Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024 raporu yayımlandı. Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma kapsamında Türkiye genelinde 7-18 Şubat tarihlerinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 kişiyle görüşmeler yapıldı. 

Araştırmaya katılan gençlerin önemli bir kısmı gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti.

Kararsız olduğunu söyleyen gençlerin oranı yüzde 29,7 iken, oy kullanmayacağını söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1 oldu. Bu cevapları verenlerin oranı toplam yüzde 43,8. Seçime sadece bir ay kalmışken gençlerin sadece yüzde 56,2’sinin yerel seçimde kullanacağı oyu kararlaştırdığı belirlendi. 

CHP iİk Sırada, Zafer Partisi Üçüncü Tercih

Oy tercihlerine bakıldığında CHP, yerel seçimler için gençler arasında 1. parti olarak gözüküyor. Yerel seçim tercihlerinde gençler arasında CHP’nin oyu yüzde 27,2. CHP’yi yüzde 13 ile AK Parti takip ediyor. Zafer Partisi, yerel seçimlerde de gençlerin üçüncü tercihi olarak gözüküyor. Gençlerin yüzde 4,1’i yerel seçimlerde Zafer Partisi’ne oy vereceğini söylüyor.

Genel Seçim Sorusunda Göze Çarpan Yükseliş Zafer Partisinde 

"Bugün bir genel seçim yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?" sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 31,2'si 'kararsızım' cevabını verirken oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 14,9 oldu. Kararsızım ve oy kullanmam diyen gençlerin toplam oranı yüzde 46,1. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti olarak göze çarpıyor. CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor.

Gençler arasında Zafer Partisi’nin popülaritesinin oldukça yüksek olduğu görülüyor. Parti yüzde 5,1 gibi önemli bir potansiyele sahip. Genel Başkan Ümit Özdağ’ın söylemlerini ve kampanyalarını gençler üzerinden kurgulaması ve gençlere konuşması ile milliyetçiliğin yükselişi ve göçmenlere olumsuz bakış gibi meseleler Zafer Partisi'ni öne çıkaran faktörler olarak sıralanıyor. Araştırmaya göre, 14 Mayıs'ta oy kullanan gençlerin ilk tercihi olan CHP, gençlerden aldığı bu desteği kaybetmiş görünüyor. Benzer olarak diğer tüm siyasi partiler gençlerden aldığı desteği kaybederken, oyunu artırma potansiyeli taşıyan tek partinin Zafer Partisi olduğu görülüyor.

Oy Tercihiyle İlgili En Güçlü Korelasyon Dindarlık 

Kürt seçmenlerin yüzde 20’si DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor, Kürt seçmenler arasında MHPİYİ Parti ve Zafer Partisi oyları ise yok denecek kadar az.


• Dindarlık arttıkça CHP oyu düşüyor, AK Parti oyu ve gri bölgedekilerin oranı ise artıyor.
• Dini inancı olmayan ve dinin gereklerine pek inanmayan gençler arasında TİP ve Zafer Partisi oyları yüzde 10’lara yaklaşmış durumda.
• Gençlerin oy tercihi ile ilgili en güçlü korelasyon bağı olan değişken dindarlık olarak öne çıkıyor. AK Parti’ye oy verme eğilimi dindarlık arttıkça artıyor, MHP seçmenleri daha dindar kümelerde kendini gösterirken muhalif parti seçmenleri tam tersi bir seyir gösteriyor.

14 Mayıs Seçimleriyle Karşılaştırma 

Gençlerin son genel seçimdeki oy tercihiyle bugün olası bir genel seçimde olası oy tercihlerindeki geçişlere bakıldığında tüm kümelerden kararsız ve oy kullanmaz seçmen grubuna geçiş olduğu görülüyor.

En büyük geçişlerin AK Parti ve CHP’den olduğu göze çarpıyor. Gençlerde 14 Mayıs oy tercihi AK Parti’de yüzde 15’ten yüzde 11’e, CHP’de ise yüzde 35’ten yüzde 24’e gerilemiş durumda. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 2,4’ü 14 Mayıs 2023’te Zafer Partisi’ne oy verdiğini söylerken partinin güncel oy oranı yüzde 5,1 olmuş. Zafer Partisi’ne geçen oylar büyüklük sırasına göre CHP ve İYİ Parti’den geliyor. Bu bulguya göre gençler arasında tüm siyasi partilerde oyunu yükselten tek parti olarak Zafer Partisi öne çıkıyor. 

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA iş birliğiyle gerçekleştirilen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024” Raporunda* amaç ve hedefler şöyle açıklandı.Araştırma, gençlerin oy eğilimleri, örgütlenmeye dair tutumları, toplumsal değişime olan yaklaşımları, kimliksel ilişkileri, gençliğe olan bakış açıları ve sosyoekonomik düzlemde karşılaştıkları sorunlar gibi farklı temalardaki politik tercihlerini ve tutumlarını derinlemesine ele alıyor.

Bu araştırma; güncel verilerle gençlerin farklı konulardaki çeşitli görüşlerine ışık tutarak gençlerin siyasal katılımını ve temsiliyetini artıracak yeni stratejiler geliştirmeyi, politika yapıcıların gençliğin durumunu daha iyi kavramasını sağlayarak gençlik dostu politika çıktıları üretmeyi ve gençliğin sosyo-ekonomik sorunlarına kanıta dayalı çözümler üretmeyi hedefliyor.

Araştırmanın Temel Bulgularına Göre:

  • Gençlerin önemli bir kısmı gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti.
  • Oy kullanan gençler arasında CHP öne çıksa da, Zafer Partisi’nin gençler arasında dikkate değer bir popülerliği olduğu görülüyor.
  • Gençler, toplumsal değişimi sağlamak için resmi kanallar ve sosyal medya mecralarını tercih ediyor. Ancak, doğrudan değişimi kendilerinin getirmesi yaklaşımı daha az popüler.
  • Gençlerin büyük çoğunluğu kendini sırasıyla Atatürkçü, milliyetçi ve muhafazakar olarak tanımlıyor.
  • LGBTİ+ haklarına ve göçmenlere gençlerin genelde mesafeli olduğu görülüyor.
  • Gençler, kadınların siyasete katılımının önündeki engelleri ataerkil toplum yapısı ve kadınlara az imkan verilmesi olarak görüyor.
  • Türkiye’deki gençlerin önemli bir kısmı yeni anayasa çalışmalarında özgürlüklerin güvenlik adına kısıtlanmaması gerektiğini düşünüyor.
  • Gençler, siyasi partilerin gençlik üzerine olan söylemlerini çoğunusamimi bulmuyor; hiçbir siyasi parti bu konuda gençler için öne çıkmıyor.
  • Ekonomik sorunlar, Türkiye’deki gençlerin en büyük sorunları arasında; bu da gençlerin sosyal hayatlarını, birikim yapma kapasitelerini, psikolojik sağlıklarını ve eğitimlerini etkiliyor.
  • Gençler, genç intiharlarının en temel sebebi olarak ekonomik sorunları görüyor.
  • Genç işsizliğinin çözümü için gençler eğitimlerin artırılması ve iş kurma teşviklerini öneriyorlar.
  • NEET gençlerin çoğunluğunu genç kadınlar oluşturuyor, ancak politik tercihlerinde diğer gençlik gruplarından farklılık göstermiyorlar.

        Raporu incelemek için tıklayın.

* Bu araştırma, İsveç Büyükelçiliği desteğiyle yapılmıştır. İçerik tamamıyla Gençlik Örgütleri Forumu Derneği’nin (GoFor) sorumluluğu altındadır ve İsveç Büyükelçiliği’nin resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Kaynak: https://go-for.org/genclerin-politik-tercihleri-arastirmasi-2024-raporu-yayinda/