TBMM'nin kütüphanesinde Kur'an-ı Kerim bulundurulmasına CHP'li vekil Kani Beko'dan tepki geldi. Beko Meclis'in Kuran okunacak yer olmadığını savunarak camiye gidilmesini tavsiye etti.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Meclis, Kur'an-ı Kerim okunacak yer değil" diyerek TBMM'deki Kur'an-ı Kerim okuma ve Diyanet İşleri kitaplarının sergileneceği alanlara karşı çıktı. CHP'li vekil, "Dini ihtiyaçlarını gidermek isteyenler Meclis'e yakın mesafedeki camiye gitsinler" açıklamasında bulundu.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hasar gören TBMM'deki yapılardaki tadilat ve değişiklik sonrası Meclis'in kütüphanesinde Kur'an-ı Kerim bulunması ve okunması bazı Milletvekillerini rahatsız etti.

Kuran'ı Kerim'in Yeri Meclis Değil miş !?

Meclis Cami yanında bulunan Şube Kütüphanesi'nde, Kur'an-ı Kerim okuma yeri, dini sohbetler ve Diyanet İşleri'nin kitaplarının sergileneceği alanlara yer verilmesine CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Meclis Kur'an okunacak yer değil" diyerek karşı çıktı.

Gazeteci Cengiz Aldemir'e konuşan CHP'li vekil Beko, "Dini işlerle ilgili mekanların yeri Meclis değildir. Eğer insanlar dini ihtiyaçlarını gidermek istiyorlarsa Meclis'e çok yakın bir mesafede olan, Kocatepe Camii'nin altında yer alan Kur'an okuma ve dinlenme salonlarının bulunduğu Diyanet İşleri'ne bağlı büyük bir mekana dikkat çekmek isterim" ifadelerini kullandı.

SAYIN MİLLETVEKİLİM KÂNİ BEKO BEY, TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMAYABİLİRSİNİZ BU BİR PROBLEM DEĞİLDİR. İSTİKLÂL MARŞIMIZIN ŞAİRİ İLE AYNI MİLLİYETE MENSUPSUNUZ AMA TARİH OKUMA YETENEĞİNİZ ÇOK MU KISITLI GAZİ MECLİSİN AÇILIŞI KUR'AN-I KERİM TİLAVETİ İLE GERÇEKLEŞTİ PARTİNİZ CHP'NİN KURUCUSU VE İLK GENEL BAŞKANINA  KARŞI AYIP EDİYORSUNUZ.

Bakınız Sayın Milletvekilim; Nutuk'ta yer alan bir belgeye göre 21.4.1920 tarihinde bütün askeri birliklere ve illere Mustafa Kemal imzasıyla bir telgraf gönderilmiştir. Telgraf kısaca şöyle:

"Allah'ın yardımıyla Nisanın yirmi üçüncü cuma günü, cuma namazından sonra Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır. Bütün milletvekilleriyle birlikte, Hacı Bayram Camisi'nde cuma namazı kılınacak, namazdan sonra, sakalı şerif ve sancağı şerifle yola çıkılacak, Meclise girilmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir.

Ankara valisinin düzenlemesiyle hatim indirilmeye ve okunmaya başlanacak ve hatimin son bölümleri, cuma günü namazdan sonra Meclisin önünde okunup bitirilecektir.

Yurdumuzun her köşesinde, yukarda belirtildiği gibi şimdiden hatim indirilmeye ve Buhari okunmaya başlanacak; cuma günü ezandan önce minarelerde sala verilecek. Her yerde cuma namazından önce, uygun görülecek şekilde Mevlit okunacaktır. Bu bildiri köylere kadar her yere yayılacak ve ilan olarak asılacaktır."

Bu tören aynen uygulanmış ve Atatürk böylece, BMM'nin dualarla açılışı sırasında manevî kaynakları ve inançları da seferber etmek istemiş ve başarılı olmuştur.

Ulus'taki ilk Meclis binası halen Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılmakta olup, Hacı Bayram Camisi'ne 5-6 dakikalık mesafededir. Enver Behnan Şapolyo Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününü şöyle anlatır:

"23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da TBMM açılacağı gün bütün mebuslar Hacı Bayram Camisi'ne gittiler. Namazı müteakip Kur'an-ı Kerim okundu. Bundan sonra cemaat, caminin avlusunda toplandı. Bir kıt'a askeri kuvvet de sıralanmıştı. Hacı Bayram-ı Veli'nin tarikat sancağı çıkarıldı. Sinop mebusu Hoca Abdullah Efendi başına bir rahle koydu. Bu rahlenin üzerine yeşil bir örtü serildi. Üzerine de Kur'an-ı Kerim ile Sakal-ı şerif konuldu. Bu rahleyi böylece Abdullah Efendi başında taşıdı. Cemaat tekbir getirerek bir alay halinde Büyük Millet Meclisi'nin önüne geldi. Mustafa Kemal Paşa bu alayı karşıladı. Meclis'in önünde iki kurban kesildikten sonra bütün mebuslar meclise girdiler. Hacı Bayram-ı Veli'nin, üzeri ayetlerle dolu sancağı kürsüye dikildi. Kur'an-ı Kerim ile Sakal-ı şerif de konuldu. Hocalar Meclis'te, Hacı Bayram Camii'nde okunan Kur'an-ı Kerim'in duasını yaptılar. Buhari-i Şerif okudular. TBMM Hacı Bayram-ı Veli'nin manevi nüfuzundan faydalanmak suretiyle açıldı. Bu büyük velinin manevi ruhu yıkılan Osmanlı devletinin yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kucakladı."

Ayrıca; 1920'de açılan ve İstiklal Savaşımızı yürüten bu ilk meclisin başkanı Mustafa Kemal, başkan yardımcıları ise Konya Mevlana Dergahı şeyhi Abdülhalim Çelebi ile Kırşehir Bektaşi Dergahı şeyhi Cemaleddin Efendi'dir.

Editör: Haber Merkezi