Sağlık Bakanlığı, okullarda koronavirüs nedeniyle temaslı takibi rehberini güncelledi. Buna göre yakın temaslı kabul edilen ilk ve orta ögretim öğrencilerine karantina 4 gün uygulanacak. 5'nci günde yapılan PCR sonucunun negatif olması durumunda izolasyon sonlandırılacak.

Haber Global'den Ozan Ulaş Caymaz'ın haberine göre PCR yapılmadığı durumda ise 10'ncu günde maske ve mesafe kuralına uyarak karantinaları sonlandırılarak okula devam edecekler.

NEGATİF VE AŞILI TEMASLIYA KARANTİNA YOK
Sağlık Bakanlığı, 17 Eylül'de 'Covid-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi'nde de değişikliğe gitmişti. Buna göre tam aşılı temaslının HES kodu ilk 5 gün riskli sayılmayacak; 5'inci gün PCR testi negatif çıkarsa izolasyon uygulanmayacak.

TESTİ POZİTİF ÇIKAN ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, testi pozitif çıkan öğrencilerle ilgili olarak 1 hafta sonra testin negatif çıkması durumunda 14 gün karantina sürecini beklemeden tekrar sınıfa dönebileceği sinyalini vermişti.

ONGUN HABER EKİBİ OLARAK TAVSİYELERİMİZ VAR DİKKATE ALINMALI

Okullarda doğru maske kullanımı önemli. Maskeye kirli ellerle dokunulmaması, maskenin değiştirilmeden ve değiştirildikten sonra ellerin dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Çocuğun yanına en az 2-3 tane yedek maske verilmeli; yemekten sonra maskesini değiştirmesi ve ellerini dezenfekte etmesi öğretilmeli. 

Okulda sosyal mesafeye de dikkat etmek önemli. Özellikle kantin, teneffüs, yemekhane gibi kalabalık alanlarda sosyal mesafeye uyulmalı. Arkadaşlarla her türlü temastan (el ele gezmek, el şakaları yapmak vs.) kaçınılması gerektiği çocuğa anlatılmalı. 

Ufak yaştaki çocuklara sevdiği karakterlerden maske alınabilir
Özellikle küçük çocukların maske takma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için sevdikleri karakterlerde maske takmaları sağlanabilir. Hazır çizgi film karakterli maskelerin yanı sıra sevdiği karakterlerden maske de dikilebilir veya satın alınabilir. Ancak maskelerin koruyucu özelliği olması önemli. En az 2 kat, çocuğun yüzüne uygun pamuklu terletmeyecek kumaş seçilmeli. Ortak kullanılan alanlara temas edildikten sonra ellerin maskeye, yüze, ağız ve burna değdirilmemesi ve mutlaka yıkanması gerekiyor. Kapı kolu, lavabo, merdiven korkuluğu gibi herkesin dokunduğu alanlarla temas edildikten sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. Özellikle daha küçük yaştaki çocuklara ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerektiği mutlaka öğretilmeli. 

Sınıfta kalem-silgi alışverişi yapılmamalı
Küçük yaştaki çocuklara doğru dezenfektan kullanımı, uygun dezenfektan miktarının ne kadar olduğu ve ellerin nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılmalı. Sınıfta diğer arkadaşlarıyla silgi, kalem, kalemtıraş, kitap gibi ürünlerin paylaşılmaması gerektiği de çocuklara anlatılmalı. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli ve okullarda bulundurulmamalı. Yiyecek ve içeceklerin bu süreçte paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Yiyecekler mümkünse evden götürülmeli. Yeme ve içme öncesi yine el temizliği sağlanmalı. 

Çocukların yanında yedek maske bulundurulmalı
Sınıfın yanı sıra ortak lavabo kullanılırken de mutlaka maske takılması, klozet, klozet kapağı, sifon gibi alanların temasından sonra ellerin mutlaka yıkanması ve dezenfektan kullanılması gerekiyor. Çocukların yanında mutlaka yedek maske ve dezenfektan bulunmalı. Yemek gibi maske kullanılmayan durumlarda hapşırırken veya öksürürken ağız bir kâğıt mendille kapatılmalı, kağıt mendil yoksa el dirseği ile kapatılmalı. Öksüren, hapşıran, hasta gibi görünen kişilerden uzak durulmalı. 

Okulda aniden gelişen bir rahatsızlık durumunda öğretmene bilgi verilmeli
Okul sırasında ateş, burun akıntısı, öksürük ve nefes darlığı gibi aniden gelişen bir rahatsızlık olması durumunda hızlıca öğretmene bilgi verilmesi gerekiyor. Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabilecekleri anlatılmalı. Ellerin kesinlikle ağız, yüz, burun ve göze değdirilmemesi gerektiği açıklanmalı. Bu salgının er geç biteceği, bunu bir fobi haline getirmemeleri gerektiği, önlemlere uymalarının yeterli olduğu öğretmenler ve veliler tarafından anlatılmalı.

İşte Pandemi Döneminde Okullarda Alınabilecek Önlemler
Çocukların maske takma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için özellikle daha ufak yaştaki çocukların sevdiği karakterlerde maske takmaları sağlanmalı. Hazır çizgi film karakterli maskelerin yanı sıra sevdiği karakterlerden maske de dikilebilir. Ancak maskelerin koruyucu özelliği olması önemli en az 2 kat çocuğun yüzüne uygun pamuklu terletmiyecek kumaş seçilmeli. 

Maskenin doğru kullanımı mutlaka çocuklara öğretilmeli. Maskeye kirli ellerle dokunulmaması ve maskenin değiştirilmeden ve değiştirildikten sonra ellerin dezenfekte edilmesi gerektiği anlatılmalı. Çocuğun yanına en az 2-3 tane yedek maske verilmeli; yemekten sonra maskesini değiştirmesi ve ellerini dezenfekte etmesi öğretilmeli.

Ortak kullanılan alanlara temas edildikten sonra eller maskeye, yüze, ağız ve burna değdirilmemeli ve mutlaka yıkanmalı. Ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerektiği özellikle daha küçük yaştaki çocuklara mutlaka öğretilmeli.
Sosyal mesafenin önemi ve dikkat edilmesi gerektiği çocuklara öğretilmeli. Özellikle kantin, teneffüs, yemekhane gibi kalabalık alanlarda sosyal mesafeye uyulmalı. Arkadaşlarla her türlü temastan (el ele gezmek, el şakaları yapmak vs.) kaçınılması gerektiği çocuğa anlatılmalı. 
Kapı kolu, lavabo, merdiven korkuluğu gibi herkesin dokunduğu alanlarla temas edildikten sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiği çocuklara anlatılmalı. 

Küçük yaştaki çocukların dezenfektan kullanımı kontrol edilmeli, çocuğa uygun dezenfektan miktarının ne kadar olduğu ve ellerin nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılmalı.

Sınıfta diğer arkadaşlarıyla silgi, kalem, kalemtıraş, kitap gibi ürünlerin paylaşılmaması gerektiği çocuklara anlatılmalı.
Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli ve okullarda bulundurulmamalı. Yiyecek ve içeceklerin bu süreçte paylaşılmaması gerektiği çocuklara öğretilmeli. Yiyecekler mümkünse evden götürülmeli. Yeme ve içme öncesi yine el temizliği sağlanmalı.

Okullarda ortak lavabo kullanılırken mutlaka maske takılmalı, klozet, klozet kapağı, sifon gibi alanların temasından sonra eller mutlaka güzelce yıkanmalı ve dezenfektan kullanılmalı.

Çocukların yanında mutlaka yedek maske ve dezenfektan bulunmalı.

Maske kullanılmayan durumlarda (Örneğin yemekte) hapşırırken veya öksürürken ağız bir kağıt mendille kapatılmalı, kağıt mendil yoksa el dirseği ile ağız kapatılmalı.

Öksüren, hapşıran, hasta gibi görünen kişilerden uzak durulmalı.

Okul servislerine inip binerken mesafeye dikkat edilmeli, her sırada bir kişi oturmalı, kurallara uymayanlar uyarılmalı. 

Okul sırasında, aniden gelişen bir rahatsızlık (ateş, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı gibi...) durumunda hızlıca öğretmene bilgi verilmeli.

Maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uydukları sürece her türlü virüs ve mikroptan korunabilecekleri anlatılmalı. Coronavirus’ün daha çok ellerden bulaşması nedeniyle ellerin kesinlikle ağız, yüz, burun ve göze değdirilmemesi gerektiği açıklanmalı. 

Bu salgının er geç biteceği, bunu bir fobi haline getirmemeleri gerektiği, önlemlere uymalarının yeterli olduğu öğretmenler ve veliler tarafından anlatılmalı. 

Kocaeli'de afet farkındalık eğitimi Kocaeli'de afet farkındalık eğitimi

COVID-19 SALGININDA OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Editör: Haber Merkezi