İngiltere'de koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir araştırma yayımlandı. Tıp dergisi Gut'da yayımlanan raporda mide ekşimesi ilacının evdeki 10 koronavirüs hastasının tedavisinde işe yaradığı ifade edildi.
Çalışmanın daha büyük gruplarda denenmeye başlaması planlanırken, Northwell Health doktoru ve gazete yazarı Doktor Joseph Conigliaro, "Bu hastalara hitap etmenin ve onları hastaneden uzak tutmanın ve daha iyi hissetmelerini sağlamanın en iyi yolunun ne olduğunu bilmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Raporda, çalışma deneklerinden biri hariç öksürük ve nefes darlığı gibi semptomları olanların ilk 10 gün içinde ilacı aldığı ve tüm hastaların durumunda 24 ile 48 saat içinde iyileşme olduğu belirtildi. "Bu bulgular famotidinin koronavirüsün seyrini etkileyebileceğini düşündürmektedir" açıklaması yapıldı.
COVID-19 TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ AŞAĞIDA TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ İÇİN SUNULMUŞTUR.
YANDAKİ YAZIYI TIKLAYIN (PDF FORMATINDA SAĞLIK GÖREVİLERİMİZE ARZ EDERİZ.)
BU TÜR HABERLERE MESAFELİ YAKLAŞMAK MANTIKLI
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA bu haber üzerine kendisine ait olan ( Link: https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/05/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/mide-ilaci-kovid-belirtilerini-azaltiyor/ ) web sitesinde bu raporla ilgili "
Senelerdir kullanılan ucuz bir ilaç
Famotidin tüm dünyada senelerdir yaygın olarak günde 4 defa 20 mg ile 160 mg dozlarda asit salgısını azaltmak amacıyla kullanılan ucuz ve emniyetli bir ilaçtır. Olağan dozu günde 40 mg' dır.
USA’ da tezgâh üstü ilaçlar sınıfındadır yani reçetesiz de satılmaktadır.
İlacın koronavirüslere karşı etkili olabileceği fikri bilgisayar simülasyonlarında “3-chymotrypsin-like protease” enzimini inhibe edebileceğinin belirlenmesiyle doğmuştur.
Daha önce de ilacı hastaneye yatmadan önce kullanan bir grupta ölüm ve entübasyon riskini anmalı derecede azaltabileceği gösterilmişti (2).
Gelelim neticeye
Bu araştırma medyada “koronavirüsü yok eden ilaç” benzeri başlıklarla yer alırsa hiç şaşırmam.
Bu 10 hastadan oluşan vaka serisinden hiçbir şekilde kesin bir hükme varmak mümkün değildir.
İlaçların etkinlik ve emniyetleri sadece randomize kontrollü çalışmalarla gösterilebilir.
Benim gözümde bu araştırmanın kıymet-i harbiyesi yoktur." yorumunu yaptı.