Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artırma kararı sonrası kredi kartıyla yapılan alışverişlerde uygulanacak faiz oranı yüzde 3.71'e, kredili mevduat hesabı ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4.47'ye yükseliyor. Yeni faiz oranları bu gece yarısından (1 Kasım) itibaren geçerli olacak.

Vergiler de hesaba katıldığında kredi kartı yıllık bileşik faizi yüzde 65'e yükselirken, bankaların hesapta bakiye bulunmaması halinde müşterilerine faydalanmaları için sundukları kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranıysa yıllık yüzde 85'e yükselecek.

Mevcut limiti 25 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için aylık minimum ödeme tutarı yüzde 40 olarak belirlenirken, bu seviyenin altında limite sahip kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak kalmaya devam edecek.

Buna göre, Türk lirası Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,26'dan yüzde 3,66'ya, azami gecikme faiz oranı yüzde 3,56'dan yüzde 3,96'ya yükseltildi.

Nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak (Kredili mevduat hesapları için de geçerli) azami akdi faiz oranı yüzde 4,02'den yüzde 4,42'ye, azami gecikme faiz oranı yüzde 4,32'den yüzde 4,72'ye geldi.

Yabancı para kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı yüzde 2,61'den yüzde 2,93'e, azami gecikme faiz oranı yüzde 2,91'den yüzde 3,23'e çıkarıldı.

LİMİTİNİZİ DÜŞÜRÜN

Bu noktada ekonomistler, halihazırda limitlerini sonuna kadar kullanmayan vatandaşlar için bir an önce bankalarını aramalarını ve limitlerini düşürmelerini tavsiye etmekte...

BORCUNU ÖDEMEYENLERE NE KADAR FAİZ UYGULANACAK

Bu nedenle toplamda 10 bin liralık bir kart borcunun asgari ödeme tutarı olan 2 bin liralık kısmını ödeyen bir kullanıcı, geriye kalan 8 bin lira için aylık yüzde 3.71'lik oran üzerinden faizlendirilecek. Bu kartta yapılan işlem yalnızca alışverişle sınırlı kalmayıp, nakit avans kullanımı gerçekleştirilmişse, kullanılan tutar ilaveten yüzde 4.47'lik faiz oranına tabii tutulacak.

Kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlar için kritik bir nokta faiz hesaplamasıdır. Örneğin, 10 bin liralık bir kart borcunun asgari ödeme tutarı olan 2 bin liralık kısmını ödeyen bir kullanıcı, geriye kalan 8 bin lira için aylık yüzde 3.71'lik oran üzerinden faizlendirilecektir. Ayrıca, nakit avans kullanımı gerçekleştirilmişse, kullanılan tutar ilaveten yüzde 4.47'lik faiz oranına tabii tutulacak.

Birçok ekonomist, 2023 yılının yüzde 40'lık politika faizi ile sonlanacağı görüşünde birleşiyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde kredi kartı akdi faizleri 2023'ü yüzde 4.17, kredili mevduat hesabı ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4.93 ile kapatacak.

REESKONT VE AVANS İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK FAZİ ORANLARI DA DEĞİŞTİ

Hürriyetçi Eğitim Sen: TÜİK enflasyonunu reddediyoruz Hürriyetçi Eğitim Sen: TÜİK enflasyonunu reddediyoruz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili de değişikliğe gitti.

Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 35,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 36,75 olarak saptandı.

Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade ediyor.

Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebiliyor. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize "reeskont faiz oranı" adı veriliyor. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebiliyor.

Avans için teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve Borsada kayıtlı tahviller.

Merkez Bankası tarafından 28 Eylül'de yapılan değişiklikle vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 30,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31,75 olarak tespit edilmişti.

Editör: Haber Merkezi