Prof. Dr. Yaramış, Afyonkarahisar’da düzenlenen bir panelde “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” sözleriyle büyük tepki toplamıştı. 

Yaramış gelen tepkiler üzerine nedamet dile getirmiş ve “Çok pişmanım, tepki gösteren herkes haklı, herkesten özür dilerim. Şu an görevimin başındayım ama Cumhurbaşkanımız istifa et derse ederim” demişti.

Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan açıklamada "14 Temmuz 2020 tarihinde “15 Temmuz’u Anlamak” konulu toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle kamuoyundan özür dileyen Prof. Dr. Ahmet Yaramış Türk Tarih Kurumu Başkanlığından istifa etmiştir" denildi. 

edhipgkxoaacx1q.jpg

TÜRK TARİH KURUMU ÜYELERİ TOPLUCA İSTİFA ETMEYE HAZIRLANIYORLARDI Kİ...

Elebaşı Gülen’in Ölümüyle İlgili İddia Elebaşı Gülen’in Ölümüyle İlgili İddia

Uzmanlık alanıyla ilgili; Mehmet Güneş ile birlikte hazırladığı "Askeri Kanunnameler" isimli bir belge yayını dışında, yayınlanmış bir kitabı olmadığı bilinen Yaramış'ın akademi kariyeri kadar son FETÖ açıklaması da tarihçiler arasında büyük rahatsızlık yarattı.

Kamuoyunda büyük rahatsızlığa neden olan FETÖ mesajları "bardağı taşıran son damla" olarak değerlendirildi.

SuperHaber'in edindiği bilgilere göre, Yaramış'ın "koltuğunun ağırlığına yakışmayan bir tutum sergilediği" görüşünde birleşen tarih camiası başkanın bu yaklaşımına bir reaksiyon geliştirdi.

Buna göre, birbirinden önemli tarihçilerin, Yaramış'ın istifasını sunmaması ve bu tasarrufu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bırakmakta ısrar etmesi halinde, TTK üyeliğinden toplu olarak istifa etmeye hazırlandıkları öğrenildi.

İLGİNÇ BİR PSİKOLOJİ; HEM ÖZÜR DİLEDİ,HEM KENDİNİ SAVUNAN BİR YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, "Gayrimeşru her oluşum gibi Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile de hayatımın her aşamasında mücadele ettiğimin, bundan sonra da edeceğimin bilinmesini isterim. Yanlış anlaşılmaya sebep olan ifadelerim için derin üzüntümü beyan ederim." değerlendirmesini yaptı.

Yaramış, yaptığı yazılı açıklamada, 14 Temmuz'da Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde "15 Temmuz'u Anlamak" konulu toplantıdaki konuşmasıyla ilgili yorumlar üzerine açıklama yapmayı gerekli gördüğünü bildirdi.

Konuşmasında da ifade ettiği gibi tüm darbeler ve darbecilere karşı özellikle de FETÖ ihanetine karşı duruşunun açık ve net olduğunu belirten Yaramış, açıklamasında şunları kaydetti:

"Darbecilerle uzlaşılmaz, onlarla sadece her şartta ve her zeminde mücadele edilir. Darbeye karışmış, vatanımıza ve şehitlerimize ihanet etmiş darbecilerin affı söz konusu dahi olamaz. Aksinin düşünülmesi bile muhaldir. Her ne kadar bağlamından koparılmış olsa da basına yansıyan ve kastımı aşan ifadeler kurumumu değil bir akademisyen olarak şahsımı bağlamaktadır. Bu itibarla gayrimeşru her oluşum gibi FETÖ ile de hayatımın her aşamasında mücadele ettiğimin, bundan sonra da edeceğimin bilinmesini isterim. Yanlış anlaşılmaya sebep olan ifadelerim için derin üzüntümü beyan ederim."

Prof. Dr. Ahmet Yaramış’ın, Türk Tarih Kurumu’nda (TTK), atama kararı Resmi Gazete’de yayınlanmadan göreve başladığı akademik çevrelerde rahatsızlık oluşturmuştu.

TTK’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, “Türk Tarih Kurumu Başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Ahmet YARAMIŞ 20 Nisan’da yeni görevine başladı. Prof. Dr. Ahmet YARAMIŞ, görevini Yüksek Kurum Başkan Vekili Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU’ndan devraldı. Prof. Dr. Muhammet HEKİMOĞLU, devir teslim töreninde Prof. Dr. Ahmet YARAMIŞ’a yeni görevinde başarılar diledi” ifadeleri yer aldı.

İşte TTK Duyurusu ve Resmi Gazete

M

Editör: Haber Merkezi