49 gündür Bakırköy Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gazeteci Sedef Kabaş’ın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 2 yıl 4 ay ceza alan Kabaş’ın tahliyesine karar verildi.

'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla tutuklu bulunan gazeteci Sedef Kabaş'ın duruşması, İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE 1 kanalında 14 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan "Demokrasi Arenası" isimli programdaki ifadeleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla 22 Ocak 2022 tarihinde tutuklanmış, Kabaş hakkındaki iddianame 11 Şubat’ta hazırlanmıştı.

Kabaş, söz konusu yayında, "Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur" ifadelerini kullanmıştı.

İddianamede Kabaş’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 5 ay 15 günden 8 yıl 2 aya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelik sözleri nedeniyle ise "Kamu görevlisine hakaret" suçlamasıyla 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya olmak üzere toplam 3 yıl 9,5 aydan 12 yıl 10 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Sedef Kabaş hakkında hazırlanan iddianamede "Cumhurbaşkanına hakaret" ve iki bakana karşı "Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçlarından toplam 12 yıl 10 aya kadar hapsi istenmişti. 22 Ocak'tan beri tutuklu bulunan Kabaş'ın duruşması İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

“Mevcut iktidarın bana ve bize yaşattıklarına rağmen gerçekleri söylemeye devam edeceğim” diyerek savunmasına başlayan Kabaş, “Yurtdışında aldığım eğitimlerden sonra kendi isteğiyle yurda dönmüş bir gazeteciyim. Hakkımda açılmış tek bir dava yok. Gazeteci olmak dışında bir eğitmen olarak öğrenciler yetiştirdim. Konferanslar vermiş, danışmanlık yapmış biriyim. Geçtiğimiz yıllarda başka bir konuşmam AKP'liler tarafından montajlanarak yayınlanmıştır. Konuşmamın içeriği kasıtlı bir şekilde çarpıtılmış ve kamuoyuna izletilmiştir. Goebbels yöntemlerini eleştirdiğim konuşmam, Goebbels yöntemleriyle hedef gösterilmiştir” dedi.

“UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPSAYDIM RAHAT RAHAT DOLAŞACAKTIM”

“Merak ediyorum acaba hukuk karşısında hakkımı aramam bu husumetin sebebi midir?” diye soran Kabaş, şöyle devam etti: “Bu kişiler şimdi de atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben bugün IŞİD üyesi olup, emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım. Uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım. Öcalan ile görüşüp mektubunu okusaydım görüşleri referans alınan bir akademisyen olacaktım. Fethullah Gülen ile fotoğraf çektirseydim gözde bir bakan olacaktım. Otele çöküp, devlet ihalelerine çöküp millete ana avrat küfretseydim suçlu olmayacaktım.”

“CUMHURBAŞKANINA HAKARET ETMEDİM, ETMEM”

Kabaş, savunmasında AİHM'in ifade özgürlüğü ile ilgili kararlarını örnek verirken “Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam. İktidarı gerekirse en ağır şekilde eleştiririm ve takdir edersiniz ki bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır ve bir gazetecinin görevidir” diye konuştu.

Kabaş ifadesinde şunları söyledi:

“Malum atasözünü kendimce yumuşatarak örnek verdim. Hakaret kastım olsa sözün orjinalini kullanırdım. Takvim gazetesi manşetten beni açıkça hedef göstererek ilk kurşun atıldı. Polisler gözaltına aldı ama çağırsalardı giderdim.”

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI TALEP ETTİ

Savcı, mütaalasında hem ‘Cumhurbaşkanına hakaret' hem de ‘Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarından tutukluluğun devam etmesini talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun avukatları da Kabaş'ın en üst sınırdan cezalandırılmalarını istedi.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Mahkeme, Kabaş'a 2 yıl 4 ay hapis cezası vererek tahliyesine karar verdi.

İŞTE SEDEF KABAŞ TAHLİYE KARARI

12 YIL 10 AY HAPİS CEZASI İSTENİYORDU

Sedef Kabaş hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret' ve iki bakana karşı ‘Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlarından toplam 12 yıl 10 aya kadar hapis cezası isteniyordu.

Kabaş, 22 Ocak’ta tutuklanmıştı. Savcı, Kabaş'ın televizyon kanalında kullandığı bir atasözü nedeniyle Cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığının zedelendiğini savundu. İddianamede ayrıca Kabaş'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'na da hakaret ettiği iddia edildi.

Editör: Haber Merkezi