GÜNCEL

Hizbullah,Hasan NASRALLAH’ın Ölümünü Doğruladı

İsrail’in Beyrut’taki Hava Saldırısı Sonucu Hizbullah Lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın Öldüğü Hizbullah Tarafından Resmen Doğrulandı.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah

İsrail hava kuvvetleri, istihbarat kanadı ve savunma sisteminden gelen hassas istihbaratı kullanarak Hizbullah'ın merkez karargahını vurdu. Karargah, Lübnan'ın başkentindeki bir konut binasının altında, yeraltında bulunuyordu.

Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından, örgütün yeni lideri olarak Haşim Safiyüddin’in ismi gündeme geldi.

Safiyüddin, Nasrallah’ın kuzeni olup, Hizbullah’ın İcra Konseyi başkanlığını yürütüyor ve örgütün hem siyasi hem de askeri operasyonlarını yöneten Cihad Konseyi’nde önemli bir rol oynuyor.

Hasan Nasrallah 1960 yılında doğdu ve babası Abdül Kerim'in küçük bir sebze dükkanına sahip olduğu Beyrut'un Burj Hamud semtinde büyüdü. Dokuz çocuğun en büyüğüydü.

Genç bir adam olarak, Lübnan'ın 1975'te iç savaşa girmesinden sonra popüler hale gelen bir Şii milis gücü olan Emel hareketine katıldı. Nasrallah daha sonra Lübnan'a dönmeden ve Amal'a yeniden katılmadan önce Irak'ın kutsal şehri Necef'te bir Şii seminerine katıldı. 

1985 yılına kadar Beyrut Konseyi Başkan Vekili oldu ve şehrin askeri lideri oldu. 1987'de Operasyonel Yürütme Konseyi Başkanı olarak atandı ve Hizbullah Yüksek Konseyi'nin bir üyesi oldu. Abbas Musavi'nin öldürülmesinin ardından Nasrallah, 1992'de Hizbullah'ın liderliğini üstlendi.

32 yıllık görev süresi boyunca, İsrailli sivillere ve askerlere karşı çok sayıda terör saldırısı düzenlemekten sorumluydu ve Hizbullah'ın önemli bir terör örgütü olarak rolünü sağlamlaştıran stratejik kararlar aldı.

Ali Karki, 2007'den bu yana Hizbullah'ın Güney Cephesi'ne komuta ediyordu ve grubun güney Lübnan'daki askeri faaliyetlerini denetliyor. Kapsamlı silah stokları oluşturmaktan ve İsrail sınırı boyunca binlerce ajanı konuşlandırmaktan sorumluydu.