Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasının (EPGİS) açıklamasına göre 24 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG oto gaza litre başına 15 kuruş zam yapıldı.

Gece yarısından itibaren geçerli olacak fiyat artışı pompaya yansıyacak.

Fiyat artışının ardından Ankara'da ortalama 5,09 liradan satılan LPG'nin litre fiyatı 5,24 lira olacak. LPG'nin litresi İstanbul'da 5,05 liradan 5,20 liraya, İzmir'de ise 4,95 liradan 5,10 liraya çıkacak.

980867-2.png

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI NASIL YAPILIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. Akaryakıt fiyatlarında uygulanan Eşel Mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.

BAZI AKARYAKIT İSTASYONLARINDA YAPILAN OYUNLARA DİKKAT

Akaryakıt istasyonları vatandaşı şimdi de tabela hileleriyle kandırmaya başladı. Tabela oyunlarıyla sürücüleri istasyonlarına çeken akaryakıtçılar en ucuz fiyatı gösterip en pahalı fiyattan motorin satıyorlar. Çoğu sürücü kandırıldığını dahi anlamadan deposunu pahalı akaryakıtla dolduruyor.

1000 TL ÜZERİNE KURNAZLIĞININ ARKA PLANI

Bazı Akaryakıt istasyonları en çok ‘hileli afiş' yöntemiyle müşteri avlamaya çalışıyor. Bu yöntemde piyasanın 30 ile 40 kuruş altındaki bir fiyat bez afişe büyük puntolarla yazılıyor. Ancak fiyatın hemen üzerine ya da altına daha küçük puntolarla ‘100 litre ve üzeri alımlarda' ya da ‘1.000 TL üzerine' ifadeleri ekleniyor. Ucuz motorin fiyatı büyük puntolarla, uyarı ifadeleri ise daha küçük puntolarla yazıldığı için fiyata odaklanan müşteriler pompalara yanaşıp depoyu dolduruyor. Ancak pompadan indirimli fiyat yerine 30-40 kuruş daha yüksek olan normal fiyatla motorin veriliyor.

HİÇ BİR ARAÇTA 100 LİTRELİK DEPO YOK

Tabela ile pompa fiyatı arasındaki farkı anlayan sürücüler, “İndirimli fiyat 100 litre motorin alımlarında geçerli. Tabelayı iyi okumamışsınız” denilerek suçlanıyor. Oysa otomobillerin deposu en fazla 50-60 litre akaryakıt alıyor.

Bir akaryakıt istasyonu çalışanı, “O tabelalar sözde kamyoncular için. Ancak ucuz fiyat algısıyla istasyona kamyondan çok otomobil geliyor. İndirimli fiyattan motorin aldığını zanneden yüzlerce müşterinin deposunu dolduruyoruz. Çok az sürücü pompada fiyat karşılaştırması yapıp durumu fark ediyor. Kandırıldıkları için tepki gösterenlere, o ilanların kamyon ve otobüsler için olduğunu söyleyerek ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

KARE KARE SÜRÜCÜ AVLAMA YÖNTEMLERİ

FOTO1: Sürücüler 6.99'luk fiyata odaklanıp istasyona giriyor. Ancak tabelada “100 litre ve üzeri alımlarda EURO DİZEL 6.99” yazıyor. Asıl tabelada da fiyat 7.09”

FOTO 2: Tabelada “1.000 TL ve üzeri MOTORİN 6.84” yazıyor. Asıl tabeladaki fiyat 7.36.

FOTO 3: Büyük tabelada “MOTORİN 7.19' yazıyor. Ancak asıl tabeladaki fiyat 7.36. Pompada da 7.36 TL.

FOTO 4: ‘MOTORİNDE İNDİRİM: 6.99” tabelasını gören pompaya yanaşıyor. Aynı tabeladaki “100 LT ve üzeri alımlarda” ifadesi neredeyse okunamayacak boyutta. Üstteki tabelada ise 7.35'lik gerçek fiyat yer alıyor.

ELEKTİRİK VE DOĞALGAZDA YENİ ZAMLAR İLAN EDİLMEK ÜZERE...

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında, artan uluslararası fiyatlar ve yurtiçinde azalan hidroelektrik üretimini ikame eden doğalgaz kullanımından dolayı gelecek ay yüzde 15’e varan oranlarda artış yapılması bekleniyor.

Enerji üretim ve dağıtım sektörünün en fazla bilinen dört kaynağından alınan bilgiye göre, gelecek ay başında doğalgaz fiyatlarında ortalama yüzde 15, elektrikte ise yüzde 8-15 artış yapılması kulis bilgisi olarak kaydedildi..

Kaynakların verdiği bilgiye göre, artan doğalgaz ve ithal kömür fiyatları gösterge toptan elektrik fiyatlarında yıl başına kıyasla yüzde 45 artışa yol açarken bu dönemde kamu tarafından belirlenen perakende elektrik fiyatları sadece yüzde 22 arttı.

Yine kamu tarafından fiilen sübvanse edilen haneler için gaz fiyatlarında ise yıl başından bu yana sadece yüzde 19 artış görüldü. Bu dönemde elektrik santrallerine satılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 69 arttı. 

Kamu tarafı nihai kararı alınmadığı için adlarının açıklanmasını belirten kaynaklardan ikisi sektörden gelen fiyat artış taleplerinin düzenleyici kuruluşlara iletildiğini belirttiler.

Editör: Haber Merkezi