Kripto para borsaThodex'in sahibi Faruk Fatih Özer'in, Arnavutluk'tan Türkiye'ye iadesine dair dava görüldü. Arnavutluk mahkemesi, Özer’in Türkiye’ye iadesine karar verdi.

Kırmızı bültenle aranan Özer, 30 Ağustos'ta Arnavutluk'ta yakalanmıştı. Elbasan Asliye Mahkemesi, 2 Eylül'de Özer hakkında tutukluluğun devamına karar vermiş, karar, 14 Eylül'de Özer'in avukatlarınca temyize götürülmüştü. Dıraç Temyiz Mahkemesi ise 20 Eylül'de Özer'in tutukluluk kararını onaylamıştı.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arnavutluk'taki mahkeme sürecinin ardından Özer'in Türkiye'ye iade edileceğini açıklamıştı.

2 bin 27 müştekinin bulunduğu davanın avukatlarından biri olan Oğuz Evren Kılıç. Faruk Fatih Özer’le ilgili ilk şikayetin kendisine yapıldığını söyleyen Kılıç, yargılamanın asıl gelecek duruşmayla başlayacağını ve mağdurların sorularını yanıtlayacak bir muhatabın davaya katılacağını dile söyledi.

Avukat Kılıç, ‘‘Aslında hadise müvekkilimin de aralarında yer aldığı birçok Thodex kullanıcısının 20 Nisan günü sabahleyin Thodex’in internet sitesine ulaşamamasıyla birlikte başladı. Müvekkil bana ulaşınca suç duyurusunda bulunmaya gittik. Savcıya ifade verdikten sonra kendisine siber suçlardan bir arkadaşın yardımcı olması halinde Özer’in yurtdışına çıkıp çıkmadığını anlayabileceğimizi söyledim ve bu sayede İstanbul Havalimanı’ndan bir gün önce çıktığını gösteren görüntülere ulaşıldı. Ben olayın ardından bir gazeteciye verdiğim röportajda ‘borsada 2 milyar dolara yakın bir para dönüyor’ dedim. Bu ‘Özer, 2 milyar dolara dolandırdı’ diye yansıdı. Halbuki yargılama aşamasında ortaya çıkan meblağ, kayıp para 150 ila 180 milyon dolar arasında. Şu an dosyada 2 bin 27 şikayetçi var. Ama bu sayının daha da artması bekleniyor’’ dedi.

Türkiye’deki kripto para borsası beklentilerin üzerinde büyüdü. Geçen Mayıs ayında yayınlanan bir araştırmaya göre ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Çin’den sonra dünyanın en büyük kripto yatırımcı karını elde eden ülke Türkiye.,Fransa ve Rusya gibi devlerin üzerinde yer alan Türkiye, kripto para yatırımcı karlılığında dünyanın en büyük altıncı ülkesi.

Avukat Oğuz Evren Kılıç, ‘‘Türkiye kripto parada dünyanın lider ülkelerinden biri. 10 lira ile 10 milyon lira arasında kripto para yatırımcılığı yapan en az 10 milyon insan olduğu tahmin ediliyor. Thodex, Türkiye piyasasında yüzde 10’un altında bir büyüklüğe sahipti. İlk şok geçtikten sonra kripto para yatırımcıları işlerine devam ettiler. Ancak ben Fatih Faruk Özer’in gelmesinden sonra bu yargılamanın çok hızlı biteceğini düşünmüyorum. Çünkü çok teknik süreçlerden geçiyoruz. Mağdurların her biri için ayrı ayrı incelemeler yapılacak. Bilirkişi incelemeleri de uzun sürecek. Bir de bu sürecin yüksek yargı boyutları var ve yargılamanın en az üç yıl süreceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

Faruk Fatih Özer’in Thodex kripto para uygulaması üzerinden müşterileri dolandırıp Arnavutluk’a kaçması üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan 268 sayfalık iddianamede Faruk Fatih Özer ile ağabeyi Güven Özer ve Abla Serap Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi sanık, 2027 kişi ise müşteki sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, Koineks Teknoloji A.Ş. (Thodex) bünyesinde işlenen suçlardan toplam 356 milyon TL değerinde zarar oluştuğu kaydediliyor.

İddianamede 21 sanığın 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme', 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından toplamda 12 bin 164 yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

İddianamede yer verilen MASAK raporunda, Thodex platformunun müştekilerin iş ve işlemler nedeniyle hileli davranışlarla aldatıldığı kaydedildi. Thodex platformu kullanıcısı sözleşmesinde müşterilerine kripto varlık alım satımı ve TL ile kripto varlık alımı satımı ve kripto varlık saklama hizmeti vadettiğine yer verilen raporda, şirketin müşterilerine gerçekte var olmayan sistemde kaydı olarak oluşturulan varlıkları sattığı vurgulandı.

İddianamede, platform tarafından fiyatların müşteriler arasında arz ve talep ilişkine dayalı olarak belirlendiği aktarılarak, "Yöneticiler tarafından oluşturulan ve gerçekte var olmayan varlıklar ile sistemde yer alan yazılımlar aracılığıyla alım satım işlemleri yapıldığı, platform tarafından yapılan alım satım işlemlerinin bulunduğu ve bunun müşterilere bildirilmediği, platform tarafından müşterilere ait varlıkların platform dışına çıkartıldığının müşterilere bildirilmediği anlaşılmıştır" bilgisine yer verildi.Müşterilerin ise bunu bilebilecek durumda olmadığına işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Bakiye bilgisine ulaşılan 2 bin 32 müştekiye ait toplam varlık değerinin TL cinsinden değerinin 257 milyon 862 bin 432 lira olduğu, ayrıca müşteki sıfatı bulunmayan ancak bakiye değeri bulunan çok sayıda müşteri olduğu, şüpheliler tarafından sistemde oluşturulan 913 milyon 881 bin 432 TL varlık değerinin 356 milyon 980 bin 554 lirasının çekildiği, bu çekilen varlığın 136 milyon 719 bin 289 lira tutarının bankacılık kanalıyla TL olarak çekildiği, kalan 220 milyon 261 bin 265 TL tutarındaki kripto varlık değerinin kripto varlık olarak şüpheliler lehine çekildiği belirlenmiştir."

Ayrıca şüphelilerin tek tek şirket içindeki pozisyonlarının anlatıldığı MASAK raporunda, şüphelilerin alınan ifadelerinin neredeyse tamamında, yaptıkları işlemleri firari şüpheli Faruk Fatih Özer'den aldıkları talimatlarla yaptıklarını söyledikleri ifade edildi.

Söz konusu raporda, şüpheli Faruk Fatih Özer'in hakimiyeti altındaki 3 ayrı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira karşılığı kripto varlık transfer edildiği belirtilerek, bu transferlerin önemli bir kısmının Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih Özer ve Zuhal Özer'in ticari merkezi Malta'da bulunan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcısı nezdinde yer alan kripto varlık cüzdanlarına transfer edildiği aktarıldı.

HABER MERKEZLERİNE DÜŞEN VAHİM MİLLİ PİYANGO ÇEKİLİŞİ İDDİASI GÖZDEN KAÇMAMALI

31 Aralık 2019 Milli Piyango Yılbaşı Çekilişinde arka sırada oturan şahsın Thodex Kripto Para Borsası CEO'su Faruk Fatih ÖZER olduğuna dair  resim ve video görüntüleri bazı basın organlarına servis edildi.Şaibe ile anılan bu çekilişte Thodex Kripto Para Borsası CEO'su Faruk Fatih ÖZER'in çekiliş alanına çok yakın oturması manidar olarak algılandı.Vatandaş çekilişin formalite icadı yapılmış gibi gösterilip; ikramiyelerin belli kişi ve guruplara yönlendirildiği endişesini taşıyor.

Thodex Nedir?
Bitcoin ya da diğer kripto paraların alınıp satılabildiği çevrim içi bir kripto para borsası olan Thodex, Faruk Fatih Özer tarafından 2017 yılında kuruldu. Thodex, Türkiye’nin ilk global lisanslı kripto para borsası olarak tanınıyordu. Mine Tugay, Özge Ulusoy, Deren Talu, Ebru Şallı, Burcu Esmersoy ve daha birçok ünlü ismin reklam filmlerinde yer aldığı Thodex, kullanıcılarına lüks otomobil hediye etmesi ile gündeme gelmişti. 6 kıta ve 120’den fazla ülkede hizmet veren Thodex, Kasım 2020 itibarıyla kullanıcı başına ayda 177 işlem ortalaması ile toplamda 25 milyar Türk lirası hacme ulaşmıştı. Dünyadaki tüm kripto para ve kripto para borsalarının değerlendirildiği platform olan Coinmarketcap'ta Ocak 2020 itibarıyla günlük 698 milyon TL hacmiyle genel değerlendirmede globalde 53. Türkiye'de ise 2. sırada yer alıyordu.

 Thodex Olayı ve Süreci

20 Nisan 2021
Thodex, Twitter’dan yaptığı açıklamada sitenin 6 saatlik bakım için kapatıldığını duyurdu.

21 Nisan 2021
Şirkete gelen ortaklık tekliflerinin olumlu değerlendirildiği ve devir sürecinin tamamlanması için 4-5 günlük bakım çalışmasına girileceği açıklandı. Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, sosyal medya hesaplarını kapattı.

22 Nisan 2021
Özer’in 2 milyar dolarla yurt dışına çıktığı belirtildi.  

23 Nisan 2021
Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto para dolandırıcılığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 62 kişi gözaltına alındı. Arnavutluk’a kaçtığı belirtilen Özer hakkında kırmızı bülten çıkarıldığı bildirildi. Ayrıca şirket ve Özer’e ait banka hesaplarına tedbir konuldu.

29 Nisan 2021
Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in kardeşleri Güven Özer ve Serap Özer’in de aralarına olduğu 6 şüpheli tutuklandı.

6 Mayıs 2021
Emniyet Genel Müdürlüğü yurt dışında arama çalışmaları devam eden Özer’le ilgili 5'er kişilik iki ekibin de destek verdiğini bildirdi.

7 Mayıs 2021
Arnavutluk’tan çıkış yapmadığı tespit edilen Özer’in, rüşvet karşılığı Arnavutluk’taki eski yerel yöneticiler ve mafya tarafından saklandığı öğrenildi.

9 Mayıs 2021
Thodex soruşturması kapsamında aranan, şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer'e Arnavutluk'ta yardım eden kişinin yakalandığı
 bildirildi.

10 Mayıs 2021
Thodex şirketinden kripto para satın alarak mağdur olduğunu belirten bir kişinin, zararının giderilmesi için açtığı alacak davası ilk kez bir mahkeme tarafından kabul 
edildi.

11 Mayıs 2021
Faruk Fatih Özer’in yakalanmasında sivil destek de alınması için Arnavutluk emniyet güçleri Özer’i ihbar edene ya da Özer ile ilgili kayda değer bir bilgi verene 50 bin Euro para ödülü verileceğini açıkladı.

Bakanlık 1 Mart’ta: “Kripto paralarla ilgili kaygıları paylaşıyoruz” demişti
Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Mart tarihinde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz. Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede bakan yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla iş birliği halinde çalışmalar yürütülmektedir.” ifadeleri kullanılmıştı.

1 Mayıs’ta yeni düzenleme geldi: MASAK denetleyecek
Kripto para piyasasına yönelik yeni bir düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla "kripto varlık hizmet sağlayıcıları", suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler yönetmeliğine dahil edildi. Karara göre kripto para platformları, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için alınan önlemlerden yükümlü olacak. Aynı kararla, faizsiz konut sisteminde faaliyet gösteren tasarruf finansman şirketleri de bu önlemlerin yükümlüsü oldu. Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi açısından bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim şirketleri, milli piyango idaresi, spor kulüpleri ve noterler ile aynı yükümlülükler altına girdi. Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, belli bir tutarın üstündeki her işlem sırasında ayrıntılı kimlik tespiti yapacak.

Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, tutar gözetmeksizin şüpheli işlemleri hazine ve Maliye Bakanlığı'na bildirecek. Kamu kurumlarının istediği tüm belgeleri vermek zorunda olacak. Bu şirketler, yükümlülükleri çerçevesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) denetimi kapsamına da girdi.

“Thodex 2019 yılında şikayet edilmiş, savcılık dikkate almamış”
Konuyla ilgili bir habere göre, 9 Temmuz 2019’da Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na Thodex ile ilgili şikayette bulunuldu. Şikayet dilekçelerinin de yer aldığı haberde şu ifadeler kullanıldı: “Thodex mağduru, koinlerinin başka hesaba geçirilmesinin ardından 9 Temmuz 2019’da Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Savcılık, aradan geçen iki yıla rağmen hiçbir şekilde şikayete dair adım atmazken, 2019’da Koineks, 2020'de Thodex olan şirketin sahibi Fatih Özer, binlerce kişinin yaklaşık 2 milyar dolarını alarak kayıplara karıştı.”

Thodex’i kuran firma hiç vergi ödemedi
Kripto para borsası Thodex'in kurucusu olan Koineks adlı şirketin hiç vergi ödemediği öğrenildi. İşlem hacmi bakımından kripto para borsaları arasında Türkiye'de ilk 5'e girerken vergi beyannamesine göre çatı şirketi Koineks bugüne kadar hiç kâr edemedi. Zarar beyan ettiği için 2018 ve 2019 yıllarında vergi ödemedi. 2020 beyannamesini ise henüz yapmamıştı. 3 yılda 391 bini aşkın aktif kullanıcısı olan Thodex'in değeri, Arnavutluk’a kaçan kurucusu Faruk Fatih Özer'in açıklamalarına göre 40 milyon dolara ulaşmıştı.

Thodex kullanıcılarının yarısı Z kuşağı
Borsa İstanbul’un Veri Analizi Platformu verilerine göre 20 ile 34 yaş arasındaki borsa yatırımcılarının sayısı 2020’nin Ocak ayında 179 bin 624’tü. Bu sayı 2021’in Ocak ayında 639 bin 454’e yükseldi. Genç borsacıların sayısındaki bir yıllık artış oranı yüzde 255 oldu. Thodex’in geçen ay paylaştığı verilere göre, kullanıcıların yarıdan fazlasını 18-24 yaş aralığındaki ‘Z’ kuşağı oluşturuyor. Platformdaki yatırımcıların yüzde 26,5’i ise 25-34 yaş aralığında. Thodex’i kullanan her 100 yatırımcının 77’sini 34 yaş ve altındaki kişiler oluşturuyor.

Coinmarketcap’te varlık değeri 585 milyon dolar
Kripto borsalarda bulunan varlıkların toplam değerinin dolar karşılığını gösteren ve bu alanda güvenilir kaynak olarak gösterilen Coinmarketcap’ta Thodex’le ilgili yer alan bilgilere göre, Thodex borsasındaki işlem hacmi 585 milyon 513 bin 644 dolardı. Yaşanan son gelişmeler üzerine Thodex’le ilgili bilgilendirmesini güncelleyen Coinmarketcap, “Thodex'te para çekme işlemlerinin engellendiğine dair raporlar aldık.” uyarısını paylaşmaya başladı.

2021’de kripto para borsalarıyla ilgili şikayetler yüzde 912 arttı
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre nüfusa oranla en çok kripto para kullanan ülkeler arasında yüzde 16 ile dünyada 4’üncü, Avrupa’da ise ilk sırada yer alan Türkiye’de konuyla ilgili şikayet artışı zirve yaptı. Bu durum Şikayetvar verilerine de yansıdı. 2021 yılında kripto para ile ilgili tüketicilerin en çok sorun yaşadıkları konuları derleyen Şikayetvar'ın verilerine göre, Şubat 2021’de kripto parayla ilgili şikayetlerin artış oranı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 bin 616 olarak ölçüldü. Şikayetvar’a göre kripto paraların alım satımının gerçekleştirildiği borsalarla ilgili şikayetler ise son 1 yıl içinde yüzde 912 oranında artış gösterdi. Şikayetvar verilerine göre, kripto-sanal-dijital para borsasıyla ilgili 2018’de 2 bin 40, 2019’da 734, 2020’de 7 bin 425 şikayet geldi. Kripto paralarla ilgili 2020’de en çok şikayetin gerçekleştiği ay nisan olurken, 2021’in ikinci ve beşinci haftasında şikayetler sayıları zirve yaptı.

Siyasi Bağlantı İddiaları

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Saffet Sancaklı, oğlu Mert Sancaklı'nın MASAK'ın hesaplarını bloke ettiği Thodex şirketine ortak olmadığını açıkladı.  Mert Sancaklı'nın 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı belirtilen ve hakkında kırmızı bülten çıkarılan kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer'le "Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri Anonim Şirketi" ile ortak olduğu ortaya çıktı. Saffet Sancaklı, açıklamasında bu şirkete değinmedi.

Yurtdışına kaçan Thodex’in kurucusu Özer’in 28 Eylül 2020’de MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı ile İTO kayıtlarına göre amacı “Ödeme hizmeti verilmesi ve elektronik para ihracı” olan Hoppara isimli bir şirket kurduğu ortaya çıktı.

Sancaklı ve Özer’in Hoppara’daki yönetim kurulu üyeliklerinin 28 Eylül 2023’e kadar süreceği belirtildi. Thodex skandalının ardından sosyal medyasındaki fotoğraflarını silen Özer’in, MHP’li vekilin oğlu Mert Sancaklı ile birçok fotoğrafının olduğu kaydedildi.

Mert Sancaklı ve Fatih Özer’in, 28 Eylül 2020 tarihinde kurulan “Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri” adlı şirket, kripto paraların ticaretinin yapıldığı borsalara para göndermek için de kullanılan bir sanal cüzdan.

Editör: Haber Merkezi