Meclis Başkanı Kurtulmuş Pakistan Cumhurbaşkanı ile görüştü Meclis Başkanı Kurtulmuş Pakistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısının ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın olası halefinin kaderi belirsizliğini koruyor .

4 Ekim 2024 Cuma sabahı erken saatlerde, IDF, Beyrut'un Dahiye mahallesinde hedefli bir saldırı gerçekleştirdiğini doğruladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan’ın güneyindeki Salah Ghandour Hastanesi’ne bitişik bir camide bulunan "Hizbullah komuta merkezine" gece düzenlediği saldırıyı doğruladı. Haşim Safiyuddin'in saldırıda öldürüldüğü iddia edildi.

Kan Haber Ajansı'nın haberine göre, Nasrallah'ın durumuna benzer şekilde, yeraltı kompleksindeki hiç kimsenin, orada bulunan üst düzey Hizbullah yetkilileri de dahil olmak üzere, canlı olarak dışarı çıkmasının mümkün olmadığı değerlendiriliyor.

Suudi haber kuruluşu Al-Hadath daha önce Safieddine'in cumartesi sabahı öldüğünü bildirmişti. Kuruluş, İsrail'in ortadan kaldırmayı doğruladığını iddia etti, ancak The Jerusalem Post henüz Suudi raporunu doğrulayamadı.

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Cumartesi günü  açıklamada, Hizbullah'ın saldırıdan bu yana Safieddine ile temasını kaybettiğini söyledi. Daha önce bir İsrailli yetkili, din adamının saldırının hedefi olduğunu söylemişti ancak öldürülüp öldürülmediği belirsiz.

HİZBULLAH İDDİAYI YALANLIYOR

İsrail'in geçen Perşembe Beyrut'ta bir yer altı sığınağı vurması sonrası Hasan Nasrallah'ın halefi olarak görülen Haşim Safiyuddin'e ulaşılamadığı iddiasını Hizbullah yalanladı.

Hizbullah'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bazı medya kuruluşları, güney banliyölerine yapılan acımasız baskınların ardından Hizbullah yetkililerinin akıbetiyle ilgili olarak Hizbullah kaynaklarına atfedilen haberler yayınlamaktadır. Bunlardan sonuncusu, haberlerini üst düzey Hizbullah kaynaklarına dayandıran Fransız medyasıdır. Hizbullah'ta hiçbir kaynağınızın olmadığını ve tutumunuzun Hizbullah medya ilişkileri tarafından yayınlanan resmi bir açıklamada yer aldığını yinelemek isteriz.

Öte yandan, Hizbullah’ın, saldırıdan bu yana Nasrallah’ın görevini devralacağı öngörülen Haşim Safiyuddin'in durumu ile hiçbir resmi açıklamada bulunmaması dikkati çekti.

Haşim Safiyuddin, Nasrallah'ın anne tarafından kuzenidir - ikisi 1980'lerin başında İran'da birlikte eğitim gördüler. Tıpkı Nasrallah gibi Safieddine de İsrail ve Batı'nın sıkı bir eleştirmenidir ve İran liderliğiyle derin ittifakları vardır.

Safiyuddin, Hizbullah'ın yürütme kurulunun başkanı olarak görev yaptı ve selefinin ölümüne kadar örgütün en yüksek rütbeli koltuğuna en olası mirasçılardan biri olarak görülüyordu. Grup henüz Nasrallah'ın halefini açıklamadı.

Yürütme kurulu, örgütün karar alma organı olan Şura Konseyi'ni oluşturan beş organdan biridir. Yürütme kurulu, Safieddine'in üyesi olduğu grubun askeri organı olan Cihat Konseyi'nin aksine, siyasi meseleleri denetler.

Haşim Safiyuddin, daha önce Hizbullah ile İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve özellikle 2020'de Bağdat havaalanında ABD hava saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani arasındaki "güçlü ilişkiden" bahsetmişti. Safieddine'nin oğlu, Süleymani'nin kızıyla evli.

ENGLISH NEWS

The fate of a possible successor to Hezbollah leader Hassan Nasrallah is unclear following an Israeli airstrike on Beirut.

Hezbollah has lost contact with Safieddine since the strike, a Lebanese security source told media  on Saturday. An Israeli official previously told media that the cleric was the target of the attack, but it is unclear if he was killed.

Safieddine is a maternal cousin of Nasrallah – the two studied in Iran together in the early 1980s. Just like Nasrallah, Safieddine is a staunch critic of Israel and the West, with deep alliances with the Iranian leadership.

Safieddine served as head of Hezbollah’s executive council and, until his predecessor’s death, was seen as one of the most likely heirs to the organization’s highest-ranking seat. The group has yet to name a successor to Nasrallah.

The executive council is one of five bodies that make up the Shura Council, which is the organization’s decision-making body. The executive council oversees political matters, as opposed to the Jihad Council which is the group’s military body, which Safieddine is a member of.

Safieddine has previously spoken of the “strong relationship” between Hezbollah and Iran’s Revolutionary Guard Corps (IRGC), and especially Iranian general Qasem Soleimani, who was killed in US airstrike at Baghdad airport in 2020. Safieddine’s son is married to Soleimani’s daughter.

Hizbullah'ın ikinci adamı Safiyuddin'den haber alınamıyor

Editör: Cüneyt Diler