Çin'den gelecek toplam 50 milyon doz aşının ise nasıl uygulanacağının detayları açıkladı. SinoVac adı verilen Koronavirüs Aşısının İlk Partisi Olan 3 Milyon Doz, Gelecek Hafta Türkiye'de Olacak.
Anlaşma gereğince Çin, aralık ve ocak ayları içinde 20'şer milyon doz, şubat içindeyse 10 milyon doz toplamda 50 milyon doz SinoVac aşısı Türkiye'ye gönderilecek. Türkiye, inaktif SinoVac aşısını tercih etse de şubat sonrası için de istenilen miktara ulaşabilmek amacıyla diğer firmalarla dirsek temasını sürdürüyor..
İLK 3 AYDA 100 MİLYON AŞI LAZIM
3 aylık zaman diliminde 100 milyon doza yakın aşı ihtiyacı bulunan Türkiye, Pfizer'le yapılan görüşmede teklif edilen doz miktarının artırılmasını istedi.
Türkiye, Rusya'da üretilen aşıya ilişkin toksikoloji çalışmalarının başarılı olması halinde temin noktasında sorun olmadığını düşünüyor.
NİHAİ PLANDA KİTLESEL BAĞIŞIKLIK HEDEFLENİYOR
Türkiye, kitlesel bağışıklığın sağlanabilmesi için "Sınırlı miktarda dozun üzerine teslim garantisi verilmesi" koşuluyla olabilecek en erken tarihte en fazla miktarda dozu temin etmek istiyor.
ÖN TERCİHLERDEN BİRİ OLAN SINOVAC AŞISINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
En erken Faz-3 safhasına ulaşan aşı olan SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", güvenilirliğiyle tercihlerden biri olarak ortaya çıkıyor.
Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak aşı, incelemelerde Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.
İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak olan aşı, öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak ve birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.
AŞI 14 - 21 GÜN ARAYLA 2 DOZ ŞEKLİNDE ÜCRETSİZ UYGULANACAK
Türkiye'de Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek.
18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek.
Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.
Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladığını açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Kasım'daki konuşmasında bu aşıların Aralık'ta sağlık çalışanlarına yapılabileceğini söyledi. Peki CoronaVac hakkında neler biliniyor?
Üretim Tekniği Nasıl?
Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan bu aşıda, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.
Moderna ve BioNTech aşıları ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretiliyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken CoronaVac'ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor.
Eylül sonunda Sinovac CEO'su Yin Weidong, Mart ayına kadar birkaç yüz milyon doz aşı üretmiş olmayı hedeflediklerini söylemişti.
Aşı henüz üçüncü faz deneylerini tamamlamamış ve onaylanmamış olsa da Çin'de para karşılığı yapılıyor.