Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Tahir Köse, HSYK’nın görevlerine son verdiği hakim ve savcıların verdiği kararların yok sayılması gerektiğini söyledi.




BU DURUM ORGANİZE ÖRGÜT SUÇUDUR,PARALEL HAKİM VE SAVCILARIN YARGILANIP CEZA ALMASINI GEREKTİRİR

HSYK 11.06.2015 tarihinde verdiği kararda 37 hâkim ve savcının 6.05.2012 tarihinde yapılan sınavda sahtekarlık yaptığına karar verdi. Kararda, 37 hâkim ve savcının, “Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı adaylığı yazılı yarışma sınavı”nda birlikte hareket ederek sınav sorularını ve cevaplarını sınavdan önce elde edip kullanmak suretiyle haksız ve hileli şekilde yazılı sınavı geçtiklerini belirtildi. HSYK 37 hâkim ve savcı ile ilgili olarak,  “Mesleğe alındıkları sırada Hâkimler Savcılar Kanununun 8’nci maddesinin(ı)bendinde yer alan yarışma sınavında başarı gösterme ve (j)bendinde yer alan hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak koşullarını taşımadıklarının sonradan anlaşılması karşısında haklarındaki mesleğe kabul kararının kaldırılması ve görevlerinin sona erdirilmesi” kararını verdi.
VERDİKLERİ KARARLAR NE OLACAK!
Bu karar sonrası, 2012 yılında göreve başlayan ve F tipi örgütle ilişkili oldukları da iddia edilen bu hâkim ve savcıların verdikleri kararların ne olacağı tartışılmaya başlandı. Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Tahir Köse ortada tam anlamıyla bir skandal olduğunu belirterek, “HSYK bu hâkim ve savcıların görevine son vermiştir. Ancak bu yargı mensuplarının mesleğe atandıktan sonra yaptıkları yargılama işlemlerinin geçersizliği hakkında bir karar verilmemiştir. Halbuki bu konu çok önemlidir. Bu yargıçlar hangi davalarda karar vermişlerdir” dedi.
Bu kişilerin hukuki durumlarının zaman zaman basına düşen “sahte hâkim, sahte doktor, sahte savcı”lardan bir farkları olmadığını vurgulayan Köse şunları söyledi:
“Bu yargıçlar baktıkları davalarda 10, 20 yıl ya da müebbet hapis kararı vermişse uygulanacak mıdır? Hâkim ve savcı sıfatları kaldırılan 37 yargı mensubunun 3 yıldır verdiği kararlar hakkında ne işlem yapılacak acil karar verilmelidir. Yetkisiz ve suistimallerle mesleğe kabul edilmiş bu kişilerin verdiği kararların yok kabul edilmesi gereklidir.
HSYK ve Adalet Bakanlığı bu konuda kararını süre geçirmeden açıklamalıdır. Mağdur olanlar varsa mağduriyetleri giderilmelidir.”

Editör: Haber Merkezi