Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik tesislerinde meydana gelen toprak kayması sonrasında, göçük altında kalan 9 işçinin arama kurtarma operasyonu devam ederken, Anagold'un taşeron şirketi Çi..ay, işçilere vardiyaya gelmeleri konusunda çağrıda bulundu.
AFAD, TSK arama kurtarma JAK, PAK ve madencilerden oluşan 339'u arama kurtarma personeli, diğer görevlilerle beraber 1800 civarında kişi bölgede çalışmalarını sürdürürken Anagold Madencilğin taşeron firması Çi..ay işçilerini akşam vardiyası için işe çağırdı.
Şirketten işçilerin telefonlarına öğle saatlerinde, "Arkadaşlar normal vardıya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin" mesajı gönderildi.
KAPİTALİST MANTIK KATLİAMA DEVAM EDECEK
Çöpler Altın Madeni’ndeki faciadan bu yana 22 farklı maden projesi için başvuruda bulunuldu. İktidar, bunlardan 11’ine onay verdi.
İliç’teki altımn madenindeki göçük sonrası dokuz işçiyi arama çalışmaları devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 22 farklı maden projesinden 11’ine onay verdi.
Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre bu onaylarla birlikte orman, tarım ve mera alanlarını kapsayan 135.48 hektarlık yani 190 futbol sahası büyüklüğündeki alan madene kurban edildi.
İŞÇİLERİN CESETLERİ TOPRAKTAN ÇIKMADAN ONAY ALAN KAMU VE ÖZEL MADEN OCAKLARI
1- Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün Osmaniye Düziçi’ndeki 24.90 hektarlık orman alandaki konglomera ocağı.
2 - Uluhan Mermer Madencilik’in Mersin Mut’taki 18.77 hektarlık orman ve tarım alanındaki mermer ocağı projesi.
3 - Altınsoy Madencilik’in Bursa Orhaneli’ndeki 10 bin metrekarelik alanda mermer ocağı işletmesi.
4 - Knauf İnşaat’ın Kırıkkale Çelebi’deki 22.67 hektarlık çayır ve mera arazisinde işlettiği kalsit ocağı.
5 - Can-Mert Madencilik’in Kocaeli Karamürsel’deki devlet ormanına isabet eden 12.40 hektarlık alanda etkili olacak kalker ocağı projesi.
6 - İlan Madencilik, Konya Akören’deki 23 hektarlık orman arazisinde işletmek istediği mermer ocağı projesi.
7 - Devlet Su İşleri 3’üncü Bölge Müdürlüğü, Kütahya Emet’deki orman toprağı ve orman arazisini etkileyecek olan 19.55 hektarlık alandaki kil, kalker ve andezit ocağı projesi.
8 - Bonusbonus Planet Elektronik’in Manisa’nın Soma ilçesindeki 6 bin 989 metrekarelik orman alanında maden arama çalışması.
9 - Astaş İnşaat’ın, Rize Pazar’daki 24.90 hektarlık orman alanı bazalt ocağı.
10 - Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Düzce Merkez’deki 9.19 hektarlık tarım ve orman alanında bazalt ocağı işletmesi.
11 - Plamiks Madencilik’in, Düzce Akçakoca’daki tapulu arazide kırma eleme tesisi.
Öte yandan İstanbul Üniversitesi ön inceleme raporunu açıkladı
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Erzincan'daki toprak kaymasına ilişkin ön inceleme raporu yayınladı. "2021 yılı uydu görüntüleri dikkate alınarak yapılan ilk incelemelere göre, ocak içerisinde 14 adet basamaktan oluşan bir liç yığınının olduğu ve basamak yüksekliğinin 8 metre olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 112 metrelik bir yığın yüksekliğine ulaşıldığının anlaşıldığı belirtilen raporda, "Bu da akmanın gerçekleştiği alanda çıkarılan ve liç işlemine tabi tutulan malzemenin yaklaşık 177 bin metrekarelik bir alanı etkilediği ve yaklaşık 20 milyon 160 bin metreküp hacimlik bir kütlenin kayarak ve akarak yaşanan sorunun meydana geldiğini göstermektedir" denildi.
İşte Grafiklerle Desteklen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesinin Raporu