Ankara Eğitim ve Siyaset Çevrelerinde Son 5 Yıldır Kulaktan Kulağa Aktarılıp Bazı Belgeleri Olduğu Halde Sır Gibi Saklanan İddia Bu Yıl Tüm Kamuoyunca Duyulmaya Başlandı. Ankara Artık Kapalıdevre Yayın Yapamayacak Yorumları Yapılmakta...

3 Bin Ayrıcalıklı Kişiye Tüm KPSS Sorularının Verildiği, Benzer Durumun Önceki ve Öteki Sınavlarda da Yaşandığı Konuşuluyor

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, KPSS’deki bazı soruların sızdırılması skandalının ardından başlatılan soruşturmayı köşesine taşıdı. Ankara’da iki ciddi iddianın konuşulduğunu belirten Balbay, o iddiaları şöyle aktardı:

1- Paralel soruların yanı sıra üç bin kadar kişiye ayrıca tüm sorular verildi.

2- Benzer durum yakın geçmişteki öteki sınavlarda da yaşandı.

Hemen soruşturma açıp ‘Gereken her şeyi yaptık’ telaşı bu iddialarda doğruluk payının yüksek olduğunu gösteriyor.

En azından şu yapılmalı:

1- İptal edilen sınavın sonuçları alınıp tam bilenler çıkarılmalı.

2- İkinci sınavda bu kişilerin hangi başarıyı gösterdiği birincisi ile karşılaştırılmalı.

3- Elbette cadı avı türü bir şey önermiyoruz ama bunlar yapılırsa olayın ardında gerçekten kimlerin ya da hangi maharetli örgütlenmelerin olduğu anlaşılır.”

3 Bin Ayrıcalıklı Kişiye Tüm KPSS Sorularının Verildiği, Benzer Durumun Önceki ve Öteki Sınavlarda da Yaşandığı Konuşuluyor,

BAHSEKONU 3 BİN AYRICALIKLI KİŞİ KİMLERDİR?

"BAZI SORULARI DA BİZ SORALIM 

2011 Nisanında Yayınlanan DDK raporuna göre ÖSYM'de soru kâğıtlarına müdahale edilmiş,DDK'nin YÖK ve ÖSYM üzerine başlattığı inceleme kapsamında DDK adına inceleme yapan Sayıştay Başdenetçisi Gündüz'ün 60 sayfalık raporunda, ÖSYM'nin son yıllardaki bütün ihale, alım ve satımları incelenerek aşağıdaki sonuçlar (bir kısmı yasal takibatta olduğu için hukukun üstünlüğüne inancımız dolayısıyla yayınlamıyoruz.)

ÖSYM-Meteksan personellerinin iç içe çalıştığı belirtilen raporda, hukuki açıdan suç olan unsurların iki tarafın birim müdürleri ve personeli tarafından kapatıldığı iddia edildi. Onlarca ihale ve alım satımın sayıldığı raporda, tek tek yapılan usulsüzlükler sıralandı.

MAL VARLIKLARI İNCELENMELİ

ÖSYM personelinin olağan dışı malvarlıklarına vurgu yapılan raporda, "Çalışmakta olduğum Cumhurbaşkanlığı DDK olarak yetkimiz bulunmadığı için, kişilerin mal varlıklarını inceleme ve bu mal varlıklarını personelin nasıl temin ettiğini araştırma işlemlerini gerçekleştiremedik" denildi.

DENETİMDEN UZAK

ÖSYM'nin yıllardır denetimden uzak kaldığı ve sürekli korunduğu ifade edilen raporda, sorunların üzerine gidilemediği, çalışanların kendi aralarında ve firmalarla olan ilişkilerinden dolayı suç teşkil eden uygulamaların ortaya çıkarılamadığı kaydedildi. Raporda, KPSS skandalı döneminde görevden alınan birim müdürlerinden Mustafa T.'nin 1800 TL'lik maaşı, ÖSYM çalışanı ve dershanesi olduğu ortaya çıkan Gönül T.'nin ise 1400 TL'lik maaşına karşın Ankara'nın en lüks semtlerinde 3 evi, lüks araçları olduğu ve çocuklarını özel okul ve ardından da özel üniversitede okuttukları vurgulandı.

ÜSTÜ KAPATILDI

Raporda, sınavlarda oynama yapıldığına dair iddialar da yer aldı. Meteksan adına çalışan geçici personelin KPSS kâğıtlarında oynama yapabildiğinin iddia edildiği raporda, "Meteksan adına çalışan Seyhan S.'nin üzerinde oynama yapılan kâğıdı ÖSYM personeli Hüsniye Y.'ye teslim etmiş, daha sonra görevinden uzaklaştırıldıktan sonra konu kapatılmıştır" denildi. Kurumun optik kısmında çalışan Cemil A.'nın iki kardeşinin ÖSS, KPSS sonuçlarına da yer verilen raporda, ilk yıl girdikleri sınavda başarısız oldukları, bir yıl sonra ise başarılarını olağanüstü arttırdıklarına dikkat çekildi. Raporda şöyle denildi:

"Cemil A'nın yaptıkları kurumda duyulmuş, hiçbir yasal işlem yapılmadan sadece birimdeki yeri değiştirilmiştir. Kardeşleri ise başkalarının hakkı olan devlet kurumlarında çalışmaktadırlar. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda birden fazla yılda sınava giren ve bu yıllarda orantısız başarı elde edilen kişilerle ilgili olarak araştırma yapılmasının ve bu kişilerin sorgulanmasının yerinde olacağı düşünülmektedir." şeklinde alıntıladığımız bu raporda ve raporun devamında bahsi geçen tüm şahıslar, halen görevdemidir?

Bu şahıslar ile ilgili devam eden yada sonuçlanan bir hukuk süreci varsa bu neden Kamuoyu ile paylaşılmamıştır.

Bu Raporda bahsi geçen yukarıda ve raporun devamındaki  diğer tüm şahıslar ile ilgili akraba detayı incelenmişmidir Denetlenen ilgili kurumda bahse konu raporda belirtilen şahısların kaç akrabası halen görevdedir ve bu akrabalar bir soruşturma geçirmiş midir? 

Soruşturma ne durumda, neden gözaltı yok yaa gözaltı varsa neden kamuoyu ile paylaşılmıyor?

Tam Sayı Nedir ? Kaç soru servis edildi?

Diğer sınavlar da şaibeli mi?

Soruları kim hazırlıyor?

Sorular nasıl saklanıyor?

Soru yazan komisyon görevde mi?

Skandalla ilgili sadece yayınevi konuşulurken soruları kimin seçtiği ve nasıl hazırlandığı da akıllara geldi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alındı ancak soruları yazan komisyonda görevden alma ya da herhangi bir soruşturma olduğuna yönelik bir açıklama yapılmadı.

Sorular Whatsapp grubunda satıldı mı?

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, iptal edilen sınava ilişkin yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın köşesine taşıdığı iddiaya göre, Kaya, soruların basıldığı sırada 8 görevlinin matbaaya sürekli girip çıktığını ileri sürdü. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın köşesine taşıdığı yazısında, "Bir diğer eğitimci, Prof. Dr. Levent Erarslan’ın aktardığına göre, sınav öncesi “Ya... Hoca” isimli bir WhatsApp grubu oluşturulmuş. Bu grubu oluşturan kişi gruba eklediği kişilerden 100’er lira almış, soru bankasından verdiği 26 sorunun bire bir aynısı ve benzerleri de sınavda çıkmış" iddialarına yer verildi.

ÖNLEMLER SADECE ÖĞRENCİYE

KPSS sınavına girmeden önce alınan önlemler, suçlu öğrenci ve sınav gözetmenleriymiş gibi bir izlenim veriyor. Kadın adaylardan tokalarından, küpelerine kadar her şeyi çıkartmaları istenirken sınava sokulan su şişesinin dahi etiketi sökülüyor. Dışarıdan kalem, silgi getirmek ise sınav güvenliği nedeniyle yasak. Yani her bir aday sadece kimlik ve sınav giriş belgeleriyle sınava girebiliyor. Sınava 10 saniye geç kalan bir aday bile sınava alınmıyor. Tüm alınan bu önlemler kopyayı önlemek için ancak sınav güvenliği ise zaman zaman tartışılır bir konu haline geliyor.

ŞİFRE VE KOPYA İDDİALARI HEP GÜNDEMDEYDİ

NTV’nin haberine göre, eğitim uzmanı Sadık Gültekin ise sınavla ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Türkçe testinde şifreleme olduğunu söyleyen Gültekin, "Şifrelemeyi ilk kelime ile son kelimede yapmışlar. Soruda cumartesi kelimesi geçiyor. 4’üncü soru da C seçeneği Cumartesi C ile başlıyor. Albert Camu da Camu’yu vurguladığımızda vurguda ilk C seçeneği gelir, Doğru cevap C. Vebayı vurguladığımızda da ilk seçenek hangisi ‘veBa’ B. Doğru yanıt B" ididasında bulundu.

Yaşanan son gelişmeler 2011’deki Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yaşanan şifre skandalını akıllara getirdi. YGS bittikten sonra basına dağıtılan kitapçıkta Temel Matematik Testi’ndeki cevap şıklarının şifrelendiği öne sürülmüştü. O dönem bürokraside ve eğitim sistemi içinde güçlü bağları bulunan Gülen cemaatine üye adayların şifreyle soru çözdüğü düşünülüyordu. Dönemin ÖSYM Başkanı Ali Demir, şifre iddialarına ilişkin “Asılsız ve gerçek dışı” demişti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan şifre skandalına ilişkin, “KPSS son derece başarılı, temiz gerçekleştirilmiştir. CHP, MHP, BDP; YGS üzerinden gençlerimizi istismar ediyor. Taksim’de bin kişiyi, iki bin kişiyi yürütmek, iki bin genci yürütmek problem değil. Biz de kalkarız onların karşısına 5 bin, 10 bin tane genci koyarız” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Devlet Denetleme Kurulu’nun dönemin Başbakanı Erdoğan’ın reddettiği 2010 KPSS’deki kopya ve FETÖ bağlantısı iddialarını tespit ettiği ortaya çıkmıştı. Ancak bu bilgi, o dönem kamuoyu ile paylaşılmamıştı."

2021 ÖSYM TERCİH KLAVUZUNDA DA BİLİNÇLİ YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN BİR SKANDAL YAŞANMIŞTI

2021 ÖSYM Tercih Kılavuzu’nda 2 yıllık 9 bin 964 bölümden 1811’inin sırası 30 bin ile 366 bin aday birden kaydırıldı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “ÖSYM büyük bir yanlışa imza attı. Bu kılavuzla tercih yapan adaylar, gerçek sırasını asla bilemez ve açıkta kalır” dedi.

Üniversite sınavı 2.6 milyon adayın katılımıyla 26-27 Haziran’da yapılmıştı. Sınav sonuçları 4 Ağustos’ta açıklanacak. ÖSYM, 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu geçen hafta yayınladı. Adaylar kılavuza göre 5-13 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapacak.

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre, 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu inceleyen Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, kılavuzdaki skandalı şöyle anlattı:

MEB'den eğitimde fırsat eşitliğine materyal desteği MEB'den eğitimde fırsat eşitliğine materyal desteği

“ÖSYM tercih kılavuzunda her yıl bir önceki yılın taban puan ve sıralaması yer alır. Tercih yapacak aday kendisinin puan ve sıralamasına yakın girebileceği programları böylece görerek, sıralamaya göre bir tercih listesi yapar. Bu yıl kılavuzun ilk kontrol nüshasında inanılmaz bir hata var. Sınavın ilk aşaması TYT puanı ile yani 2 yıllık bölüm 9 bin 964 bölümden 1811’inin taban puanında hata yok ama sıralaması tamamen hatalı girilmiş.”

“Örneğin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bandırma MYO Gıda Teknolojisi Programı’nı inceleyelim. YÖK Atlas’ta bu bölümün puanı 234,098 ve sıralaması 1 milyon 116 bin 739 olarak yayınlandı. Meslek lisesi mezunu son aday 233,956 puan ve 1 milyon 496 bin 285’inci sıradan yerleşti. ÖSYM’nin 2021 tercih kılavuzunda ise aynı bölümde meslek liseli adayın ek puanla elde ettiği sıralama avantajı hiç dikkate alınmadan sadece ek puansız sıralama kılavuza konulmuş.

“Böylece aynı bölüm için 366 bin adaylık bir sıralama yanlışlığına imza atıldı. Ek puanlı giren ile normal giren arasında 0,1 puan fark varken sıralamada 366 bin adaylık bir esneme tercih yapacak adayları yanıltır. 1811 programda önemli sıralama sapmaları var. Tercihler başlamadan, hatalar düzeltilip, kılavuz güncellenmeli. Aksi halde 2 yıllık okulu normal yerleştirme puanı ve sırasıyla seçecek öğrenciler ÖSYM’nin bu hatası nedeniyle yanıltılarak, açıkta kalır.”

2 yıllık programlara meslek liseli bir öğrenci eğer kendi alanında girerse, diploma notunun yüzde 90’ı hesaplanıp, sınav puanına eklenir. Alan dışı giren adayların diploma notlarının yüzde 60’ı eklenir. Yerleştirme puanı bu sistemle oluşturulur. Ek puanla giren bir öğrencinin sınav puanı düşük olsa da diploma notu yüzde 90 etkileyince, sıralamada öne çıkar.

ÖSYM 2021 kılavuzunda, 2 yıllık programlara son yerleşen meslek liseli öğrencinin ek puanını doğru alınsa da, öğrencinin genel sıralaması okulun sıralaması kabul etmiş. Ek puan eklenmemiş sıralama kılavuza konulmuş.

ÖSYM’nin yaptığı bu hata 2021 yılı 2 yıllık bölümlere YKS’yle öğrenci alan 9 bin 964 bölümden 1811 bölümün kılavuzda sıralamasını kaydırdı. Puan yerine sıralamaya göre tercih yapılacağı için 2021 ÖSYM kılavuzu her öğrencin tercihini otomatik olarak hatalı yapması gibi bir riske yol açar.

ÖSYM’nin sıralama hatası her bölümde asgari 30 bin ve azami 366 bin kişiye kadar sıralamaları değiştirdi. Öğrenciler, kendi sırasının 366 bin kişi üzerinde tercih listesi yapmayacağı için gerçek sırasını asla bilemez, hatalı tercihten açıkta kalır. Adayların tercih hatası yapmasına yol açılır.

ÖSYM’nin genel sıralamaya göre eklenmiş puanlı sıralamayı yeniden yayınlaması gerekir. Tüm öğrencilerin genel yerleştirme sıralaması yayınlanmadan hata düzelmez. 2 yıllık 1811 bölümün yerleştirmesi hatalı olur. Adayların yüzde 18’i yani her 5’inden 1’i hatalı tercih yapar.”

Ağız ve Diş Sağlığı, Tıbbi Laboratuvar, Fizyoterapi, Acil ve İlk Yardım, Diyaliz, Fizyoterapi, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Çocuk Gelişimi, Bilgisayar Programcılığı, Engelli Bakımı, Rehabilitasyon, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi gibi gözde 1811 bölüm ile Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi gibi çok sayıda devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci tercihlerini etkileyecek sıralamaları hatalı yayınlandı.

2021’de devlet üniversitelerine 852 bin, vakıf üniversitelerine 171 bin öğrenci kontenjanı ayrıldı. 4 yıllık lisans programlarına 494 bin ve 2 yıllık ön lisanslara ise 492 bin öğrenci yerleştirilecek.

İLGİLİ HABERA AİT LİNK: https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/yuz-binlerce-adayin-siralamasi-kaydirildi-6552102/?ysclid=l6i1mn6s9z535049810

KPSS İPTAL EDİLDİ, ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

2 Ağustos günü, 31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS’deki bazı soruların, Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavlarında yer alan sorularla aynı olduğu iddia edilmişti.

ÖSYM’den aynı gün yapılan açılamada iddialar yalanlamıştı. İddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu’na inceme talimatı vermiş ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ü görevden almıştı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık da soruşturma başlatmıştı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurmuştu. Polis Yediiklim Yayınları’nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koymuştu.

Bu gelişmelerin ardından KPSS oturumları iptal edilmişti.

YAZININ TAMAMI

YENİ KPSS TAKVİMİ İLAN EDİLDİ

Yeni KPSS takviminin 17 Eylül 2022'de başlayacağı belirtilen duyuruda, sınavı iptal edilen KPSS adaylarından girecekleri yeni sınavlar için herhangi bir ücret talep edilmeyeceği kaydedildi. 

KPSS sorularının sızdırıldığı ve sınavda şaibe olduğu iddiası üzerine başlatılan soruşturmanın ön raporu hazırlandı.

DDK ÖN RAPORU TAMAMLANDI "20 SORU İLE İLGİLİ ŞOK EDEN SONUÇ

31 Temmuz 2022’de yapılan KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavında çıkan sorulardan, sızdırıldığı iddia edilen 20 soru uzmanlarca incelendi.

Ön rapora göre 3 sorunun, daha önce ÖSYM harici kurumlar tarafından hazırlanan sorularla aynı olduğu, 10 tanesinin ise benzer olduğu tespit edildi.

Soru benzerliğinin tesadüf mü yoksa sızıntı mı olduğu hakkındaki incelemelerin ise devam ettiği bildirildi.

SORU KOMİSYONU ÜYELERİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU

Devlet Denetleme Kurulu’nun ÖSYM’deki incelemesi sürüyor. Bu kapsamda Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlar ile soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu.

Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim Yayınları yönetici ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve baz kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırılıyor.

ÖSYM çalışanları ve yöneticilerine yönelik iddialar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı memur suçları bürosunca yürütülürken, Yediiklim Yayınları ve çalışanlarına yönelik soruşturmanın Müracaat ve Suçüstü Savcılığı’nca yürütüldüğü öğrenildi.

KPSS’DEN, DEVLET 75 MİLYON TL, HER BİR ADAY 4 BİN TL ZARAR ETTİ

KPSS sorularının bir test kitapçığında aynen yer alması sınavlara gölge düşürdü ve yüzbinlerce genci hüsrana uğrattı. Devletin milyonlarca lirası iptal edilen sınav ile çöpe giderken sınavın adaylara maliyeti ise 4 bin lirayı buluyor.

KPSS’ye 1 milyon 400 bin adayın katıldığı belirtiliyor.  Bir sınav merkezi için 3 bin 546 lira bina yöneticilerine ödeniyor. Ülke genelinde 4 bin 600 binada sınav yapıldığı için ödeme tutarı 16 milyon 311 bin 600 liraya ulaşıyor. SÖZCÜ’nün görüştüğü uzmanlar, gözetmen ücretini 21.000.000 TL, soru kitapçığı ve optik okuma maliyetini 28.000.000 TL olarak hesapladı. ÖSYM’nin sınavının yenileme maliyeti ise toplam 75 milyon lira. Çok sayıda öğrenci iptal edilen sınav için yaptıkları harcamaların kendilerine ödenmesi için yargıya başvurdu. KPSS hazırlık kursları 4.000 ile 1.750 lira arasında değişiyor. Yardımcı kitaplar 800 lira civarında. Yediiklim’in hazırlık kitapları bile 300-400 lira arasında satılıyor. Öğrencilerin yol parası bile kısa mesafelerde 90 liraya ulaşıyor.

Münir Çelik’e ait Yediiklim Eğitim Şirketi, 19 Nisan 2005’de 50 bin lira sermaye ile kuruldu. Sermayesi 2017’de 5 milyon liraya çıkartıldı.

Editör: Haber Merkezi