Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevinden alındı. Bulu'dan boaşalan Rektörlük görevine , vekâleten aynı üniversitenin rektör yardımcısı olan Prof.Dr. Mehmet Naci İnci atandı. Boğaziçi Üniversitesinde, rektörlük adaylığı için başvuru ilanına çıkıldı. Rektör adayları, 2 Ağustos gününe kadar başvuruda bulunabilecek.

Rektör olabilmek için devlet memuru olmak şartını tamamıyla karşılamayan Melih Bulu için İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde isme teslim kadro açıldığı iddia ediliyor.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan bu kararın ardından, Melih Bulu'nun görevden alınması sosyal medyada gündem oldu. Boğaziçi Üniversitesi ve Melih Bulu hakkında binlerce tweet atıldı.

Geçtiğimiz hafta, hafta sonu kampüse girişler yasaklanmış ve çalışmak için okula giden akademisyenler içeri alınmamıştı. Bunun üzerine bir grup akademisyen tutanak tutmuştu.

Melih Bulu'nun Boğaziçi macerası 7 ay sürdü ancak rektörlük görevini yerine getiremedi. Akademisyenler 131 kez rektörlüğe sırtlarını dönerek protesto gösterisi gerçekleştirdi. Bulu, Fizik Bölümü'nde görevli olan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci'yi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne (SBE) atamıştı.

ekran-resmi-2021-07-15-06-07-09.png

GİDERAYAK, APARTOPAR...

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum olarak atanan Melih Bulu görevden alındı. Bulu, kendi getirdiği 'mezunlara giriş yasağı' uygulanmaya devam ederse Boğaziçi Üniversitesi'ne giremeyecekti. Ancak uygulama apar topar değiştirildi.

GİRİŞ KISITLAMALARI ACİLEN KALDIRILDI

Boğaziçi TV isimli twitter hesabı Boğaziçi Üniversitesi'ne giriş kısıtlamalarının tamamen kaldırılığını aktardı.  Söz konusu hesap şu görseli paylaştı:   

MEMURİYET HAKKI KEYFİ OLARAK ELİNDEN ALINAN (TERÖRİSTLER HARİÇ) İNSANLARIN GÖZLERİNE NASIL BAKACAKSINIZ !?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 Ocak 2021 tarihinde rektör olarak atadığı ancak devlet memuru olmayan Prof. Dr. Melih Bulu için İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde kadro açıldığı iddiası doğrulandı. Bulu, İstanbul Medeniyet Üniveristesi'ndeki kadroya yerleştirildi.  

Bulu, daha önce vakıf üniversitelerinde çalıştığı için devlet memuru sayılmıyordu ve bu yüzden, resmen rektör olarak göreve başlayamamıştı. Bulu'nun devlet memuru olabilmesi için İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde 28 Şubat'ta bir kişilik profesörlük kadrosu açıldığı ortaya çıkmıştı. 

BULU İÇİN YASAL ORTAM HAZIRLANDI
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) rektör olmak için kadroya gerek olmadığını söylese de Boğaziçi Üniversitesi'nin Senato kararları, Bulu'nun profesör ve ardından rektör olması için belirli kriterler öngörüyor. Bulu'nun rektörlüğünün yasal zemine oturtulması için aranan memuriyet görevi bulundu ve rektörlüğü için yasal ortam hazırlanmış oldu. Bulu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalına profesör olarak yerleştirildi.

BULU'YA ÖZEL KADRO İLANI İDDİASI
Medeniyet Üniversitesi tarafından açılan profesör kadrosu ilanın Bulu'ya özel açıldığı iddiası daha önce gündeme gelmişti. Bu kadroya ilişkin İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin Personel Daire Başkanlığı web sitesinde yer alan ilandaki şartlar Bulu'nun uzmanlık alanıyla neredeyse birebir örtüşüyordu. Başvuruda, aranan profesörün nitelikleri, "Yönetim ve organizasyon alanında doçent olup, inovasyon ve rekabet alanında bilimsel çalışmaları olmak. Yükseköğretim Kurumunda Stratejik Yönetim ve Oyun Teorisi derslerini vermiş olmak" ifadeleriyle belirtiliyordu.

MEMURİYET HAKKI İÇİN MÜCADELE EDENLER ADINA AİHM DE ÇOK GÜZEL BİR DAYANAK ÇIKTI GEREĞİ YAPILACAK...

Bu kadroya ilişkin ilan, 2010 yılında kurulan ve bir "devlet" üniversitesi olan Medeniyet Üniversitesi'nin Personel Daire Başkanlığı web sitesinde yer alıyor.

Bulu'nun uzmanlık alanıyla neredeyse birebir örtüşen bu başvuruda "aranan profesörün aranan nitelikleri" ise şöyle belirtiliyor: "Yönetim ve organizasyon alanında doçent olup, inovasyon ve rekabet alanında bilimsel çalışmaları olmak. Yükseköğretim Kurumunda Stratejik Yönetim ve Oyun Teorisi derslerini vermiş olmak."

Bardak Boyutunda Üretilen Ayet Sayfaları Satışa Çıktı. Bardak Boyutunda Üretilen Ayet Sayfaları Satışa Çıktı.

KİŞİYE ÖZEL İLANLARA KARŞI YÖNETMELİK VAR AMA ..!!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerde akademisyen alımlarında uzun süredir tepki çeken "kişiye özel" ilanlara karşı yönetmelik değişikliği yapmıştı. 9 Mart 2021'de Resmi Gazete'de yayınlanan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le, ilanlarda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara yer verilemeyeceği, lisansüstü tezi veya uzmanlık tezi adları yazılamayacağı kaydediliyor.

Yönetmelik değişikliği ile 12 Haziran 2018 tarihli Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin "genel şartları" düzenleyen maddesine, "İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez." fıkrası eklenmişti.

AMA YÖK 'KADROYA GEREK YOK' DEMİŞTİ!?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, 5 Ocak'ta yaptığı açıklamada Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi için rektörlük başvuru şartlarını sağladığını, kadroya gerek olmadığını savunmuşu. 

YÖK'ten yapılan Açıklama şöyleydi:

"Cumhurbaşkanımız tarafından üniversiteye rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, diğer adaylar gibi rektörlük başvuru şartlarını sağlamaktadır. Bir üniversiteye rektör (adayı) olabilmek için eski veya yeni hiçbir mevzuatımızda ilgili üniversitenin kadrolu profesörlerinden biri olma gibi bir koşul aranmamıştır."

"Nitekim Boğaziçi Üniversitesi, geçmişte iki dönem, uzun yıllar farklı bir üniversite mezunu ve mensubu bir bilim insanı tarafından başarılı bir şekilde yönetilmiş ve bu durum hiçbir zaman eleştiri konusu yapılmamıştır."

Ayrıca akademik çevrelerde gayet iyi bilinmektedir ki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere pek çok ülkenin başarılı üniversitelerinde de genelde başka üniversitelerden rektör adayı aranmakta ve atanmaktadır."

"Dolayısıyla bir üniversitenin başarılı bir şekilde yönetilmesini atanan rektörün o üniversitenin kadrolu elemanı olma şartına bağlamanın, akademinin küresel yapısında da anlamlı bir karşılığı ve gerçekliği bulunmamaktadır."

"Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan adayın akademik kariyerinin en önemli aşamasını ve bu sürecin yedi yılını atandığı Boğaziçi Üniversitesinde tamamlamış olduğu, yani rektör olarak atandığı üniversite tarafından akademisyen olarak yetiştirilmiş olduğu da unutulmamalıdır."

Melih Bulu'ya devlet memurluğu için 'Medeniyet' kadrosu işlemi tamam

Editör: Haber Merkezi