunu söyledi.

ABD hükümetinin Orta Doğu'daki eski ulusal istihbarat subay yardımcısı Jonathan Panikoff, "Bu, Hizbullah'ın on yıllardır yaşadığı en büyük karşı istihbarat başarısızlığı olacaktır" dedi.

"TELEFONLARINIZI KIRIN"MESAJI BİR ÖN UYARIYDI

Şubat ayında Hizbullah, grubun istihbarat altyapısındaki boşlukları gidermeyi amaçlayan bir savaş planı hazırladı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında yaklaşık 170 savaşçı öldürülmüştü, bunların arasında bir üst düzey komutan ve Beyrut'taki üst düzey bir Hamas yetkilisi de bulunuyordu.

Örgütün Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 13 Şubat'ta televizyonda yaptığı konuşmada "Hizbullah mensuplarını ve destekçilerini telefonlarının İsrail casuslarından daha tehlikeli olduğu konusunda sert bir şekilde uyardı ve telefonlarını kırmaları, gömmeleri veya demir bir kutuya kilitlemeleri gerektiğini" söyledi.

Bunun yerine grup, militanlar yardım hizmetlerinde çalışan sağlık görevlilerine kadar grubun çeşitli kollarındaki Hizbullah üyelerine çağrı cihazı dağıtmayı tercih etti.

Ajanslar tarafından hastanelerden alınan görüntülere göre, patlamalar birçok Hizbullah üyesini sakat bıraktı. Yaralı adamların yüzünde çeşitli derecelerde yaralanmalar, eksik parmaklar ve muhtemelen çağrı cihazlarının takıldığı kalçada açık yaralar vardı.

Grubun patlamalarla ilgili soruşturması hakkında doğrudan bilgisi olan üst düzey Lübnanlı güvenlik kaynağı, "Gerçekten çok etkilendik" dedi.

Çağrı cihazı patlamaları, geçen Ekim ayında Gazze çatışmasının patlak vermesinden bu yana sınır ötesi savaşa giren İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimlerle ilgili endişelerin arttığı bir zamanda geldi.

Gazze'deki savaş, Hamas öncülüğündeki silahlı kişilerin 7 Ekim'deki saldırısından bu yana İsrail'in ana odak noktası olsa da, İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırındaki istikrarsız durum, ABD ve İran'ı içine çekebilecek bölgesel bir çatışma korkusunu körükledi.

Hizbullah'ın 7 Ekim'den bir gün sonra gerçekleştirdiği füze saldırısı çatışmanın son aşamasını başlattı ve o zamandan beri her gün roket, topçu ateşi ve füze alışverişi yapılıyor ve İsrail jetleri Lübnan topraklarının derinliklerine saldırıyor.

Hizbullah, daha geniş bir savaş istemediğini, ancak İsrail'in bir savaş başlatması durumunda savaşacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Pazartesi günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e yaptığı açıklamada, güney Lübnan'daki İran destekli Hizbullah hareketiyle olan soğukluğa diplomatik bir çözüm için pencerenin kapandığını söyledi.

Yine de uzmanlar, çağrı cihazı patlamalarını İsrail'in kara saldırısının yakın olduğuna dair bir işaret olarak görmediklerini söylediler.

Bunun yerine, İsrail istihbaratının Hizbullah'a görünüşte derinlemesine nüfuz ettiğinin bir işaretiydi.

CIA şefi Paul Pillar."Bu, İsrail'in düşmanlarına son derece dramatik bir şekilde sızma yeteneğini gösteriyor" şeklinde ilginç bir açıklama yaptı.

SALDIRIYA İLK TEPKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile bir telefon görüşmesi yaptı. Fidan'ın Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin bu olaya "müdahil" olmadığını söyledi.

İran devlet haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile telefon görüşmesi yaptı ve İsrail'i sorumlu tuttuğu saldırıyı şiddetle kınadı.

A man on a motorcycle injured by one of the explosive devices.

Mısır, Irak, Ürdün ve Filistin, çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 9 kişinin öldüğü, 2 bin 800 kişinin yaralandığı Lübnan'la dayanışma içinde olduklarını belirterek, yardım teklifinde bulundu. 

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad, Bu sabah hastanelere yaptığı bir gezi sırasında gazetecilere verdiği demeçte, yaralıların çoğunun "gözlerinde ciddi yaralanmalar" olduğunu ve diğerlerinin uzuvlarının kesildiğini söyledi. Gazetecilerin hastane odalarına girmesine veya hastaları filme almasına izin verilmedi.

Sağlık Bakanı, herhangi bir tesisin aşırı yüklenmesini önlemek için yaralıların tüm bölge hastanelerine dağıtıldığını ve Türkiye, Irak, İran, Suriye ve Mısır'ın hastaların tedavisinde yardım teklif ettiğini de sözlerine ekledi.

Havaalanı yetkilileri, Bıu gün erken saatlerde bir Irak askeri uçağının tıbbi ekipman taşıyan Beyrut'a indiğini söyledi. Abiad, uçağın 15 ton ilaç ve tıbbi ekipman taşıdığını söyledi.

Uzmanlar, patlayıcı maddelerin teslim edilmeden ve sofistike bir tedarik zinciri sızmasında kullanılmadan önce çağrı cihazlarına konulduğuna inanıyor.

ENGLISH NEWS

Speculation has grown following deadly explosions of pagers used by members of Lebanon’s Hezbollah group on how the devices were modified as well as their origins.

The Lebanese government has accused Israel of being behind the incident, which left nine dead, including a child, and around 2,800 injured, with 200 in critical condition, according to the Lebanese Ministry of Health.

In the aftermath of the attacks, questions have arisen on how the devices exploded. On social media, three models reportedly used by Hezbollah members have attracted significant attention.

One of the devices is linked to Motorola, whose headquarters is based in the US, which has been producing phones and communication devices since the early 1900s. Despite rumors, there have been no confirmed images circulating of Motorola-branded beepers that exploded or sustained damage in the attack.

Social media posts also referenced devices from Motorola’s Teletrim line, though these were shown to be undamaged units.

Another device which gained attention is the Gold Apollo Rugged Pager AR924, produced by Taiwan-based Apollo Gold and sold by Hong Kong’s Apollo Systems HK.

Images shared online showed damaged Apollo-branded devices with visible model information. Apollo Systems HK, through its official website, states that it provides communication systems and beepers to various industries globally, including digital health and care facilities.

The company emphasizes its role in offering reliable communication and network-based solutions worldwide.

Notably, the companies in question had discontinued sales of these models long ago due to the rise of mobile phones and the internet, but second-hand sales of these devices appear to continue.

Explosions And Casualties

The coordinated explosions of pager devices occurred across multiple locations in Lebanon, with Hezbollah members being the primary targets. The Lebanese Health Ministry reported that the blasts resulted in nine fatalities and nearly 2,800 injuries.

Israel has not yet issued a statement on the incident, though tensions along the Israel-Lebanon border have intensified since Oct. 8, 2023, amid ongoing clashes.

Kaynak: Reuters