Dünya Görüşü ve Habercilik Anlayışı İle Hiç Bir Zaman Uyuşmadığımız Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, FETÖ lideri Başterörist Fethullah Gülen’in Şikayeti sonucunda hapis tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Barış Pehlivan hakkında, FETÖ lideri Fethullah Gülen’in şikayetiyle açılan davanın duruşması, İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Odatv avukatı Tugay Topbaş katıldı.

CMK’nın gereği, Barış PEHLİVAN'ın daha önce aldığı 5 aylık cezayla ilgili HAGB kararı verildi

Kararını açıklayan mahkeme, FETÖ lideri Gülen’in şikayetiyle yargılanan gazeteci Pehlivan‘a önce 6 ay hapis cezası verdi daha sonra indirim yaparak 5 ay hapis cezasına hükmetti.

FETÖ MENSUBU KAMU GÖREVLİLERİ, DAİRE MÜDÜRLERİ, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ VE YARGI MENSUPLARI'NIN DAHA ÖNCE MAĞDUR EDİP SUÇSUZ YERE YARGILATIP HAGB VEREREK YADA İŞLEMEDİĞİ BİR SUÇTAN ÜST ÜSTE CEZA VEREREK MAĞDUR ETTİKLERİ MESLEĞİNDEN, EKMEK PARASINDAN, HAYATINDAN ETTİKLERİ İNSANLAR YENİ GELECEK OLAN AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİNDEN FAYADALANABİLECEKLER Mİ YOKSA AİHM DE TÜRKİYE SÜREKLİ CEZA YEMEK DURUMUNDA MI KALACAK?

Barış Pehlivan hakkında verilen 5 ay hapis cezasına sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından “Erdoğan’a hakaretten” daha önce 11 ay ceza aldığım için, Fethullah Gülen’in şikayetiyle açılan davada bugün karar verildi. Özetle; F. Gülen aleyhinde yorumları Odatv’de yayımladığım için 5 ay hapis cezasına çarptırıldım" diyerek tepki gösterdi.

Odatv'de yer alan habere göre, Gazeteci Barış Pehlivan’a verilen cezanın gerekçesi, Odatv’de Fethullah Gülen aleyhine okur yorumlarının yayımlanmasıydı.

BAŞTERÖRİST GÜLEN ŞİKAYET ETTİ MAHKEME CEZA VERDİ

Cezaya sebep olan faktörlerden en önemlisi Odatv’de Gülen aleyhinde yorum yapanlar oldu. 

Okur Yorumları" Fethullah Gülen’in darbeye hazırlandığını, rejimi değiştirmeye çalıştığını, devletin içinde örgütlendiğini, yabancı istihbarat örgütleriyle ilişkileri olduğu" v.b. biçimde yapılmıştı.

Fethullah Gülen, avukatı Orhan Erdemli aracılığıyla aleyhindeki yorumları yasaklattı. Yetmedi, 49 tanesi hariç karara direnen Odatv yayın yönetmeninden şikâyetçi oldu. Beyoğlu savcısının iddianamesiyle açılan davada, İstanbul 12. Sulh Ceza Hâkimi Barış Pehlivan’a 5 ay hapis cezası verdi. 10 Ocak 2012’de verilen cezayı, 5 yıl içinde bir daha “aynısını yapmaması” şartıyla erteledi.

Yargı, Fethullah Gülen’in şikâyetiyle ertelenen dosyayı yeniden açtı. İddianame raftan indi. Yargılamanın baştan yapılmasına karar verildi. Ve bugün, yani 2 Temmuz 2019’da mahkeme yargılamanın sonunda Pehlivan’ın 5 ay hapsine hükmetti.

HAGB' nı Onayan Mahkeme'nin yapacağı Bir Şey Bulunmadığı, Esas Bu Cezayı 2012'de Veren Mahkemenin Ne Maksatlarla Böyle Bir Cezayı Verdiği Üzerinde Hukukçularca Durulan Bir Günden Olmaya Devam Edecek. 

İŞTE O KARAR

Pehlivan’a 5 ay hapis cezası verilen kararla ilgili açıklama yapan HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz kararla ilgili olarak hükmün yeniden değerlendirilebileceğini de söyledi. Yılmaz, “Dosya kapsamındaki delillere göre atılı suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı, verilen hükmün hukuka uygun olup olmadığı değerlendirebilecektir” dedi.

HSK başkan vekili Mehmet Yılmaz'ın açıklaması şöyle: "Gazeteci Barış Pehlivan hakkında İstanbul 18 Asliye Ceza Mahkemes’ince verilen mahkumiyet kararının yeni bir yargılama ve mahkumiyet olmayıp, 10.01.2012 tarihinde İstanbul Sulh ceza Mahkemesi’nin (fetö ye hakaret fiilinden değil) 5651 sayılı yasanın 9/4 maddesi uyarınca verdiği mahkûmiyet ve HAGB kararına ilişkin bulunduğu, ‬ ‪CMK 231/5 maddesinde açıkça belirtildiği üzere, sanığa verilen ceza bu madde kapsamında HAGB ( hükmün açıklanmasının geri bırakılması) yapılmışsa, beş yıllık denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmemesi ve varsa denetimli serbestlik tedbirine riayetsizlik gösterilmemesi durumunda süre sonunda açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırarak düşme karar verilecektir‬ ‪231/11. maddesi; denetim süresi içinde kasten bir suç işlenmesi durumunda veya mahkeme tedbire hükmetmişse yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar emredici kuralına haizdir. ‬ ‪Yine aynı hükme göre, mahkeme eğer denetim süresi içinde işlenmiş kasıtlı bir suç sebebiyle hükmün açıklanmasına karar verecekse önceki hükmü olduğu gibi açıklamak zorundadır. Ancak denetim süresi içinde tedbir kararı verilip, tedbire riayetsizlik sebebiyle hükmün açıklaması gerekirse önceki hükümde değişiklik yapmak mümkün olabilecektir.‬ ‪İlgili olayda; İstanbul Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği HAGB kararı, denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi sebebiyle açıklandığından İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi söz konusu kararı değiştirme veya yeniden değerlendirme yetkisine sahip değildir. Ancak, karar ilgililer tarafından istinaf edilirse, yetkili istanbul Bölge Adliye Mahkemesinin görevli dairesince; bdosya kapsamındaki delillere göre atılı suçun unsurlarının oluşup oluşmadığı, verilen hükmün hukuka uygun olup olmadığı değerlendirebilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

YETKİLİ VE ETKİLİLERE SORMAK GEREK "FETÖ MENSUBU KAMU GÖREVLİLERİ, DAİRE MÜDÜRLERİ, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ VE YARGI MENSUPLARI'NIN DAHA ÖNCE MAĞDUR EDİP SUÇSUZ YERE YARGILATIP HAGB VEREREK YADA İŞLEMEDİĞİ BİR SUÇTAN ÜST ÜSTE CEZA VEREREK MAĞDUR ETTİKLERİ MESLEĞİNDEN, EKMEK PARASINDAN, HAYATINDAN ETTİKLERİ İNSANLAR YENİ GELECEK OLAN AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİNDEN FAYADALANABİLECEKLER Mİ YOKSA AİHM DE TÜRKİYE SÜREKLİ CEZA YEMEK DURUMUNDA MI KALACAK?

Okul Komutanlığı Genç Teğmenlere Soruşturma Açtı mı? Okul Komutanlığı Genç Teğmenlere Soruşturma Açtı mı?

Editör: Haber Merkezi