Danıştay 10. Dairesi, Coca-Cola’nın içerisinde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunup bulunmadığının tespit edilmesi ve bu ürünlerin bileşiminde kullanılmaması talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre; Daire, Cola’nın içerisinde bulunan katkı maddelerinin sağlığa zararlı olup olmadığının tespit edilmesi için bilirkişi araştırılması yaptırılmasını istedi.

Çocuk eğitimi ve sağlığı konusunda çalışmalar yaptığını söyleyen Ethem Öztürk adlı vatandaş, 2014’te Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak Coca-Cola’nın sağlığa zararlı olup olmadığının belirlenmesini istedi. Üründe gösterilmeyen veya eksik gösterilen bileşenlerin açıkça yazılmasını talep eden Öztürk, bileşiminde kimyasal, kanserojen ve sağlığa zararlı maddeler bulunan ürünlerin tespit edilmesi ve bunların bileşimde kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

Öztürk ayrıca, çocukları etkileme potansiyeli bulunduğu gerekçesiyle bu ürünlere ilişkin her türlü reklam veya satış ve pazarlama yönteminin yasaklanmasını talep etti.

BAKANLIK VE MAHKEME RET KARARI VERMİŞTİ...
Bakanlık bu talepleri reddetti. Öztürk, bunun üzerine avukatı aracılığıyla bakanlığın ret işleminin iptali istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İdare mahkemesi, açılan davayı 2015 yılında reddetti.

Mahkeme gerekçesinde, dava konusu maddelerin Türk Gıda Kodeksi mevzuatında yer alan ve risk/güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kullanım koşulları belirlenmiş maddeler olduğu savunarak, Coca-Cola’nın TGK-Alkolsüz İçecekler Tebliği kapsamında olduğunu, kanun gereğince güvenilir olmayan gıdanın piyasaya arz edilmesinin mümkün olmadığı, mevzuat hükümleri ile tespit edilerek piyasaya sürülen ürün için “sağlığa zararlıdır” ibaresinin konulamayacağını kaydetti.

Kararda, Cola’nın içindeki maddelerin yönetmelikte tanımlanan aroma vericilerin risk değerlendirmesinin yapıldığı ve gıdalarda kullanımına izin verilmiş maddeler olduğu savunuldu. Ayrıca bu ürünlerin reklamının yasaklanması konusunda bakanlığın yetkisinin olmadığı iddia edildi.

DANIŞTAY 10. DAİRE; "COCA COLA'NIN İÇERİĞİ ARAŞTIRILSIN" DEDİ
Ret kararı bu kez Danıştay’a taşındı. Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul ederek, idare mahkemesinin kararının bozulmasına karar verdi. Kararın gerekçesinde, dava konusu uyuşmazlığın Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker, fosforik asit, karamel/4-metilimidizol, kafein, aspartam ve bisfenol-A gibi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından zararlı olup olmadığının belirlenmesi hususunda toplandığına işaret edildi.

Yerel mahkemenin bu hususa ilişkin herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadan davayı reddettiğine dikkat çekilen kararda, “Bu hususun çözme kavuşturulması özel ve teknik bilgi gerektirdiğinden bilirkişi incelemesi yaptırılması gerekmektedir” denildi. Danıştay, şu sonuca vardı:

“Bu nedenle, bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde yukarıda sayılan katkı maddelerin bulunup bulunmadığı, anılan maddelerin tespiti halinde mevzuatta kullanımına izin verilip verilmediği ile kullanım miktarlarının Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygun olup olmadığı ortaya konularak dava konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin yapılması gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verilen davanın reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.”

Öte yandan kararda, yeniden yapılacak yargılamanın Coca-Cola İçecek A.Ş’nin menfaatini etkileyeceği, bu nedenle davanın bu şirkete de bildirilmesi istendi. Danıştay, kararında mevzuatın Tarım Bakanlığı’na yüklediği görevlerin de altını çizdi:

“Anılan mevzuat hükümlerinden, güvenilir olmayan gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemenin piyasaya arz edilemeyeceği, insan sağlığı için tehlike oluşturan ve tüketime uygun olmayan gıdanın, güvenilir olmayan gıda kabul edileceği, bununla birlikte davalı idarenin gıda maddelerinin insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesinde tüketicinin sağlığı üzerindeki ani ve uzun vadede oluşturabileceği muhtemel etkilerin tespit edilmesi ve elde edilecek veriler ışığında gerekli önlemlerin alınması konusunda görevli ve yetkili olduğu anlaşılmaktadır.”

BU AŞAMADAN SONRA NE OLACAK?
Danıştay’ın bu kararının ardından yerel mahkemenin önünde iki yol var. Mahkeme, kararında direnirse dosya Danıştay Hukuk Genel Kurulu’na gidecek. Ancak yerel mahkeme, karara uyarsa dava kapsamında Coca-Cola’nın içeriğine ilişkin bilirkişi görevlendirilecek. Bilirkişinin hazırlayacağı rapor mahkemeye sunulacak. Mahkeme, rapordaki tespitlere göre davayı esastan karara bağlayacak.

ARŞİVİMİZDEN BAZI KAYITLARI AÇALIM

İşte Coca Cola'dan alınan numuneden alkol çıktığının belgesi

Coca Cola'da alkol var

FRANSA’nın en çok satan tüketici dergilerinden ‘60 Millions de consommateurs’ tarafından yapılan içecek araştırması dün Avrupa’da gündeme oturdu. Dergi, başta Coca Cola ve Pepsi tarafından üretilenler olmak üzere piyasadaki 19 farklı markaya ait meşrubat ürününü rastgele satın alarak laboratuvarda test etti. Test sonuçları derginin Temmuz-Ağustos sayısında ‘İçtiğiniz ürünlerin içinde neler olduğunu biliyor musunuz?’ başlığıyla kapaktan duyuruldu. Testin en çarpıcı sonucu ise 19 markanın 10’unda çok düşük miktarda da olsa alkole rastlanması oldu.

Kaynak Link: https://gidadedektifi.com/2019/05/24/coca-cola-orijinal-tat/ )

MEYVELER SUÇLANDI

AYM’nin Can Atalay Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı AYM’nin Can Atalay Kararı Resmi Gazete'de Yayımlandı

Coca Cola Fransa’da direktör olarak çalışan Michael Pepin, “Bazı meyve özleri alkol kalıntıları taşıyabiliyor. Araştırmada çıkan alkol Coca Cola’nın yapım sürecinde ortaya çıkıyor olabilir” dedi. Coca Cola’nın internet sitesinde ise Paris Camisi tarafından kendilerine ürünün Müslümanlarca tüketiminin uygun olduğuna ilişkin izin verildiği, tüm ülkelerde ürünlerinin alkolsüz içecek statüsünde kabul edildiği vurgulandı. Pepsi sözcüsü de, “Kolanın üretimi sırasında kullanılan ürünlerden kaynaklanan çok az miktarda alkol bazı içeceklerimizde yer alıyor olabilir. Ancak Pepsi’nin özel kola formülünde alkol yer almamaktadır” ifadesini kullandı. Nitekim araştırmada içeceklerde çıkan alkol miktarının litrede 10 miligramın altında olduğu, yani binde 1 oranında tespit edildiği belirtildi. Fransa’da yüzde 1.2’nin üzerinde alkol içeren ürünler ‘alkollü içecek’ olarak değerlendiriliyor.

İŞTE ARAŞTIRMANIN ÇARPICI SONUÇLARI

- Araştırmaya konu olan kola ürünlerinden Coca Cola Klasik, Coca Cola Light, Coca Cola Zero, Pepsi Klasik, Pepsi Max, Dia Kola ürünlerinde çok az miktarda da olsa alkol çıktı.

Litrede 25 küp şeker

- Pepsi ve Coca Cola’da yer alan bazı bitki özlerinde alerjik hidorkarbonlar bulunduğu tespit edildi.

- Kolaların renklendirilmesi için kullanılan ve ABD’de potansiyel kanserojen olduğu gerekçesiyle kullanımına kısıtlama getirilen E 150c ve E 150d (karamel) kimyasal maddelerinin Avrupa’daki ürünlerde sınırlama olmaksızın kullanılmaya devam edildiği ortaya çıktı.

- Tüm içeceklerde en yoğun olarak tespit edilen madde beklendiği gibi şeker. Hemen hemen tüm ürünlerin litresinde 100 grama yakın şeker bulundu. Coca Cola’nın litresinde 108 gram şeker tespit edilirken Pepsi’de ise 103 gram şeker bulundu. Bir küp şekerin 4 gram olduğu düşünülürse, bu 1 litre kolada 25 küp şekerden fazla şeker bulunduğu anlamına geliyor.

- Coca Cola’daki kafein oranı Pepsi’ye oranla daha düşük çıktı. Coca Cola’nın litresinde 91 miligram kafein bulunurken, Pepsi’de ise bu rakam 101 miligram olarak tespit edildi. https://www.turkiyehaberajansi.com/colada-alkol-soku/64842/ )

1886'da John S. Pemberton Kola Orijinal Tarifi

Dr. John S Pemberton tarafından tasarlanan orijinal 1886 Coca-Cola formülü uzun zamandır spekülasyonların kaynağı oldu. Coca-Cola Şirketi tarifi sıkı korunan bir sır olarak sakladığını söylüyor. Formülün orijinali Atlanta'daki merkezinde Bulunan World of Coca-Cola Müzesi'ndeki bir kasada kilitli.

2011'de, NPR'nin This American Life radyo programı orijinal tarif olduğunu bildirdiği bir formül yayınladı.

Editör: Haber Merkezi