Sosyal medyada büyük kitlesi bulunan ve insanları besin içerikleri hakkında bilgilendirmeye çalışan Gıda Dedektifi adlı hesaba her gün onlarca şikayet geliyor. Şikayetleri paylaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışan Gıda Dedektifi sayfası, bu kez de BİM mağazalarındaki skandal iddiası gündemde. Ortadoğu gazetesinden İrem Nur Kaya'nın haberine göre, BİM'de satılan krakerin saç ve domuz kılından yapıldığı iddiası ortaya çıktı!

BİM mağazalarında Bifa Bisküvi tarafından fason olarak üretilen Krınkıl Balık Kraker'in içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşenin ham maddesi skandal iddiaya dayanak gösterildi. Ayrıca krakerin içerisinde bulunan L-sistein a dlı bileşen, kraker paketinin Türkçe içeriğinde yer almazken, Fransızca içerikte bulunduğu da görüldü. Bu durumun etiket mevzuatına aykırı olduğu da belirtildi.

İNSAN SAÇI VE DOMUZ KILI KATKININ HAMMADDESİ

Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre, L-sistein adlı maddenin, Asya'da özellikle Çin'de insan saçından ve domuz kılından hidroliz yoluyla elde edilen, küresel pazarda yıllık 5000 tonluk büyük bir pazar hacmine sahip olduğu, ayrıca Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda kullanımının yasaklandığı aktarıldı.

EKMEKLİK UNDA BİLE YASAK

Özellikle hammaddesi açısından tartışmalı olan L-sistein adlı bileşenin Türk Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklik unlarda bile yasaklanmasına rağmen özellikle en çok çocuklar tarafından tüketilen bu krakerin içinde bulunması tartışma konusu oldu.

ÜRÜN İÇERİĞİNDE TRANS YAĞ VE GLUKOZ ŞURUBU OLDUĞU İFADE EDİLİYOR

www.sikayetvar.com üyelerinde de "Bim'den almış olduğum krınkıl marka balık kraker paketini kontrol ettiğimde trans yağ yoktur diye yazıyor ancak paket içindekiler kısmını okuduğumda 0. 11 Gram trans yağ olduğu da yazıyor acaba insanların bilmediği daha neler var içinde sağlığa zararlı bunun denetlenmesini ve de insan sağlığına önem verilmesini talep ediyorum acaba BİM'in diğer ürünlerinde trans yağ var da yazıyorlar mı düşüncesi de aklımıza gelmiyor değil bu gördüğüm ikinci trans yağ ikilemi." biçimide gelen bir yorum da bir başka tehlikeli iddiaya dikkat çekiyor. (Kaynak Link: https://www.sikayetvar.com/bim/bim-krinkil-marka-balik-kraker-trans-yag-ikilemi)

BİFA'DAN BALIK KRAKER AÇIKLAMASI

BİM'de satılan balık krakerlerde, L-sistein maddesi kullanıldığı iddialarıyla ilgili, üretici firma açıklama yaptı. Bifa Bisküvi ve Gıda San. A.Ş'den yapılan açıklamada, "Söz konusu l-sistein katkı maddesinin balık kraker ürününde kullanılmadığı ve durumun matbaa hatasından kaynaklandığı" belirtildi.

Bifa Bisküvi ve Gıda San. A.Ş adına Av. Fadime Harmanizi tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"L-sistein katkı maddesi haberlere konu olan balık kraker ürünümüzde kesinlikle kullanılmıyor olmasına rağmen selefon değişimindeki matbaa hatası nedeni ile sehven Fransızca muhdeviyatta yer almış ve durum fark edilir edilmez Fransızca muhteviyattan derhal çıkartılmıştır.

Söz konusu l-sistein katkı maddesinin balık kraker ürünümüzde kullanılmadığı ve durumun matbaa hatasından kaynaklandığı Karaman Valiliği Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 06.03.2020 tarih ve 035146 seri numaralı resmi kontrol raporu ile de sabittir.

Yukarıda arz edilen nedenlerle; Balık Kraker ürünümüzde domuz kılı yada saçı kullanıldığı izlenimi veren haber ve haberler kesinlikle gerçek değildir, doğru değildir.

Konuya ilişkin olarak haber yapılmadan önce üretici firma olarak bizden bilgi talep edilmeden yapılan yanlış bilgilendirmeye dayalı olarak her türlü yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, huzurda cevap ve düzeltme metni içeriğindeki maddi gerçekleri kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız. "

bifa-2.jpg

MADEM MALINDAN EMİNSİN NEDEN RAFLARDAN KALDIRIYORSUN ?

BİM'in adı skandallara karışan balık krakeri için toplatma kararı aldığı ileri sürüldü. Kırınkıl marka Balık Kraker ürünleri için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetleme yapıp yapmadığı ise henüz bilinmiyor.

Haber merkezimize açıklamalarda bulunan BİM yetkilileri, Türkiye'de satışı yapılan Krınkıl balık krakerin içerisinde L-sistein adlı maddenin yer almadığını, Fas'a ihraç edilen ve Bifa Bisküvi tarafından üretimi yapılan krakerin içerik etiketinin yanlış basılması sebebiyle sadece Fransızca çevirisinde böyle bir olay yaşandığı belirtti. Yetkililer ayrıca Krınkıl balık krakerin analiz raporunu da bizimle paylaştı.

Editör: Haber Merkezi