İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Ramazan Tedbirleri” konulu genelge gönderdi. Genelgede ramazan davulcularının bahşiş toplayamayacağı, iftar çadırlarına izin verilmeyeceği, türbe ziyaretlerinin kısıtlanacağı, pide satışlarının iftardan 2 saat önce sonlandırılacağı, ulaşıma düzenleme getirileceği ve mezarlıklarda tedbirlerin arttırılacağı belirtildi.

İçişleri'nin genelgesine göre koronavirüs  salgını nedeniyle bu yil Ramazan Ayinda vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek.

 ‘RAMAZAN DAVULCULARI BAHŞİŞ TOPLAYAMAYACAK’

Ramazan davulcularının tek tek vatandaşları ve haneleri dolaşarak bahşiş toplaması salgın riskini artıracağından  masraflarını belediyeler karşılayabilecek, aksi takdirde ramazan davulcularinin tek tek vatandaşlardan bahşiş toplamasına ve faaliyetlerine izin verilmeyecek.

TÜRBE ZİYARETLERİ KISITLANACAK

İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısının arttırılması sağlanacak, Ramazan Ayı boyunca türbe ziyaretleri kısıtlanacak.

MEZARLIKLARDA TEDBİRLER ARTACAK

Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapilabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak,  Arefe günü ile bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.

Ramazan ayını ve bayramı fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma ve işletmelere yönelik denetimler arttırılacak ve gerekli adli ve idari işlemler ivedilikle yapılacak.

RAMAZAN FIRSATÇILARINA KARŞI DENETİMLER ARTACAK

Ramazan ayını ve Bayramı fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma/işletmelere yönelik denetimler arttırılacak ve gerekli adli/idari işlemler ivedilikle yapılacak.

Bakanlığımız, Ramazan ayının sağlıklı, huzurlu ve güven içerisinde idrak edilebilmesi için her ilin kendi özelliği göz önünde bulundurularak, İl Pandemi ve İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerekli sağlık tedbirlerinin planlanması ve uygulanması, konunun Valiler ve Kaymakamlar ile emirleri altındaki kolluk kuvvetleri ve diğer görevlilerce takip edilmesi, ilgili birimlerle işbirliği ve koordinasyonun sağlanarak gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.

Alınan kararlara uymayan işyerleri ve vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacak.

Editör: Haber Merkezi